Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662272
   « Vissza

Lyukas zajvédőfal épült az M3 kivezető szakasza mellett

 « Portaszolgálat 
2010. szeptember 22.
 

Szeptember 16-án Demszky Gábor főpolgármester (utolsó nyilvános fellépéseinek egyikén) átadta a Norvég Alap, illetve három önkormányzat közös finanszírozásából épült zajvédő falat az M3 kivezető szakasza mellett. Az eseményen részt vett Weinek Leonárd zuglói és Hajdu László XV. kerületi polgármester is. Ez utóbbi vezetők nem csak azért voltak jelen az ünnepségen, mert az M3 kivezető szakasza az ő kerületüket szeli keresztül, hanem azért is, mert a XIV. és XV. kerületek hozzájárulása nélkül ez a beruházás nem valósulhatott volna meg.

A zajvédő fal több mint harminc esztendős mulasztása volt a fővárosnak. Az M3 kivezető szakaszát 1978-ban lakott területen vezették keresztül, ezáltal rengeteg ember életét lehetetlenítették el. A sztráda melletti ingatlanok eladhatatlanná váltak, a házak, lakótelepek lakói pedig a szervezetre káros zajterhelésben élték a mindennapjaikat. Kétségtelen tény, hogy ezt az állapotot a rendszerváltás utáni fővárosi önkormányzat megörökölte elődeitől, ám az is biztos, hogy az elmúlt húsz esztendőben az állandó ígérgetésen kívül más nem történt ez ügyben.

Hiába volt 2007-ben a Norvég Alap által nyújtandó közel 800 millió Ft-os pályázati segítség, a fővárosi önkormányzat a beruházáshoz szükséges 800 millió Ft-os önrészt sem tudta volna erre a célra fordítani. A főváros költségvetését akkor ugyanis már nagyban a 4-es metró emésztette fel. Mivel a zajvédő fal a XIV. és a XV. kerületek számára egyaránt fontos volt, az előbbi 400 millió, az utóbbi pedig 200 millió Ft-ot áldozott erre a célra. Így történhetett, hogy 2010-ben megépülhetett végre körülbelül 4,7 km-es szakaszon a 21.000 m2-es zajvédő fal. Ezt az 5 méter magas falat méltatta szeptember 16-án a főpolgármester, aki azonban néhány apró részletről elfelejtett szólni.

 DSCF7736

 Hajdu László, Demszky Gábor és Weinek Leonárd
a zajvédőfal átadásán – az önrész többségéta kerületiek állták

Az 1,6 milliárd forintos beruházás nem csak a zajvédő fal építéséből, hanem a kivezető szakasz mentén élők zajterhelésének csökkentéséből is állt. Ez utóbbiba pedig a passzív zajvédelem is beletartozott. A főpolgármester szerint 1160 lakásban 3500 nyílászárót cserélnek ki. Ez nem így van, a nyílászárókat ugyanis csak a legritkább esetben cserélik ki. A valóságban mindössze a meglévő nyílászárók javításáról van szó. A beruházás előtt megmérték az érintett lakások zajterhelését, és állítólag a javítás is eszerint történik, de ezt a lakók nagyon vitatják. Elmondásuk szerint akad olyan Ungvár utcai társasház (100 méterrel beljebb van az M3-tól), amelynek javították a nyílászáróit, míg egyes sztráda melletti ingatlanoknál ez már nem megy ilyen egyértelműen. A lakosság azonban ennél is nagyobb problémaként éli meg, hogy a zajvédő fal lyukasnak bizonyult. A zuglói oldalon a Kacsóh Pongrác út 131. és a Sárköz utca 4. szám alatti házak elől például egyszerűen hiányzik a zajvédő fal. A tervező arra hivatkozott, hogy ezen a körülbelül 70 méteres szakaszon az ott működő benzinkút miatt nincs lehetőség falat építeni. A két ház lakói megdöbbenve fogadták ezt a tényt. Mint, ahogy azt is, hogy eredetileg a passzív zajvédelemből is kimaradtak volna. Ez utóbbit sikerült kiharcolni maguknak, de a falról, legalábbis ennek a beruházásnak a keretében le kellett mondaniuk. Rozgonyi Zoltán önkormányzati képviselő, illetve dr. Papcsák Ferenc országgyűlési képviselő nemrégiben egy lakossági fórumon ígéretet tettek az érintett ház lakóinak, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez lyuk a zajvédő falon minél előbb betömődjön.

Nagyobb bajban vannak a XV. kerületiek, akiknek nem is egy lyukkal, hanem mindjárt egy hasadással kellett szembesülniük. Az M3 palotai szakaszán eredetileg mindkét oldalra épült volna zajvédő fal, ám az érvényes pályázatot a kifelé menő szakasz jobb oldalán levő vállalkozások megtámadták. A pályázat kiírói pedig nem akartak igazságot tenni a felek között, ezért inkább csak fél szakaszon engedélyezték a fal megépítését. Az ügy pikantériája, hogy az a vállalkozás, mely leginkább a fal építése ellen volt, a gazdasági válságnak köszönhetően az elsők között ment csődbe, így ma már teljesen lényegtelen, hogy a fal eltakarja vagy sem a kámforrá vált céget a forgalom elől.

Nos, minderről kevés szó esett a szeptember 16-i ünnepségen. Demszky Gábor látványosan elfelejtkezett a problémákról, Weinek Leonárd zuglói polgármester csak egy mondattal utalt a hiányokra, egyedül Hajdu László tért ki bővebben a gondokra, igaz, a zajvédő fal palotai oldalon való féloldalasságát még a vak is észrevenné. (S)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez