Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655507
   « Vissza

Rendhagyó testületi ülés – elismerésekkel

 « Portaszolgálat 
2009. október 29.
 

Olyan már előfordult, hogy a képviselő-testület jelenlétében Kovács Péter polgármester személyesen gratulált valamelyik kerületi polgárnak, de az, hogy ezt a gesztust mindjárt négyszer megismételte, mindenképpen kuriózumnak számít.

Október 21-én tehát egy ilyen rendhagyó eseménynek lehettünk szem- és fültanúi. Napirend előtt elsőként egy 20 esztendős fiatalembert szólított a testület elé a kerület vezetője. A rákosszentmihályi Szekeres Adrián életében először járt a testületi üléseknek helyet adó házasságkötő teremben. A nyurga fiatalember ugyanakkor nem volt megilletődve, az elmúlt időszakban volt alkalma hozzászokni az ünneplésekhez. Adrián annak az U20-as magyar labdarúgó-válogatottnak volt a tagja, amelyik október első két hetében elkápráztatta a világot. A tehetséges játékosokból álló csapat ugyanis egy fantasztikus feltámadást követően (első mérkőzésükön 3-0-ra kikaptak attól a Hondurastól, aki utána csont nélkül kiesett a selejtezőcsoportból) egyetlen európai válogatottként a világbajnokság elődöntőjébe jutott, ahol egy borzalmas első félidőt követően egy káprázatos feltámadást produkálva végül heroikus küzdelemben 3-2-re alulmaradtak a későbbi világbajnok Ghánával szemben. A rendkívül fáradt társaság még egyszer összeszedte minden erejét, és a harmadik helyért lefolytatott mérkőzést Costa Rica ellen megint csak a sírból visszahozva 11-esekkel megnyerték. A taps és a gratuláció mindenképpen kijárt a fiatal védőnek, aki ezt követően azonnal a Hidegkúti stadionba sietett, ahol csapatával, az MTK-val kupamérkőzést játszott.

 rendhagyo_testuleti1_400

 Szekeres Adrián, az U20-as válogatott tagja, kerületi lakótársunk
az önkormányzat "apró" ajándékával

A következő díjazott ott is volt a testületi ülésen, meg nem is. Ez persze, nem egy Mátyás-mese akar lenni, bár az árpádföldi Decsi-család mostanában egyre többet látható Mátyásföldön. Egyrészt a Táncsics iskolában, ahol hetente többször is vívóedzéseket tartanak (ezt egyébként más kerületi iskolákban is megteszik), illetve az Erzsébet-ligetben, ahol reményeik szerint hamarosan egy modern kis vívóteremben oktathatják majd a vívás rejtelmeire a kerületi gyerekeket. A család legifjabb tagja, az idén 27 esztendős Tamás két éve már megfordult egyszer a házasságkötő teremben. Akkor annak tiszteletére hívta őt a testület elé a polgármester, hogy tagja volt a Szentpéterváron világbajnoki címet nyerő felnőtt férfi kardcsapatnak. Idén október 21-én Tamás ismét hivatalos volt a Havashalom utcai ülésre. Ezúttal azért, mert október elején a törökországi Antalya városában megrendezett újabb világbajnokságon két alkalommal is a dobogóra állhatott. A Kertvárosi Vívó SE versenyzője előbb az egyéni versenyben végzett a 3. helyen, majd a csapattal is a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Ezzel a két dobogós helyezéssel a kerületi kardvívó a világbajnokság legeredményesebb magyar versenyzője lett.

S miért mondtuk, hogy Decsi Tamás ott is volt az ülésen, meg nem is? Nos, azért, mert a fiatalember az októberi testületi ülés időpontjában már megérdemelt pihenését töltötte. Ugyanakkor abban a szerencsés helyzetben van, hogy az edzője és édesapja egy és ugyanaz a személy, így a kétszeres bronzérmes kardvívó távollétében Decsi István fogadhatta a polgármester és képviselő-testület gratulációját.

A harmadik kiszólított személy már nem a focipályán és nem a pástokon nyújtott maradandót.

 rendhagyo2_400
 Laura két sérültet is kimentett az égő autóból
 Seres Laura mindössze három hónapja felszolgáló (pontosabban pultos) a szentmihályi Sarok Eszpresszóban. Szeptember végén, egy vasárnap este, úgy 11 óra környékén éppen az ablaknál ácsorgott, amikor a következőre lett figyelmes: a Rákóczi úton egy, a Rákosi út irányába haladó személyautó figyelmen kívül hagyva a Csömöri úti kereszteződésnél sárgán villogó lámpát, illetve a mellette kirakott Stop táblát, megállás nélkül behajtott a kereszteződésbe, majd néhány pillanat múlva összeütközött a Csömöri úton, a Szlovák út felől a főútvonalon nagy sebességgel közlekedő személyautóval. Az ütközés következtében mindkét jármű átsodródott a túloldalra, ahol egy-egy villanyoszlopnak vágódtak.

Laura és a vendégek azonnal kirohantak az utcára. A Csömöri úton közlekedett autóból a súlyosan sérült vezető ki tudott kászálódni, de az utasok bent ragadtak. Miközben néhányan megpróbálták a bent rekedteket kiszabadítani, az autó füstölni kezdett, majd lángra kapott. A fiatal pultoslány azt vette észre, hogy egyedül maradt a mentésben. Ő azonban nem sokat gondolkodott, előbb az anyós ülésen levő lányt, majd a hátsó ülésen súlyos sérüléseket szenvedett idősebb férfit szabadította ki. A sérülteket átvonszolta a biztonságos túloldalra. Addigra a személyautó már lángolt, ő azonban visszament a másik járműhöz, melynek ájult sofőrje a légzsák alá szorult. Őt is sikerült kiszabadítania, sőt, mire kiérkeztek a mentősök, még elsősegélyben is részesítette a sérülteket. Az esetet követően aztán előbb a mentősök, majd a tűzoltók, legvégül pedig a vendégek gratuláltak neki. Őket követte október 21-én a polgármester, aki a kerület nevében köszönte meg a fiatal felszolgálólánynak hősies bátorságát. A XVI. kerületben lakó vietnámi közösség nevében Vera asszony, az Édenkert Teázó tulajdonosa juttatott el Laura részére egy ajándékkosarat – ennek az az oka, hogy a balesetet egy helyben lakó vietnámi fiatalember okozta, aki sárgának nézte a villogó sárgát, és még megpróbált átmenni. Számára sem közömbös, hogy milyen lett a baleset kimenetele, ezt köszönték meg az ajándékkal Laurának.

A negyedik és egyben utolsónak megszólított személy szintén hölgy volt. Egy háromgyermekes kismama (kérte,

 rendhagyo3_400
A szemfüles kismama kifigyelte a betörőt, és telefonon
azonnal hívta a rendőrséget
hogy a nevét rövidítve használjuk, tehát F. Ilonáról van szó), aki két héttel korábban a legkisebb gyermekével a Monoki úton sétálva egy idegen férfire lett figyelmes. Elmondása szerint akkortájt különösen érzékeny volt az idegenekre, hisz nem sokkal azelőtt az ikerszomszédjuk lakásába törtek be, méghozzá úgy, hogy a bűncselekmény előtt trükkös módon éppen őt faggatták ki arról, van-e valaki a szomszédban, és, ha nincs, akkor meg mikor jöhet haza a tulajdonos. Szóval a fiatalasszonynak feltűnt a férfi, akit később is szemmel követett, így azt is meglátta, amikor az illető beugrott a Monoki utca egyik kertjébe, majd a ház felé lopakodott. A hölgy értesítette a rendőrséget, és a házról, illetve a személyről is információkat adott nekik. A betörőnek azonban sikerült meglógnia a rendőrök elől, akik ismét a hölgy segítségét kérték. Autóba ültették, és megmutatták, kiket állítottak meg a környéken. A hölgy a Csutorás utcában feltartóztatott férfiben fel is ismerte az elkövetőt. Időközben kiderült, hogy az ominózus házba valóban be akartak törni, illetve a férfiról is bebizonyosodott, hogy hasonló bűncselekmények miatt már volt büntetve. S mivel más, kerületben elkövetett betöréseket is elismert, a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A hölgy pedig példamutató magatartásáért a rendőrség, a képviselő-testület és a kerület lakóközösségének az elismerését is kiérdemelte. (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez