Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657501
   « Vissza

Pletykákra válaszol a polgármester

 « Portaszolgálat 
2010. augusztus 25.
 

Folytassa Kovács Péter – ezzel a jelmondattal indul a XVI. kerület polgármestere az önkormányzati választásokon, miután biztos fölénnyel nyerte meg az országgyűlési képviselőválasztást. Eddig jól haladtak a dolgok a kerületben, ez kétségtelen, azonban mindig akadnak, akik vitatják az eredményeket. Szárnyra kelnek különböző pletykák és a „jól értesültek” biztos információkkal rendelkeznek. Ezeket gyűjtöttük csokorba.

• Polgármester úr, sokan aggódnak amiatt, hogyan lesz képes egy személyben két fontos tisztséget is ellátni?

– Nos, tagadhatatlan, hogy nekem is voltak ezzel kapcsolatosan bizonyos aggályaim. Két dolog azonban döntő volt aKovacspeter_foto_02 számomra. Egyrészt még tavaly ősszel Orbán Viktor felkeresett a hivatalban és felkért, hogy induljak az országgyűlési választáson. Számomra ez roppant nagy elismerés és megtiszteltetés volt, ezért is vállaltam, meg a kerület érdekében. Másrészt úgy láttam, hogy lehet a két megbízatást becsülettel és eredményesen ellátni. Elsősorban Kósa Lajos debreceni és Szita Károly kaposvári polgármesterek munkája példaértékű a számomra. Mindketten elismert polgármesterek, és az általuk vezetett városok látványos fejlődésen mentek keresztül. De említhettem volna más településeket is. Egyszóval jó példa akad bőven, ráadásul én talán könnyebb helyzetben vagyok, mert kevesebbet kell utaznom.

• Nem akadályozza majd a parlamenti képviselőség a polgármesteri munkát – és viszont?

– Nem, sőt segítik egymást. Amit nem lehet helyi szinten elintézni, megpróbálom a parlamentben. Például a repülőgépek okozta zaj ügye, ami sokakat zavar a környéken, de eddig hiába tiltakoztunk ellene csak országos szinten intézhető. A másik, a HÉV és a metró összeköttetésének érdekében képviselhetem azt az álláspontot, hogy ez a projekt kerüljön be az EU által támogatott ügyek közé, az állam pedig anyagilag segítse a fővárost a megvalósításban. Persze a leterheltség nagyobb, de az elmúlt hónapok parlamenti tapasztalata alapján lehet azt mondani, hogy időben és energiában is összeegyeztethető a két dolog. Előnyt jelent a parlamenti munkában az is, hogy a polgármester benne él a napi ügyekben, hozzá jönnek problémáikkal az emberek. Első kézből van információja. Például a közbeszerzési törvény módosításakor kénytelen voltam felszólalni, mert szocialista képviselőtársamnak fogalma nem volt arról, hogy az általuk korábban megalkotott régi törvény hogyan működött a gyakorlatban. Mi viszont tudtuk, mert itt botladoztunk az értelmetlen szabályozásban négy évig.

• Polgármesteri programjában 2006-ban azt hirdette meg, hogy a négy éves időszak alatt 150 utca aszfaltozása megtörténik – ezt, az utcák sorszámával egy sor tábla is hirdeti itt a kerületben. Hallottunk már olyan hangot, hogy szó sincs itt 150 leaszfaltozott utcáról… Ezzel mi a helyzet?

– A „150 új utat építünk” programot 2008-ban indítottuk el, tehát két év alatt építettünk ennyi utat. A 150-es szám magyarázata viszonylag egyszerű: 2007 végén az útépítésre várakozók listáján ennyi utca (pontosabban utcaszakasz) szerepelt. A „megszokott” ütemben 10-15 évet kellett volna várni a lakóknak az útépítésekre. Mi azt vállaltuk, hogy ezeket két év alatt mind megépítjük. Ezt megtettük, és jelenleg már a 162. utcánál járunk. A tényleges teljesítményt lehet, hogy jobban mutatja a leaszfaltozott utak hossza. 1998 és 2002 között a kerületben 25,4 kilométer út lett megépítve (az emlékezetes Fidesz-utakkal együtt), majd a következő négy évben 14,6 kilométernyi út épült. A mostani ciklusban 42,3 kilométer az újonnan megépített utak hossza.

• Azt is mondogatják, hogy ez az útépítés csupán látványberuházás…

– Ez ugye vicc? Feleségem felvidéki, egy ezerkétszáz lakosú faluból származik és ott a 80-as évek végén már a mezőre vezető út is aszfaltos volt. Kérdezem: a XXI. században egy európai fővárosban miért kéne nekünk földutakon járnunk? Egyébként pár éve a szocialisták helyi szervezete még arról is határozatot hozott, hogy nem kell a kerületnek két uszoda. Felesleges beruházásnak tartották. Az élet azonban bebizonyította – amit egyébként a szocialistákon kívül mindenki tudott –, hogy szükség van rájuk. Mármint az uszodákra. De sorolom tovább a látványberuházásokat: új játszóterek, óvodák bővítése, az iskolák felújítása, megkezdődött a Sashalmi piac és városközpont felújítása, újjáépül Cinkota főtere és megszépültek a Centenáriumi lakótelep közterületei, hogy csak a fontosabbakat említsem. Szerintem ezeket már évek, évtizedekkel ezelőtt meg kellett volna valósítani.

• Szemére vetik azt is, hogy az erőltetett ütemű fejlesztések érdekében eladósította a kerületet.

– Akik ezt mondják, azok (ha tudják is), figyelmen kívül hagyják az önkormányzat gazdálkodását folyamatosan ellenőrző független pénzügyi ellenőr, a könyvvizsgáló jelentését, amely szerint az itteni gazdálkodás megfontolt és kiegyensúlyozott. Arányaiban annyira van a kerület eladósodva, mintha egy pedagógus házaspárnak havi háromezer forint törlesztést kellene fizetni.

A fejlesztések másik forrását a pályázatok jelentik, és ebben a XVI. kerület vitathatatlanul az első az összes fővárosi kerület közül. 2,7 milliárd forinttal mi nyertük el az elmúlt négy év alatt a legtöbb pályázati pénzt. Fontos persze az önkormányzat takarékos gazdálkodása. Kevesen tudják, de a 2006 előtti önkormányzat tisztségviselői négy év alatt öt évnek megfelelő bérköltséget fordítottak magukra: ennyit tett ki a kiosztott jutalmak összege adókkal, járulékokkal. Nálunk nincs jutalmazás, a polgármester és a helyettesei a tiszteletdíjukért dolgoznak keményen. Eggyel kevesebb lett az alpolgármesterek száma, az önkormányzati testület is kevesebb tanácsnokot, bizottsági elnököt választott, s az ebből eredő megtakarítás a négy év távlatában több mint 200 millió forint. A hivatali gazdálkodást is ésszerűsítettük, elzártuk az úgynevezett pénzcsapokat, vége szakadt az értelmetlen, felesleges pénzköltésnek.

• Hallottunk olyan véleményeket, hogy iskolát fognak bezárni jövőre Szentmihályon.

– Ahogy a régi vicc is mondja: nem fosztogatnak, hanem osztogatnak és nem Moszkvában, hanem Leningrádban. Nálunk is ennyi igaz belőle, hogy nem bezárunk, hanem felújítunk és nem Szentmihályon hanem Sashalmon a Jókai Mór iskolát. Eddig is minden évben felújítottunk egy iskolát és óvodát. Így újult meg a Lemhényi Dezső, a Herman Ottó és a Göllesz Viktor iskola. Óvodák közül a Szentmihályi Játszókert, a Pipitér és a Fecskefészek, valamint a Kolozs utcai óvoda és bölcsőde. Természetesen ezt a jó hagyományt fogjuk folytatni a következő években is. Egyébként szerencsés helyzetben van a kerület, mert egyre több gyerek születik és ezért építünk új bölcsödét is Cinkotán.

• Azt is hallottuk, hogy azért újítják fel a piacot, mert fele részben Orbán Viktor, felerészben az Ön testvére megvette az egész területet.

– A piac területe mindig is az önkormányzat tulajdona volt és az is marad. A történetben egy Viktor van: a piacot üzemeltető önkormányzati kft. vezetője Viktor, Kozma Viktor. A testvérem egyébként Cegléden él és nemhogy piac-tulajdona lenne, de még a piacra is a felesége jár. (X)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez