Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659414
   « Vissza

A zeneiskola diákjai ne zenéljenek, és ne focizzanak!

 « Portaszolgálat 
2009. december 11.
 

Nagy volt az öröm a zuglói Szent István Király Zeneiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Az önkormányzat jóvoltából ugyanis novemberben egy korszerű, műfüves sportudvarral gazdagodott az intézmény. Az ajándék olyannyira fellelkesítette az intézmény vezetését, hogy hallani sem akartak a pályaavató tavaszra történő elhalasztásáról. Dacolva a hideg, esős őszi időjárással, már november végén ki kívánták fejezni a hálájukat a fenntartónak.

November 27-én, az átadás napján igazi késő őszi időjárás fogadta az iskolába látogató vendégeket. A hideg borongós idő mellett az eső is nagy intenzitással esett, így az ünnepség protokolláris részére a Columbus utcai zeneház koncerttermében került sor. A meghívott vendégek közül dr. Weinek Leonárd polgármester és Mészöly Kálmán egykori világválogatott labdarúgó, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja is beszédet mondott. Záborszky Kálmán iskolaigazgató pedig alig talált szavakat rá, hogy megköszönje a fenntartónak a beruházást. Az ünnepség egyetlen fellépője a Szent István Király Zeneiskola kamarazenekara volt, a szokatlan helyszínen pedig a sportos dízájnt egy Debrecen és egy Ferencváros mez kifüggesztésével próbálták megteremteni a szervezők. Azt azonban nem lehetett elvárni a vendégektől, hogy a műfüves sportudvar felavatását is egy koncertteremben élvezhessék végig, ezért a protokolleseményeket követően az ünneplők a sportudvarra mentek. Szerencsére addigra az eső alábbhagyott, így azt a néhány percet, melyet a szalagátvágásra szántak semmi sem zavarta.

A senki nem zavarta viszont nem illene ide, hisz éppen ez az, amiért e történetnek nagyobb teret szenteltünk. A Szent István Király Zeneiskola ugyanis Zuglónak azon részén található (a Thököly úttól nem messze, a Columbus utcában), ahol már minden centimétert beépítettek. Sajnálatos módon az iskola melletti területre is egy társasházat húztak fel. Innentől kezdve pedig a lakók és az oktatási intézmény viszonya magyarossá vált. A lakók húzták a szájukat, ha a zeneiskolában zenéltek, és akkor is elégedetlenkedtek, ha a diákok az udvaron hangoskodtak. Az iskola vezetősége megpróbált kompromisszumot kötni a társasházzal. Többek között abba is belement, hogy a ház játszóterét az iskola területén alakítsák ki (a szomszéd telek beépítettsége zuglói gyakorlat szerint nagyobb a megengedettnél), amit a lakók egy erre a célra épített kapun keresztül közelíthettek meg.

Ilyen előzményekkel érkeztünk el az ominózus november 27-hez, amikor a fent említett műfüves 20×12 méteres kis sportpályát szerette volna átadni az önkormányzat és az MLSZ képviselője. De dr. Weinek Leonárdnak és Mészöly Kálmánnak ezúttal nem csak boldog pedagógusokkal és vidám diákokkal kellett farkasszemet néznie. Az ünneplőket ugyanis a szomszéd ház erkélyéről lelógatott üzenet fogadta, mely szerint a lakók nagyon nem szeretnék, ha a műfüves sportudvar hosszú életű lenne, és sokáig az ablakuk alatt maradna. A ház hangadója, Kiss András második emeleti ablakából folyamatosan videózta az iskolaudvaron történteket, egy ismerőse pedig fényképfelvételeket készített. Ezzel természetesen személyiségjogokat sértettek, hisz a törvény tiltja a más telkén történtek rögzítését. Kiss úr azonban még ezen is túlment, ugyanis üzeneteit tartalmazó papírrepülőket indított útjára az ablakából. Ezek a légi járművek a két telek közelségéből fakadóan egytől egyig a műfüves pályán landoltak.

A diákok rendkívül humorosnak találták a dolgot, számukra Kiss úr gesztusa egyenértékű volt egy felnőtt ember devianciájával. A szókimondásáról híres Mészöly Kálmán sem rejtette véka alá a véleményét. Dr. Weinek Leonárd polgármesternek kötelessége volt ebben a helyzetben is politikusként viselkedni, így miután az egyik papírrepülő pont a mellkasán landolt, a jármű „tartalmát” megosztotta a jelenlevőkkel. A levélben a lakók (élükön Kiss úrral) tiltakoztak a pálya, a villanyvilágítás ellen, szerintük a zeneiskolában is túl hangosan próbálnak a gyerekek, és véleményük szerint az lenne a leghelyesebb, ha a zeneiskola koncerttermestül, sportpályástul egy másik helyre költözne.

Kiss úr akciója sem tudta azonban meggátolni a szalagátvágást, s miután a protokollvendégek átadták a létesítményt, a diákok azonnal egy focimeccsbe kezdtek. Kiss úr, hogy zavarja a programot, a Sziámi együttes lemezét betéve bömböltetni kezdte a lejátszó-készülékét. Ha ironikusak kívánnák lenni, akkor azzal zárnánk rendhagyó tudósításunkat, hogy a zenei aláfestés mellett zajló labdarúgó-mérkőzés méltó zárása volt a zeneiskola műfüves pályaavatójának. (M)

zeneiskola

zeneisk2

zeneisk3

 

 

zeneisk4

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez