Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654561
   « Vissza

A Telepes utcai iskola sok mindenben úttörő volt

 « Cikkek és hírek 
2010. február 3.
 

Zuglónak a Bosnyák tértől a város széle felé eső oldalán a Telepes utca az egyik legrégebben beépített terület. Nem csoda, hogy eleink száz évvel ezelőtt ebben az utcában hozták létre a környék első iskoláját. Az első oktatási intézmény még a Telep és a Szentes utca sarkán állt. Akkor még (1904-ben) a VII. kerülethez tartozott ez a környék. A pici iskola egy bérházban működött. Nem sokáig, mert az akkori elöljárók, látva a növekvő igényeket, 1909-ben egy új iskolát építettek. Az új intézmény az 1909-1910-es tanévben kezdte meg a működését. A Telepes utcai iskola terveit Fritz Oszkár műépítész készítette, az építkezést pedig Szilvássy Pál mérnök vezette. A háromemeletes kőépületben egyszerre három intézmény kapott helyet: egy kisdedóvó, egy lány- és egy fiúiskola. Így akarva, akaratlanul ez lett az első koedukált oktatási intézmény a kerületben. Az iskola ebben a tekintetben közel fél évszázaddal megelőzte a korát.

Az intézmény az I. világháborúban hadikórház volt, a II.-ban pedig összesen 64 belövést kapott. Szerencsére bombatalálat nem érte az épületet, mert annak óvóhelye a környék minden lakója számára menedékül szolgált a bombázások idején. A fiú- és a lánytagozat egészen 1961-ig egy épületben, de egymástól függetlenül működött. 1961-ben került sor a két iskola egyesítésére. Addigra már az óvoda kiköltözött az épületből. 1972-ben az intézmény úttörőnek számított az angol nyelv oktatásában is. A 38 éve indított tagozat ma is működik. Igaz, ma már nem így mondják, hanem úgy, hogy az iskola diákjai emelt szinten tanulják az angol nyelvet. A Telepes utcai iskola a színjátszás kerületi meghonosítása terén is gyorsnak bizonyult. 1991-ben ugyanis elsőként itt jött létre Irodalmi Önképzőkör (Csabai Mária tanárnő vezetésével), amely azóta is folyamatosan működik, és az elmúlt két évtizedben számos rangos előadással bizonyította, hogy a foglalkozásokon magas szintű szakmai munka folyik.

Az 1991-es esztendő ismét fontos dátum volt az iskola életében. A rendszerváltást követően a zuglói intézmény a Telepes utcai nevet Széchenyi István nevére cserélte. A 19 évvel ezelőtti keresztelőn a reformkori gróf egyik leszármazottja, Hoyos Imre adta át az akkori igazgatónak az új iskolazászlót.

1950-60 között az iskola rajztanára volt Bene Géza festőművész. Az ő emlékére 1995-ben egy alapítványt hozott létre az iskola, majd még ugyanabban az évben a híres tanár nevével fémjelzett galériát is megnyitották a volt gondnoki lakás helyén.

És akkor ugorjunk a jelenbe: 2010-ben ugyanis jubileumok sokasága vár a Széchenyi István Általános Iskola közösségére. Egyrészt az épület centenáriuma ad okot az ünneplésre. Aztán a névadó halálának 150. évfordulójáról sem szabad elfeledkezniük. A Széchenyi-év természetesen nem csak a Telepes utcai iskolában, hanem országos szinten is témát jelent majd. Nem úgy egy másik jubileum: a már említett Bene Géza is pontosan fél évszázada hunyt el. Idén rá is emlékezni kívánnak az utódok. Az emlékezésnek pedig az egyik módja lesz a méltán híres Irodalmi Önképzőkör szerepeltetése. Már csak azért is, mert az iskolai színjátszók is ünnepelnek, ők ugyanis pontosan húsz esztendővel ezelőtt mutatták be az első darabjukat.

A sok ünneplés megszervezése egész évben komoly feladatot jelent majd a vezetőség és a tantestület számára. Az iskola igazgatójának különösen emlékezetes lesz ez az esztendő, Laczkó Gábort ugyanis közvetlenül a 2009/2010-es tanév előtt nevezte ki a testület, tehát az új igazgató rögtön egy jubileummal (és számos fontos évfordulóval) debütálhat Zuglóban. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez