Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664625
   « Vissza

Köztérre került a hős sportolók szobra

 « Portaszolgálat 
2009. november 12.
 

Két héttel azt követően, hogy a rákosszentmihályi templomtéren felavatták Domonkos Bélának Mindszenty József hercegprímást ábrázoló bronzszobrát, november 6-án ismét egy szoboravatás miatt gyűltek össze a szentmihályiak. Ezúttal azonban nem egy új alkotás, hanem egy 87 évvel ezelőtt felállított szobor újbóli avatásának lehettek szemtanúi. Sokan ugyanis nem is tudtak róla, hogy az I. világháborút követően az egész országban egyedül Rákosszentmihályon állítottak emlékművet a háborúban elesett sportolók tiszteletére. Az 1922. július 2-án felavatott alkotás is azt bizonyította, hogy sportszerető emberek voltak elődeink. A Rákosszentmihályi Sporttelep nevet viselő első egyesület 1901-ben a Magyar Labdarúgó Szövetség egyik alapítóegyesülete volt. 1910-ben és 1913-ban pedig a jelenleg is működő RSC és RAFC is megalakult. A pezsgő sport- (és kulturális) életet az I. világháború derékba törte, s a frontokon sajnos több helyi sportember is odaveszett. A háborút követően a két szentmihályi klub Rákosszentmihályi Testedzők Köre néven fuzionált, majd két évvel később a helyi sportbarátok felállították a sporttelep szélén az ország egyetlen I. világháborús sportemlékművét.

 

 Kovács Péter és Szatmáry László az avatáson

A szobor az elkövetkezendő évtizedekben rangjához méltó bánásmódban részesült (a két világháború között nem is volt divat a szoborgyalázás), majd a második világháborút is sikerült túlélnie. Az 50-es évek, majd az azt követő két évtizedes diktatúra azonban már soknak bizonyult a számára. Előbb 1950-ben elvették az emlékművet a szentmihályiaktól azzal, hogy a települést Budapesthez, a XVI. kerülethez csatolták, majd az RTK a kerületrész egyetlen komolyabb vállalatának, a KÉV Metrónak az egyesületévé vált. Ez a lépés előbb a nagyon népszerű szentmihályi labdarúgást tette tönkre, majd magát az emlékművet is. A KÉV Metró lelkes KISZ-ei ugyanis úgy oldották meg az emlékmű felújítását, hogy 3-4 cm vastagon cementtel vonták be. Azzal nem sokat törődtek, hogy az emlékmű talapzatán 45 név volt olvasható. A KISZ-es aktivistáknak köszönhetően az I. világháborúban hősi halált halt szentmihályi sportolók eltűntek. Olyannyira, hogy, amikor 1983. október 9-én a frissen megalakult Rákosszentmihályi Sportbarátok Köre rendbe tette a szobrot, a talapzatra már csak a helyi sportért sokat tevő személyek és családok neveit tudták felírni.

A KÉV Metró Csömöri úti sporttelepe a privatizációt követően nagyrészt magánkézbe került. A szobor sorsát azonban szerencsére semmi sem veszélyeztette. Az újból megalakult RAFC és RSC sportolói, illetve a helyi sportbarátok óvták, vigyázták az emlékművet, mely a Csömöri út – János utca sarkán levő bejáratnak köszönhetően a nap nagy részében bárki számára szabadon megtekinthető volt. Az önkormányzat azonban idén felújította a Csömöri út egy részét, s bár az eredeti tervekben nem szerepelt, végül az életveszélyesnek számító Csömöri út – János utca kereszteződését is átalakították. A lámpás irányítás miatt megszűntették a korábbi kaput, és a Csömöri úton nyitottak egy másikat. Ezzel azonban a sportemlékmű is birtokon belülre került, s mivel a korábbi kaput véglegesen bezárták, fennállt a veszélye, hogy a szobor ismét a feledés homályába merül. Szerencsére azonban Szatmáry László önkormányzati képviselő, aki mellesleg a Metró RSC elnökségének is tagja, felismerte az emlékmű fontosságát, és elegendő elszántság és akarat volt benne ahhoz, hogy a szobor kiszabadítását felkarolja.

– 21 éve lakom családommal a kerületben – mondta. – Legkisebbik fiam itt vált válogatott teniszezővé. Sok időt töltöttem ezen a sportpályán. Mindig sajnálattal figyeltem az emlékmű évről-évre romló állapotát. Ez évben a Csömöri út felújítása és a János utcai balesetveszélyes kereszteződés jelzőlámpával való ellátása szükségessé tette a sporttelep János utcai bejáratának lezárását. Mint a kerület műszaki tanácsnoka láttam, hogy ezzel a szükségszerű megoldással elzárjuk az emlékművet a kerületünk polgárai elől. Ekkor fordultam Kovács Péter polgármesterünkhöz és az illetékes Kerület Fejlesztési és Üzemeltetési Bizottsághoz, hogy a sportpálya emlékmű körüli területén alakítsunk ki egy közteret. Állítsuk helyre eredeti állapotába az elhanyagolt emlékművet, valamint a Szentmihály sportjáért az utóbbi 100 évben sokat tett sportemberek nevét megörökítő táblát a szobor mellé állított emlékfalakra helyezzük.

Előbb aztán a bizottság, majd a testület is egyhangúan támogatta az új köztér tervét. Ehhez az kellett, hogy Kovács Péter polgármester is teljes mellszélességgel az ötlet mellé álljon. S a gépezet is beindult. Kétyi Zsolt, a Metró RSC elnöke hozzájárult az eredeti kerítés beljebb rakásához, Tóth Miklós főépítész elkészítette a tér és az emlékfal tervét, Dudás József rákosszentmihályi kőfaragó mesterien rekonstruálta az eredeti szobrot, Varga Ferenc, szentmihályi sporttörténész pedig áldozatos kutatómunkával kiderítette, hogy 1922-ben mely nevek voltak olvashatók a szobor talapzatán. A 11 millió Ft-os beruházást rohammunkában a Kenguru Kft. végezte. A cég dicséretére váljon, hogy a rövid határidő ellenére is szép és jó munkát végeztek. A nagy sietség oka az volt, hogy november 6-án a Magyar Olimpiai Akadémia 55. Vándorgyűlésének (a tudósítás a 13. odlalon lévő cikkünkben olvasható) adhatott otthont, márpedig egy ilyen volumenű sportesemény méltó körítése volt a sportemlékmű immár harmadszori felavatásának.

November 6-án stílszerűen déli 12 órakor került sor a ceremóniára. Az ünnepségen előbb Szatmáry László mesélte el a szobor felújításának történetét, majd Varga Ferenc az emlékmű 87 esztendős múltját ismertette a több száz fős hallgatóság előtt. Kovács Péter polgármester leginkább az összefogást hangsúlyozta ki. Szerinte a szentmihályiak 1922-es és 2009-es összefogása a közös cél érdekében mindenképpen példaértékű a többi kerület és település számára. A polgármester és a képviselő, a rendezvényen szerepet vállaló lovagrendek képviselővel közösen leleplezték a két emlékfalat. Az egyikre azon személyek és családok neveit tartalmazó márványtábla került, mely a Rákosszentmihályi Sportbarátok Körének jóvoltából 1983-2009 között az emlékmű talapzatán volt. A másikra pedig egy nagyrészt üres (mindössze öt nevet tartalmazó) emléktáblát helyeztek el, mondván, a jövőben is lesznek majd olyan személyek, akik sportszeretetükkel kiérdemlik, hogy az utókor számára megörökítsék a nevüket. A szoboravató ünnepségnek meglepetés fellépői is voltak: Tóth Renáta és Géczi Erika, a 33 esztendős Kormorán együttes két hölgytagja egy rövid koncerttel emelte az ünnepség színvonalát. A két énekes fellépését az is indokolta, hogy Géczi Erika korábban maga is élsportoló, világbajnok kajakozó volt. Az emlékművet és a két emlékfalat Urbán Gábor szentmihályi plébános is megáldotta, majd a résztvevők, a Magyar Olimpiai Akadémia, a XVI. kerületi Önkormányzat, a pártok és civil szervezetek (köztük a szentmihályi oktatási intézmények) képviselői is megkoszorúzták a szobrot.

2009. november 6-tól tehát egy régi új szoborral és egy barátságos kis köztérrel gazdagodott a XVI. kerület. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez