Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662832
   « Vissza

A karatéban is erősek vagyunk

 « Portaszolgálat 
2009. november 12.
 

Az egyik legnépszerűbb küzdősportban, a karatéban is jól áll a kerület. Az iskolák egy részében ugyanis szabadidős tevékenységként űzhető ez a sportág (ha nem is a világszövetség által hitelesített versenysport, de valamelyik távol-keleti stílus mindenképpen), ugyanakkor a Sasvár utcai sporttelepen működő Fighter KSE jóvoltából a versenysportra is lehetősége van a sportág híveinek. A Fighter KSE eredményei pedig azt bizonyítják, hogy jó szakmai munka folyik az edzőteremben. Ennek bizonyításaképpen két, az egyesülettel kapcsolatos hírről szeretnénk az alábbiakban beszámolni.

karate

A közelmúltban 32 ország, 108 klub és 399 induló részvételével zajlott az Austrian Open 2009 karate verseny Salzburgban, mely a vb-k és Eb-ék után a sportág legrangosabb viadalainak számító Golden League versenysorozat egyik állomása. Az osztrák városban megrendezett versenyen a XVI. kerületi Fighter csapatát Szebeni József és Guba Milán képviselte, akik közül utóbbi két ízben szerzett már érmet Golden League tornákon – egy aranyat és egy ezüstöt –, amellyel 2007-ben a világranglista 7. helyére került. Guba Milán a második napon lépett tatamira, ahol először olasz, majd horvát ellenfelét legyőzve jutott az elődöntőbe. A fináléba jutás ugyan nem sikerült neki, ám a bronzérmet így is hazahozhatta a magyar sportoló.

A Fighter KSE nemrégiben tartotta vb-felkészítő edzőtáborát. A Sajó Zoltán vezetőedző által irányított sikercsapat ugyanis a közelgő világbajnokságra utazó válogatott keret gerincét adja. A karate világszövetsége (röviden WKF) kétévente rendez világbajnokságot a kadet-junior korosztályoknak, melynek ez év novemberének közepén Marokkó ad otthont. A tavasz óta lezajlott kvalifikációs versenyeken a Fighter és a vele szorosan együttműködő csapatok összesen 6 súlycsoportban szereztek jogot az indulásra. Ez azt jelenti, hogy a kerületi különítmény a 13 fős utazó keretnek majdnem a felét adja majd, míg a maradék 7 helyen osztozik az ország többi karate-egyesülete. Ez már csak azért is nagy dolog, mert a kiutazás feltétele minimálisan 3 érem megszerzése volt a négy kvalifikációs versenyen, vagyis csak egyszer lehetett „hibázni”. A Fighter KSE versenyzői az esetek nagy többségében a döntőben végeztek a nemzetközi megmérettetéseken, sőt, általában onnan is győztesen kerültek ki.

A XVI. kerületi Fighter KSE 2007-ban jött létre az 1995 óta szűk hazánkban utánpótlás neveléssel foglalkozó Hontono Karate Akadémia élversenyzői „elit alakulataként”, az alapító Höning Miran-Buda (6. danos sensei) iránymutatásával, aki az egyesület edzői feladatainak ellátásával Sajó Zoltán (4. dan) korábban junior Eb ezüstérmes versenyzőt bízta meg. A csapat az első olyan karate egyesülete lett az országnak, amelyik teljes mértékben a versenysportolásra és az eredményességre helyezi a hangsúlyt, ennek megfelelően a legmodernebb felkészülési módszerekkel, az olimpiai sportoknál megszokott orvosi, laboratóriumi és pszichológiai segítséggel dolgozik. Az erőn felüli munka kiváló szakértelemmel párosulva hamar eredményt hozott, Sturman Mónika már 2007 év végén megszerezte a Fighter első világbajnoki érmét. Ezt 2008-ban Jurca Dánielnek és Bartha Nikolának köszönhetően két EB bronzzal sikerült kibővíteni, az idei vb hat Fighteres résztvevője pedig további reményekkel kecsegtet.

A 2009. évi kadet-junior karate világbajnokságra kvalifikációt szerzett XVI. kerületi sportolók névsora: Szegedi Döme (kadet ffi -57 kg), Jurca Dániel (kadet ffi -63 kg), Höning Alexander-Buda (kadet ffi -70 kg), Bartha Nikola (junior női +59 kg), Brachna Bence (junior ffi -55 kg) és Köhegyi Zoltán (junior ffi -61 kg). (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez