Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662953
   « Vissza

A csömöri krematórium kulisszatitkai

 « Cikkek és hírek 
2010. június 2.
 

Nyílt nap a hamvasztóban – a morbidnak tűnő hír az egyik napilapban jelent meg: a csömöri hamvasztóban május 29-én nyílt napot rendeznek. A hirdetés szerint az érdeklődőket 9, 11 és 13 órakor várják, amikor is olyan helyekre is beviszik őket, ahol eddig csak kevesen fordultak meg. Természetesen szombat reggel 9 órakor magunk is ott voltunk a csömöri intézményben. Végtére is ritkán fordulhat meg az ember egy igazi hamvasztóban!

Elérhetőségek: 2141 Csömör Főnix u. 1.
Tel.: 06/28-543-665
Felvételi iroda: Tel.: 06/28-543-665; 06/28-543-666

 

hamvaszto005

– A hamvasztást mind a mai napig rejtély övezi Magyarországon – tudtuk meg Jávor Ervintől, a csömöri sírkert és hamvasztó igazgatójától. – Itthon ennek a temetkezési eljárásnak még nincs meg a valódi kultúrája. Ezzel a nyílt nappal az volt a célunk, hogy eloszlassuk azokat a kételyeket, amely ezt a temetkezési eljárást övezi.

Mint kiderült, nem ez volt az első nyílt nap a hamvasztóban. A fővárosi cégeknél, vállalatoknál már egy ideje
 hamvaszto 003

 A nyílt napra sokan látogattak el az impozáns temetőbe

szokás, hogy az év ezen szakaszában egy hétvégén megnyitják a kapuikat az érdeklődők előtt. Persze, más dolog a Vízművek vagy a Hulladékégető belső titkaira kíváncsinak lenni, és megint más dolog a hamvasztás iránt érdeklődni. Nos, május 29-én reggel hamar kijózanodtunk: a hamvasztás annyi embert érdekelt, hogy autónkkal alig tudtunk a temető előtt leparkolni.

– A közmű cégek nyílt napja idén elmaradt, mi viszont úgy gondoltuk, hogy immár harmadszor is megnyitjuk az intézmény kapuit a látogatók előtt.

A csömöri hamvasztó a Budapesti Temetkezési Intézet egyetlen hamvasztó üzeme. Ez a temetkezési eljárás először a XX. század elején merült fel Magyarországon, amikor látványosan nőtt városi lakosság létszáma, és a hagyományos temetők egyre zsúfoltabbakká váltak. A gyakorlati megvalósítást a konzervatív világszemlélet, illetve a történelem (két világháború) egy jó darabig elodázta. Az 1950-es évek közepén Debrecenben épült az első hamvasztó. Budapesten pedig egészen 1968-ig váratott magára. Akkor viszont az ország legnagyobb hamvasztója épült az Új Köztemetőben. Az emberek sokáig ódzkodtak a hamvasztástól, 1977-ben még csak 100.000-nél járt ez a temetkezési mód Magyarországon. Később ez a szám megsokszorozódott, s mikor az Új Köztemető hamvasztóját végleg bezárták, már bőven 770.000 fölött volt a hamvasztottak száma. Szintén érdekes adat, hogy a hamvasztás elsősorban a városokban népszerű, a hamvasztások 90%-a itt zajlik. Ilyen szempontból pedig nagyon fontos a csömöri létesítmény működése.

 
hamvaszto 010

Jávor Ervin igazgató és a hamvasztó központi helye – esetenként
akár ezer fok fölé is felfűtik a kemencét

– Néhány éve a BTI vezetése válaszút elé került: vagy felújítja az Új Köztemető hamvasztóját, vagy új helyszínen alakít ki egy, a kor igényeihez jobban alkalmazkodó létesítményt. Végül ez utóbbi megoldás tűnt gazdaságosabbnak.

A BTI-nek kapóra jött, hogy a 2002-ben magánberuházásból épült csömöri hamvasztó nem úgy működött, ahogy azt a tulajdonosai várták, ezért könnyen megváltak a létesítménytől. A BTI megvásárolta a hamvasztót, melyben 2 hamvasztó kemence és egy 45 férőhelyes hűtő volt. 2006-ban aztán fővárosi beruházásból bővítették a létesítményt, így ma már 4 hamvasztó kemence és 177 férőhelyes hűtőház szolgálja ki a budapesti igényeket.

– Rögtön az elején leszögezném, mi, akik a hamvasztóban dolgozunk (mindenkit beleszámolva 22 fő), ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más. Ugyanúgy tudunk nevetni, vigadni, enni és inni, mint többi ember. Jómagam gyakorlatilag a temetőben nőttem fel, mivel az édesanyám is a BTI alkalmazásában dolgozott.

A csömöri hamvasztóban 2009-ben 16.500 hamvasztást végeztek. Idén ez a szám ugyanúgy csökkenni fog, mint a születési számok aránya. Az első negyedéves adatok azt mutatják, hogy körülbelül 10-11% a csökkenés a tavalyi adatokhoz képest.

A hamvasztást mind a mai napig számtalan rejtély övezi. Állítólag a kemencében felülnek a halottak, aztán azt is mondani szokták, hogy egyszerre több tetemet is elégetnek, így nem tudni, hogy az urnába milyen hamvak kerülnek. Szokták azt is rebesgetni, hogy hamvasztás előtt felvágják a tetemeket, mert akkor jobban elégnek a belsőségek. Ezeknek az igazságalapját még senki sem bizonyította, de tény és való, sokan emiatt is ódzkodnak a hamvasztástól.

Jávor Ervin szerint a folyamat tiszta és pontról pontra nyomon követhető. Kezdődik a halott beszállításával. A tetem vagy a kórházból vagy temetkezési vállalkozó közvetítésével érkezik Csömörre. A tetem átvételekor minden, a halott személyét bizonyító okmánnyal rendelkezni kell. A halottvizsgáló bizonyítvány például hatpéldányos, ha ez nincs, akkor át sem veszik a halottat. A tetemnek ezen kívül két végtagján, az egyik kezén és az átellenes lábán is van egy-egy cédula, mely szintén az adatait tartalmazza. Ezeknek egyezniük kell a bizonyítványban feltüntetett adatokkal. Ha így történik, és a tetem bekerül a rendszerbe, akkor megkezdődhet az adminisztrációs eljárás. A halott minden adatát bevezetik a nyilvántartási könyvbe. Ha az újabb egyeztető eljárás során is stimmelnek az adatok, akkor a tetem egy hamvasztási számot kap.

A csömöri hamvasztóban 2003 óta ez a szám már bőven 100.000 felett jár. Elkészül a hamvasztási címke is, melyen a halott neve, halálának dátuma, a hamvasztási száma és a temetés időpontja olvasható. Ez a címke kerül majd az urnára. Mindezt megkapják a hamvasztási biztosok, általában jó előre, így nyugodtan tervezhetnek. Egy 12 órás műszakra átlag 18-22 hamvasztási címke jut. Az eljárás adminisztratív részét a hamvasztó könyvben vezetik. A hamvasztó biztos adja ki a végső engedélyt a hamvasztásra. A hamvasztók mindig hárman mennek a megjelölt hűtőhöz. Csömörön egy tetem maximum 3-4 napot várakozik. Ennél több időt csak akkor töltenek a holttestek a hűtőben, ha a halálozással kapcsolatban a rendőrség vizsgálódik.

A hamvasztók még egyszer azonosítják a tetemet, majd elviszik azt a hamvasztó kemencéhez. Ezek az eszközök számítógépes vezérlésűek. A kemence ajtaja csak akkor nyílik ki, ha a hamvasztók a hamvasztási számot beírják a gépbe. Egy számmal csak egy tetemet lehet a kemencébe berakni. A hamvasztás előtt a halott számára egy urnabetét készül. Ez nem látható a díszurnákban, pedig a hamvakat ez, az alul és felül egyaránt leforrasztott tégely tartalmazza. A hamvasztási címke később majd ennek az urnabetétnek az oldalára kerül. Az urnában mellesleg a hamvak mellett egy 6-8 cm-es vasdarabkát is elhelyeznek, mely szintén a halott adatait tartalmazza. Ennek célja szintén a beazonosíthatóság, ha az urna elégne egy lakástűzben, a vas segítene a halottat beazonosítani.

 hamvaszto 015

 Számítógépes vezérléssel történnek a különféle műveletek

A hamvasztás 800 Celsius fokon zajlik, esetenként 1000-1100 fokra is felfűthetik a kemencét. A hamvasztás időtartama (40-80 perc) függ a tetem súlyától, testösszetételétől, az esetleges betegségektől. Jávor Ervin tájékoztatása szerint a vékonyabb csontok is hamuvá égnek, a keményebb, nagyobb csontokat azonban egy újabb eljárással, az úgynevezett porító berendezés segítségével kell hamuvá őrölni. Ezeknek az eljárásoknak köszönhetően bármekkora is a tetem, végül mindenképpen belefér a 3 literes urnába.

– A kemencék folyamatosan üzemelnek, ezért rendkívül nagy a hőség a kemencék környékén. Külső szemlélő számára ez a munka elvégezhetetlen, mégis elmondható, hogy nem nagy a fluktuáció, a kollégáim évek óta kitartóan végzik a munkájukat.

A csömöri sírkert szolgáltatásai közé tartozik, hogy a holtat a hamvasztás előtt felravatalozzák. Miután a hozzátartozók, ismerősök elbúcsúztak az elhunyttól, a koporsót lesüllyesztik, majd elektronikus úton a következő helyiségbe juttatják. Ez az úgynevezett megtekintős helyiség, melyben csak akkor áll meg a folyamat, ha a közvetlen családtagok ezt kérik. Ez egy kis terem, maximum öt embert engednek ide. A fehér falon a tükröt letakarták, az órát megállították, gyertyát gyújtanak és a szűk család halk zene mellett utoljára megtekintheti a holtat. Innentől kezdve pedig a folyamat ismert: kemence, porító berendezés, urna. A hamvasztást követően a családtagok igazolásképpen egy úgynevezett hamvasztási emléklapot kapnak.

– A csömöri intézmény nem csak hamvasztó, hanem egy sírkert is. Egy családias temető, ahol szinte minden elhunyt hozzátartozóját név szerint ismerjük. A temetőnkben lehetőség van a szórásos temetkezésre is. Felállítottunk egy emlékfát, amelyre az elhunytak nevét felrakhatják a hozzátartozók.

Jávor Ervin a nyílt napon többször is kihangsúlyozta: alaptalan a félelem, hogy a hamvasztás után bármilyen idegen hamu kerülhet az urnába. Ugyanakkor megerősítette azt az információt, hogy 200 kg-osnál nehezebb tetem esetében nem vállalnak hamvasztást. Ekkora testsúlyú holtat hagyományosan kell eltemetni, és általában dupla sírhelyet kell megvásárolniuk a hozzátartozóknak.

 hamvaszto012

 A speciális hűtőkamrák

– A 80-as évek közepén még nem őrizték olyan szigorúan a hamvasztókat, mint manapság. Így történhetett, hogy az Új Köztemető hamvasztójába feltűnés nélkül bejuthatott egy öngyilkosjelölt. A férfi befeküdt az egyik hűtőben található koporsóba, mert azt tervezte, hogy elégetteti magát. Háromórai várakozást követően azonban már nagyon fázott, és dörömbölni kezdett a hűtő ajtaján. A hamvasztók persze nem merték kinyitni az ajtót, korábban ugyanis nem volt szokásuk a holtaknak az ilyen váratlan feltámadás. Végül addig dörömbölt a szerencsétlen férfi, hogy a hamvasztók kinyitották az ajtót, és kiengedték. Nos, ilyen eset ma már nem fordulhat elő. (M)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez