Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664471
   « Vissza

Költségvetés: a működésnek ára van

 « Portaszolgálat 
2010. március 29.
 

Ahhoz, hogy a kerületünk az eddig megszokott színvonalon működhessen, nagy árat kell fizetnünk. Egészen pontosan 16.128.396.000 Ft-ot. Ennyi ugyanis a kerület 2010. évi költségvetésének a főösszege. De továbbfolytatva a megkezdett gondolatsort, ahhoz, hogy kerületünk az eddig megszokott színvonalon működhessen, még több pénzre lenne szükségünk. Egészen pontosan 727 millió Ft-ra. Egy számítás szerint ugyanis ennyivel kevesebből kell majd idén gazdálkodnia a kerületnek. Ez az összeg a következő módon jött ki: a bevételi oldalon 233 millió Ft-tal kevesebb lesz az államtól kapott normatív támogatás, és, mivel csökkennek a fővárosi utak szilárd burkolattal való ellátására kiírt pályázatok is, újabb 306 millió forintos támogatástól esik el a kerület. (Ezt az összeget az elmúlt két esztendő átlagában számolták ki a pénzügyi szakemberek.)

Ezen felül a 20%-ról 25%-ra emelt ÁFA összege további 420 millió Ft-os többletkiadást eredményez majd. Ez összesenkoltsegvetes 959 millió Ft-os hiányt feltételezne a tavalyi költségvetéshez képest, amit némiképpen ellensúlyoz az a tény, hogy a forrásmegosztásból idén jól jött ki a kerület, hisz a tavalyihoz képest 232 millió Ft-tal több áramlik majd vissza az adóbevételekből. Így, miután összeadtunk és kivontunk, egy 727 millió Ft-os hiányt kaptunk. Ez persze jobb annál, amire sokan számítottak: az önkormányzat vezetése ugyanis a tavaly novemberi állami költségvetés elfogadása után tudta már, hogy jelentős megszorításokra számíthat majd. Az előzetes kalkulációk 800-900 millió forintos hiányt jósoltak, ami végül „csak” 727 millió Ft lett. Ez 4,5%-os hiányt jelentett az idei költségvetés fő számának, a már említett 16.128.396.000 Ft megállapításakor.

Az idei költségvetés megtervezésekor ekkora összeg állt a döntéshozók rendelkezésére. Ennyi pénzből kell majd idén is működtetniük az intézményhálózatot, fizetniük a köztisztviselők, a közalkalmazottak bérét, utakat építeni, beruházásokat lebonyolítani, városközpontokat felújítani, két uszodát, és több sportegyesületet eltartani, az időseket, a gyerekeket, a nagycsaládosokat támogatni, és sorolhatnánk még azokat a tételeket, melyeknek egy jól működő kerület esetében benne kellett szerepelniük a költségvetésben. A 727 millió Ft-os hiány mellett azonban nem lehetett szó nélkül elmenni. Ez akkora összeg, amit már nem lehet a számokkal való trüközéssel eltüntetni. Ezt a pénzt valahonnan elő kellett teremteni, ami nem kis fejtörést okozott a költségvetési számok megállapításakor. Az ugyanis döntő szempont volt, hogy az eddig elért eredmények ne sérüljenek, hogy az intézményhálózat épen maradjon, hogy ne kelljen tömegesen leépíteni, s olyan fontos területek, mint a sport, a kultúra, az egyházak is hozzájuthassanak a működésükhöz szükséges önkormányzati támogatásokhoz.

 

Az önkormányzat egy helyen, a Polgármesteri Hivatalban csökkentette jelentős mértékben a munkaerő-létszámot. Ezt egyébként már tavaly novemberben elhatározták, és a kétlépcsős leépítés első ütemére már decemberben sort is kerítettek. Akkor 12 ember munkaviszonyát szüntették meg, de már akkor bejelentették, hogy 2010-ben újabb 12 embertől kívánnak majd megválni. S hogy miért a Polgármesteri Hivatal lett a megszorítások színtere? Egyrészt azért, mert az önkormányzat saját magán kívánt példát statuálni, másrészt sokak véleménye szerint a hivatalt a jelenleginél kevesebb köztisztviselővel is üzemeltetni lehet. A második ütemben történő leépítést végül mégis módosították, így az utolsó pillanatban eldőlt, hogy a tervezett 12 álláshely közül mindössze 9,5 státuszt kell majd megszüntetni. Ez utóbbi apró siker azért jól illusztrálja azt a törekvést, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére nagyon drasztikus megvonásokat ne tartalmazzon a költségvetés. Ezt egy másik példával is bizonyítani tudjuk, míg az előzetes koncepcióban az szerepelt, hogy a pedagógusok az idei évben minden fizetésen felüli támogatásról lemondhatnak, addig a költségvetésben már egy 6000 Ft-os étkezési hozzájárulás szerepelt ebben a rubrikában. De említhetjük azt is, hogy amíg eddig minden általános iskolás diáknak alanyi jogon járt az ingyenes tankönyv, addig ez a jövőben csak a kerületi lakhellyel rendelkező diákokat illeti meg. Ugyanakkor korábban az önkormányzat csak a saját intézményeinek a diákjait részesítette ebben a kedvezményben, és figyelmen kívül hagyta, hogy a kerületi családok érdeklődésének köszönhetően a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola szép lassan a kerület egyik legnagyobb létszámú általános iskolája lett. Az idei költségvetésben azonban a tankönyvtámogatás rubrikában már az egyházi iskola kerületben lakó diákjai is szerepelnek.

 

A költségvetés összeállításakor azonban nem csak a kerület problémamentes működtetéséről, hanem az ígért és tervezett fejlesztésekről is dönteni kellett. Ez utóbbiak szerencsére továbbra is prioritásokat élveztek: azaz idén is épülnek majd utak (az ígért 150-ből körülbelül 40 maradt erre az évre), megújul a Hősök terei szakrendelő, megkezdik végre a térfigyelő-kamerarendszer kiépítését (a tervezett helyszínek a lakótelepek és a fontosabb csomópontok), két óvodát már bővítettek, pályázati és önkormányzati forrásból egy új bölcsődét is építenek, két kerületrészben, Sashalmon és Cinkotán is városközpontot építenek (az előbbi egy komplexebb, az Unió támogatását is élvező megaberuházás lesz, de Cinkotán is jelentős mértékben változik majd a belváros hangulata), folytatják a Centenáriumi lakótelep közterületeinek a felújítását (a Sasvár utca és a Budapesti út között), és biztos, hogy nyáron a Jókai Mór Általános Iskola felújítására is sor kerül majd. Emellett tavasszal átadják majd az Ikarus BSE új, futófolyosóval és lelátóval ellátott öltözőépületét is. Szóval látszólag úgy zajlik majd a kerület élete, mintha mi sem történt volna. Akkor meg hogyan jön össze a 727 millió Ft, amit mindenképpen pótolni kell majd a költségvetésben? Egyrészt az eddig is fegyelmezetten gazdálkodó intézményeknek a saját házuk táján kell majd spórolniuk. Nem fognak pedagógusokat tömegesen elküldeni, mindössze 1-2 státusz megszüntetéséről hallani. De a dologi kiadásokból, illetve a működési költségekből minden intézményben kénytelenek lesznek majd lefaragni. Az önkormányzat idén lemond a saját tulajdonú ingatlanainak a felújításáról. Ugyanakkor ezeket a nem lakás céljára szolgáló helyiségeket idén már csak felújítási kötelezettségekkel lehet majd bérbe venni. A felújítási költségeket a bérlő majd lelakhatja, ugyanakkor az önkormányzat rövidtávon 70-80 millió Ft-ot is megspórolhat a felújítások leállításával.

A fentiek tükrében tehát elmondható, hogy a március 3-i testületi ülésen a kerületben élők szempontjából megnyugtató költségvetést fogadott el a testület. A napirend elfogadását természetesen komoly szakmai és politikai vita előzte meg. A hozzászólások néha indulatoktól sem voltak mentesek. A költségvetést bíráló frakció például a szavazás előtt szünetet kért, majd a döntéshozatal idejére kikapcsolta a gépét. A frakció tagjai ugyanis így kívánták jelezni, hogy nem értenek egyet a költségvetéssel. A másik oldalon azonban egyértelmű támogatottságot élvezett a dokumentum, hisz az ellenzéki frakciót leszámítva a teremben helyet foglaló 19 szavazni kívánó képviselő közül az előterjesztést 16 fő támogatta. A költségvetésnek tehát testületen belül erős volt a támogatottsága, most már csak remélni lehet, hogy a kerület lakossága körében is ez a több mint kétharmados arány lesz majd a jellemző. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez