Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656213
   « Vissza

Nyílt nap a Katica óvodában

 « Cikkek és hírek 
2010. március 29.
 

Volt egyszer, hol nem volt, Mátyásföld szélén az Album utcában egy kis óvoda, a Katica óvoda. Ez a mese 12 éve kezdődött, és még ma is tart. Mert akik itt élnek a Katica óvodában, mintha egy mese szereplői lennének, olyan fantasztikus dolgok történnek itt nap mint nap…

Lambert Zsuzsa óvónő saját családi házában hozta létre ezt a kis gyerekkuckót, valójában már ideköltözésükkor ezzel aP1010268 céllal választották ki leendő lakhelyüket. A földszint óvoda, a tetőtér a lakás, a pincében a tornaszoba, s a kert mára egy igazi gyerekparadicsom. Itt természetközeli életet lehet élni, a gyerekzsivajba csak a madárcsicsergés vegyül.

Már tavaly is kaptam meghívást hozzájuk, amikor a jubileumi műsorukat tartották az Erzsébet-ligeti színházban (sajnos nem sikerült elmennem). „Fantasztikus volt – meséli Zsuzsa. – mint egy igazi színházi produkció, nagyon kitettek magukért a gyerekek, sokat dolgoztunk, de megérte! A gyerekek még a 12x2,5 méteres mesevár díszletet is maguk festették, amit a függönyre tettünk. És ott volt mindenki, aki ezalatt az évtized alatt részt vett az életünkben: gyerek, felnőtt egyaránt.

De térjünk vissza a jelenbe. Ez egy magánóvoda, miért jó idejárni? Erre a kérdésre az egyik szülő válaszol lelkesen, aki éppen gyermekéért jött. Már második csemetéjét hordja ide, és nagyon jók a tapasztalatai. Itt kis létszámú csoport van, amelynek hallatlan előnye, hogy az óvónőnek sokkal több lehetősége van a gyerekekkel egyénileg is foglalkozni. A mai világban igen magas követelményeknek kell a gyerekeknek megfelelnie, amikor az iskolába megy, és ez az óvoda igen színvonalas iskolaelőkészítést vállal be, aminek bizony meg is van az eredménye, mert az innen kikerülő gyerekek nagyon jól teljesítenek. Iskolaelőkészítő programjukban komoly részt vállal „Miklós bácsi”, aki a fejlesztő tornát tartja. Ez a torna jól megalapozza és fejleszti a tanuláshoz szükséges idegi funkciók működését. Az is jó, hogy itt be lehet látni az óvoda életébe, a külsőségek mögé, nem titok, mi zajlik itt, Zsuzsa nagyon nyitott a családok felé is.

Járnak korcsolyázni, úszni, de az óvodán belül is különleges dolgok történnek. Egyik héten zenei foglakozások vannak délutánonként, másik héten a kézműveskedés van soron. Koreográfus tanítja a lányokat táncra, népi táncot Zsuzsa maga tanít nekik, mint ahogyan az angol nyelvet is ő ismerteti velük játékosan – rövidebb kanadai tartózkodása ad alapot ehhez. A mindennapokban barátkoznak az idegen nyelvvel különböző szituációkban: étkezés, öltözés, foglakozások témáinál, mint pl. a közlekedés. De a legfantasztikusabbak az ünnepek – lelkesedik fel Zsuzsa. Karácsonykor a szülők egy mesejátékkal készülnek a gyerekeknek, ahol beöltöznek, és még a nagyszülők és testvérek is gyakran részt vesznek benne. Zsuzsa is meglepetéssel készül, legutóbb Vivaldi zenéjére árnyjátékot adott elő, a látvány fokozására a hófehér díszleteket UV-lámpával megvilágítva.

A farsangra pedig hagyományosan elutaznak valahová, a családokkal együtt. Tavaly a Mátrában voltak, idén Visegrádon. Ez az együtt töltött idő mindig nagyon összekovácsolja a csapatot, szülőket, gyerekeket, óvónénit egyaránt. A jelmezt minden gyerek maga választja, de a jelmezhez egy mesét szőnek, amit a gyerekek találnak ki. Az óvónéni csak lejegyzi, majd segít megrendezni az előadást. Az idei mese egy rossz sárkányról szólt, akit a barkács-tündérek megjavítanak… Ám a legfantasztikusabb műsorszám a családi produkció, amelyre minden család teljes titokban készül. És szívüket-lelküket beleadják. Általában senki nem akar ebből kimaradni, ötletes, vidám, s gyakran megható műsorok születnek. De a legfontosabb, hogy milyen nagy szeretettel készülnek. Ahogy valamelyikük megfogalmazta, azért jó ez, mert megtanulnak a gyerekek értelmesen szórakozni, nívósan, tartalmasan eltölteni az időt, miközben nagyon jól érzik magukat.

Az ide járó családok valami pluszt szeretnének adni gyermeküknek. Itt, ebben a szeretetteljes, színvonalas, családias légkörben ez a cél megvalósulni látszik. (Sz. K.)

 

A Mátyásföldi Katica óvodában március végén nyílt napot tartanak, részletes program a honlapon.

 

Mátyásföldi Katica óvoda • 1165 Album u. 38/B. • Tel: 407-5021 • www.katicaovi.uw.hu

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez