Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28653933
   « Vissza

Érettségi tételt tanultak az alsósok

 « Cikkek és hírek 
2010. március 3.
 

Varró Dániel fiatal kora ellenére máris történelmet írt. A mindössze 33 éves szerző ugyanis az egyetlen olyan költő033 a magyar irodalomtörténetben, aki már életében kivívta azt, hogy érettségi tétel lehessen. A „Bögre azúr”, a „Túl a Maszat-hegyen” és az „Állatok a Tubusból” című kötetek szerzője azonban nem csak a középiskolások körében, hanem az alsóbb oktatási intézményekben is rendkívül népszerű. Az általános iskolákban nincs olyan ünnepély, és nincs olyan versmondó verseny, ahol egy vagy több Varró Dániel-vers ne hangozna el. A zuglói Móra Ferenc Általános Iskola ebben az esztendőben azonban ennél is továbbment, és a 2009/2010-es tanév kezdetén egy programot indított el annak érdekében, hogy a fiatal költő művészetét népszerűsítse. A program lényege a következő volt: Varró Dániel gyerekversei valamennyi alsó tagozatos osztályban tananyaggá váltak. De nem a hagyományos értelemben vett órai tananyaggá, hanem minden osztály szabadon dolgozhatta fel a témát. Volt olyan közösség, amelyik dramatizálta a költő verseit, máshol inkább a memoriterekre helyezték a hangsúlyt. Olyan osztály is akadt, ahol a versekhez illusztrációkat készítettek a gyerekek, de a legeredetibb ötlet az volt, hogy a hagyományos februári farsangi mulatságon a Túl a Maszat-hegyen szereplőinek öltözött jelmezesek különdíjban részesültek.

049Az idei farsang azonban nem csak ezért volt izgalmas esemény a zuglói iskolában. A február 12-én megrendezett program előtt ugyanis magát a költőt is vendégül láthatta az iskola. Varró Dániel délelőttre ígérte a jövetelét, amit aztán be is tartott. A tornatermet zsúfolásig megtöltő alsós diákoknak mindössze néhány percet kellett várakozniuk, Varró Dániel ugyanis hamar eligazodott a Füredi lakótelepen, és a havas parkolóban is sikerült hamar letennie a kocsiját. A fiatal költő tudta, hogy diákokkal kell majd találkoznia, de arra nem számított, hogy egy egész tornateremnyi gyerek vár majd rá. Látszott, hogy a fülsüketítő tapstól kissé zavarba jött, és a számára elhelyezett fotelbe is feszélyezetten ült le. A megpróbáltatásainak azonban nem ért vége: először a házigazda iskola tanulói szembesítették őt a költészetével. Varró Dánielnek végig kellett hallgatnia, amint a 7-8 éves előadóművészek elszavalják a verseit. Ezt követően a nézőtéren helyet foglalók kérdésekkel árasztották el őt. Ő pedig megpróbált mindegyikre türelmesen megfelelni.

Mikor kezdett verseket írni?

– 12 éves koromban.

Miért lett költő?

– Mert diákként tetszett, hogy Petőfi és Arany János is egy-egy verssel (a János vitézzel és a Toldival) milyen nagy sikereket ért el. Én is utánozni akartam őket, és megírtam az első eposztrilógiámat, a Nyuszikát, a Nyuszika szerelmét és a Nyuszika estéjét.

Honnan vette a verseihez az ihletet?

– Például a Túl a Maszat-hegyen című kötetemet egy óvodatársam ihlette meg. A főhőst róla mintáztam, ilyen szempontból valóságon alapul a mese.

Mit írt legutoljára?

– Legutoljára? Egy verset a feleségemnek. A születésnapjára kapta tőlem.

Körülbelül ilyen stílusban zajlott a Mórában az első író-olvasótalálkozó. Azzal a különbséggel, hogy az alsós diákok egy picit hamarabb elfáradtak, mint egy nagyobbak alkotta fórum résztvevői. A pedagógusok látva a gyerekek fészkelődését arra kérték a vendéget, hogy „pihenésképpen” dedikálja a gyerekek által behozott versesköteteket. Nos, ez ismét megpróbáltatást jelentett a fiatal a költőnek, akinek ezt követően jó fél órán keresztül kellett osztogatnia az aláírásait.

A február 12-i esemény, az azt követő farsangi mulatsággal egyetemben a Varró Dániel-program végét is jelentette. Ugyanakkor két dologban biztosak lehetünk: egyrészt Varró Dánielt egyhamar nem fogják elfeledni a diákok, másrészt a program sikerén felbuzdult pedagógusok a jövőben még további ismert magyar írókat vagy költőket is beiktatnak majd a tananyagba. (M)

016
003
 

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez