Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658583
   « Vissza

Komputerrel vizsgálják a kidőlés-veszélyes fákat

 « Cikkek és hírek 
2010. március 3.
 

 

Különös látvány fogadta a látogatókat február végén az Erzsébet-ligetben. Egy messziről is szakképzettnek látszó személy kalapácsával dróton csüngő kisebb szeg-szerűségeket ütögetett be a Szurmay-sétány fasorainak fáiba, szépen sorjában. Ezután az állványon lévő számítógépet összekötötte a fába bekötött vezetékekkel (miközben az állvány aljában barátságosan dörmögött az áramforrásként szolgáló aggregátor), s végül kalapácsütéseket mért a fatövére, majd belemerült a számítógépbe.

P1100097

Egy újságírót ilyen látvány nem hagy hidegen... Rövid bemutatkozás után kiderült, hogy Ócsvári Gábor erdőmérnök, kamarai szakértő az önkormányzat megbízásából vizsgálja a liget fasorát. A vizsgálati módszer, amelyet alkalmaz, bár nem vadonatúj, feltétlenül figyelemreméltó. A szép magyar nevű Fakopp műszer hazai fejlesztés, és egy zseniálisan egyszerű módszerrel (a fatörzsben a hang terjedését megfigyelve) pontos képet ad arról, hogy a fa törzse belülről mennyire van elkorhadva – azaz milyen mértékben fogyasztották el azt a gombák. Aki a www.favizsgalat.hu honlapra ellátogat, nagyon érdekes képeket és videót láthat arról, hogy a kívülről teljesen egészségesnek látszó törzsek belülről hogyan néznek ki. De a számítógépen nyomban látható is lett egy kép, amelyik az Erzsébet-liget egyik gesztenyefájának törzséről készült, s annak bizony a jó harmadát már a korhadék foglalja el.

A fő problémát ugyanis az okozza, hogy a közterekre általában gyorsan növő fákat ültetnek, amelyek hamar lombos árnyat adnak. A fa törzse viszont a gyors növekedés miatt nem lehet olyan erős, mint például egy tölgyé, s ezeket a félkemény fákat nagyon hamar megtámadják belülről a gombák. A problémát fokozza, hogy a most 30-40 éves fákat pár évtizeddel ezelőtt még igencsak avatatlan kezek gondozták, s a belső korhadás nemritkán egy ág gondatlan levágása miatt következik be – a felső szinten induló korhadásban megáll az esővíz, és az fokozottan indítja be a gombásodást.

Egy favizsgálati jegyzőkönyv itt megtekinthető

A nagy gyakorlattal rendelkező erdőmérnök még ilyen odvas fánál is képes olyan megoldást találni, amivel meg lehet növelni a fa élettartamát, és nem kell nyomban kivágni. Ha a belső járatokat kitisztítják és átjárhatóvá teszik, akkor a víz, ami az egyik korhadáson befolyik, eltávozik a fából a másikon – s ha a törzs ép részét belülről is ellátják favédelemmel, akkor megakadályozható a további korhadás. Ebben persze jelentős segítséget nyújt a Fakopp műszer, amivel szinte bele lehet látni a fa belsejébe. Na meg az a jelentős tapasztalat, amelyet a kerület fasorainak fenntartása során szerzett a helyi faállományról.

Nagy valószínűséggel nem fognak csökkenni azok az időjárási anomáliák, amelynek során sok öreg fa váratlanul kidől a hirtelen feltámadó viharoktól. Az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak elemi érdeke, hogy ne történjenek itt olyan balesetek, mint az emlékezetes augusztus 20-i viharban. A Fakopp segítségével kiszűrhetőek a belülről korhadt fák, és így biztonságban érezheti magát minden látogató az Erzsébet-liget nagy tömegeket megmozgató rendezvényein. A másik nagy előny, hogy óvatosságból nem kell kivágni azokat, amelyek még kellő szilárdsággal rendelkeznek.

A korszerű favizsgálati módszer azoknak a lakosoknak is ajánlható, akiknek ingatlanát egy esetlegesen kidőlő fa veszélyeztetheti. A fentebb említett honlapon részletes árlista is található, s ha netán többen összefognak egy környéken, akkor kedvezőbb vizsgálati árat lehet elérni, és a kiszállási díj is több részre oszlik. De még egy komplett vizsgálat is sokkal olcsóbb, mint ha a kidőlt fa miatt újra kell építeni a tetőt... (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez