Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655860
   « Vissza

Visszaélés a képviselői hatalommal

 « Portaszolgálat 
2010. szeptember 22.
 

Büntetőeljárás indult egy szocialista képviselő (és képviselőjelölt) ellen, mert alapos a gyanú arra, hogy Veress Györgyi, mint az Egészségügyi és Szociális Bizottság tagja, a bizottság elé kerülő ügyekben szereplők adatait rendszeresen arra használta, hogy az érdekeltségi körébe tartozó pénzügyi tanácsadó cég termékeit rásózza a gyanútlan emberekre, akár azok megtévesztésével is. A képviselő az ügy kirobbanása után (némi hezitálást követően) lemondott mandátumáról és visszalépett a jelöltségtől is – így az MSZP-nek most nincs az egyik körzetben képviselőjelöltje.

A szabad választások húsz éves történetében ehhez fogható eset még nem fordult elő – sem a képviselők között nem volt, aki ellen a hivatali működése nyomán büntetőeljárás indult volna, sem olyan nem volt, hogy az egyik nagy pártnak kilyukadt volna valamelyik körzete (ahonnan most a töredékszavazatok így nem juthatnak el a listára). A szövevényes történet megértéséhez meg kell ismerkedni a Szobabérlők Házával, és azzal a támogatással, amit az önkormányzat ilyen módon biztosít a kerületi lakásszerző fiataloknak

Szobabérlők Háza

Ez az önkormányzati ingatlan az Újszász utca 88. szám alatt található, és az egykor szovjet használatban lévő egységben 48 darab, egyenként 21 négyzetméteres lakást alakított ki az önkormányzat. Mindegyikhez tartozik egy kis fürdőszoba és egy kis konyha. A lakások éppen akkorák, hogy egy, maximum két ember ideiglenesen meghúzza magát bennük. A meghúzást akár szó szerint is lehet érteni, mert az ide kerülő lakók azért fizetnek kedvezményes (szinte jelképes) bérleti díjat, hogy az öt éves bérleti időszak alatt össze tudjanak rakni annyi pénzt, amivel már eséllyel léphetnek ki a lakáspiacra a végleges lakásmegoldás érdekében. (Kivételes méltánylást érdemlő esetben a bérleti időszak egy évvel meghosszabbítható, de arra is volt már példa, hogy valaki az öt év lejárta előtt a saját lábára tudott állni.)

Mivel ez egy támogatott lakhatási forma, a szerződés elválaszthatatlan része egy lakás-előtaka­rékossági szerződés, amit a leendő lakónak a beköltözés előtt be kell mutatnia – annak hiányában nem is köthető vele bérleti szerződés.

A Szobabérlők Háza a fiatalok körében nagyon népszerű, a megüresedett lakásokra meghirdetett pályázatokra általában sokszoros a túljelentkezés. A pályázókról egészen részletes személyes adatokat kérnek, sőt az sem ritka, hogy a bizottság tagjai a döntés előtt felkeresik a pályázókat, és személyesen ellenőrzik a körülményeiket. Az eljárás minden mozzanata zárt és titkos, egyedül az a határozat nyilvános, ami a nyertesek neveit tartalmazza.

A határozatot egyébként egy szerződéstervezettel együtt általában a bizottsági ülést követően egy héttel küldik ki a nyerteseknek, akiknek 15 napjuk van, hogy felkeressék az önkormányzatot. A nyertes pályázóknak ezt követően a hivatal egyik dolgozója megmutatja a számára kijelölt lakást, ahol jegyzőkönyvet készítenek annak állapotáról. Ezután a nyertes eldöntheti, hogy be akar-e költözni, vagy sem. Ha a beköltözés mellett dönt, akkor a szerződéskötéskor magával kell vinnie egy lakáskassza előtakarékossági szerződést. Ilyet két helyen, az OTP Bank valamelyik fiókjánál és a Fundamentánál is könnyedén köthet a nyertes pályázó. A fenti folyamatokat egyébként az önkormányzat Szobabérlők Házáról szóló rendelete is szabályozza.

Nyomban döntés után

A legutóbbi pályázatot szeptember 6-án tárgyalta az Egészségügyi és Szociális Bizottság. Most viszonylag sok lakás
sms 

 Biztosítási üzletkötő – az önkormányzat megbízásából...

ürült meg, így kilenc nyertes válhatott reménybeli bérlővé a határozat szerint. A dolog itt vett érdekes fordulatot, mivel másnap reggel az összes nyertest felhívta egy pénzügyi tanácsadó (népszerű nevén ügynök), és közölte, hogy az önkormányzat megbízásából telefonál. Elmondta valamennyiüknek a jó hírt, hogy nyertek a pályázaton, és időpontot egyeztetett velük, hogy a szerződés feltételéül szolgáló előtakarékossági szerződést megköthessék.

A személyes találkozókon először felvázolta nekik a Fundamenta lakáskassza szerződés feltételeit, majd megpróbálta rábeszélni az ügyfeleket egy sokkal jobbnak ítélt befektetési formára. Ez utóbbi egy hosszú távú megtakarításnak álcázott életbiztosítás volt. Az első kuncsaftot, egy fiatalembert sikerült is megtévesztenie az ügyintézőnek. A férfi csak akkor szembesült a problémával, amikor az önkormányzat Vagyonhasznosítási irodavezetője arról tájékoztatta őt, hogy az önkormányzat csakis a lakáskassza előtakarékosságot fogadja el a beköltözőktől. A férfi érthető módon nem értette, hisz ő végig abban a hiszemben volt, hogy az önkormányzat utasítása alapján cselekszik. Ő nem tudhatta, hogy az önkormányzat azért sem fogadhatja el az életbiztosítást, mert nem jár rá állami támogatás, és nem lehet rá támogatott hitelt sem felvenni.

Az ügynöki ügyletnek hamar híre ment, s mikor az önkormányzatnál megtudták, hogy egy pénzügyi tanácsadó a friss nyertesek között garázdálkodik, mindenkit telefonon figyelmeztettek, hogy ne kössön szerződést. Az egyik nyertes pályázó az ügynökkel való megbeszélésre egy (véletlenül) bekapcsolva felejtett hangfelvelővel érkezett. A nyerteseket hajkurászó ügynök be is sétált a csapdába, és hangfelvétel bizonyítja, hogy magasabb önkormányzati kapcsolatokra hivatkozva dicsérte az általa kínált biztosítási konstrukciót, és azt sem titkolta el, hogy az adatokat Veress Györgyi MSZP-képviselőtől, a szociális bizottság tagjától kapta.

Nyer, ha megköti
a biztosítást

Amint ez ügyben kezdett kiborulni a bili, kiderült, hogy a képviselőnő hosszabb ideje aktív biztosítási ügynök, egy ideig az ING majd az AXA termékeit értékesítette, majd később (a névjegye szerint) részt vett egy önálló társaság
veress_gyorgyi 

Veress Györgyi, aki négy éven át volt az MSZP képviseletében
az Egészségügyi és Szociális Bizottság tagja – sajátos módszerekkel
igyekezett segíteni a rászorultakat...

megalapításában. Akik problémáik megoldása érdekében korábban az Egészségügyi és Szociális Bizottsághoz fordultak, időnként a képviselőnő által képviselt biztosítók ügyfeleiként köszöntek vissza. Igen durva történetet mesélt el a garzonház egyik lakója: amikor a lakásért pályázott, nála helyszíni szemlén személyesen Veress Györgyi járt, és kerek-perec kijelentette: csak akkor fog nyerni, ha vele köti meg a biztosítást. A hölgy megkötötte a kínált konstrukciót, és azután nyert is.

Súlyos gyanú árnyéka vetődött hát az MSZP képviselőjére, s az önkormányzati vezetésnek ilyen esetben kötelessége, hogy megtegye a feljelentést. Kovács Péter polgármester szeptember 9-én ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Az előzetes vizsgálatok szerint a képviselőnő feltehetőleg visszaélt a bizottsági tagként hozzá jutott személyes adatokkal, és az külön lapra tartozik, hogy az önkormányzat megbízottjaként fellépve, a gyors helyzeti előnyt kihasználva valaki egyéb bűncselekményeket is elkövetett-e. A rendőrségi nyomozást kicsit hátráltatja, hogy (a képviselő személye miatt) a kerületi kapitányság nem nyomozhat, a vizsgálatot egy másik rendőri szerv végzi majd el.

A kerületi Fidesz viszont lecsapta a magas labdát: felszólították a képviselőnőt, hogy mondjon le a mandátumáról, és ne induljon a választáson (a 11-es körzetben lett jelölt). Veress Györgyi erre kiadott egy nyilatkozatot, amelyben arra hivatkozott az üggyel kapcsolatban, hogy a bizottság tagjaként gyakran szembesült nehéz élethelyzetekkel, ahol nagy segítséget jelentett volna egy jó megtakarítási forma, és ezért hívta fel rájuk egy pénzügyi tanácsadó figyelmét. Aztán kis várakozás után bejelentette, hogy lemond az egyéni jelöltségéről és a listán elfoglalt helyéről. (Így most üresen áll az egyik MSZP-s képviselői körzet, és ez azért mélyütés az MSZP-nek, mert a szavazatokat nem tudja begyűjteni a listára.) Az ügy kimenetele példaértékű lehet a személyes adatok védelmében, a fejleményekre ezért a későbbiekben is visszatérünk.     

Ferenci

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez