Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28757282
   « Vissza

A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat nem ismeri a nyár fogalmát

 « Cikkek és hírek 
2010. október 20.
 

Ami más munkahelyen a szabadságot, a vakációt jelenti, az a mezőőröknél leginkább a fokozott munkában jelentkezik. Oláh Csaba és kollégái idén nyáron sem sokat pihenhettek.

– A nyári időszak is bővelkedett szabálysértésekben. Legtöbbször a zöld hulladék illegális elhelyezése miatt kellett eljárnunk. Sokan ugyanis úgy gondolják, a kertjükben keletkezett zöld hulladékot nyugodtan ki lehet önteni az erdőben, vagy le lehet rakni a határban. Nekünk minden ilyen esetben kötelességünk volt eljárást indítani a rajtakapott kerttulajdonosok ellen.

Oláh Csaba szerint a nagyobbik baj az, hogy a zöld hulladékot – ami ugyebár idővel elkomposztálódna – benne hagyják a PVC zsákban, így viszont nem tud elbomlani, és így már károsítja a környezetet.

– A tetten ért személyeket természetesen feljelentjük és szabálysértési bírságot fizetnek, aminek az alsó határa 20 000 forint. Másik jellegzetes probléma, hogy a kirándulók még mindig nem figyelnek a környezetre, és a piknik végeztével a helyszínen hagyják a szemetet. A környezettudatos gondolkodás pedig azt sugallná, hogy beleteszem
 

 Az őrszolgálat munkatársai a kábeltolvajok ellen is fellépnek

egy zsákba, és azt az első hulladékgyűjtőbe dobom. Szintén visszatérő téma a kábellopás és kábelégetés. Több alkalommal lehetett tapasztalni, hogy a vasúti átjáróban a sorompó azért nem működött, mert ellopták a kábelt. A szolgálatunk a nyáron sikeresen elfogott néhány ilyen elkövetőt is. Ugyancsak a mi őreink érték tetten azt a két távol-keleti személyt is, akik az élelmiszergyártó üzemükből nagy mennyiségű szójagranulátumot akartak kidobni a Nógrádverőce utcában. Ehhez rendőri segítségre is szükség volt, mert az intézkedés során nem voltak hajlandóak együttműködni, az intézkedő mezőőrt pedig 120 ezer forinttal akarták megvesztegetni.

A mezőőrök a május 21-én szervezett szemétszüret alkalmával teljesen megtisztították a Naplás-tó mögötti természetvédelmi területet, kitisztították a patakot, és kiárkolták, illetve az autók elől lezárták az odavezető utakat, azóta nem is tudnak oda hulladékot lerakni. A Pilisi Parkerdő Zrt. felkérésére feltérképezték a XVI. és XVII. kerületben található illegális építményeket, amit fotókkal és GPS koordinátákkal dokumentáltak. Több civil kiskert tulajdonosa jelezte, hogy tolvajok járnak a kertjükben, és ellopják a megtermelt gyümölcsöt, zöldséget. A mezőőrök az érintett kiskerteknél megnövelték a járőrözések számát, aminek köszönhetően azóta jelentős mértékben csökkentek a lopások.

– A mezőőri jelenlétnek prevenciós hatása is van, mert az elkövetők sohasem tudhatják, mikor bukkan fel egy járőrautó. Heti rendszerességgel járőrözünk a XVI. kerület rendőreivel, mivel velük olyan helyeken is tudunk intézkedni, ahová a hatáskörünk nem érne el. Sokszor ugyanis a kerület utcáin is akad tennivalónk. A lakosok egy része előszeretettel rakja a kommunális és az építési hulladékokat a szelektív hulladékgyűjtők mellé, pedig tudják, oda csak az azokba való hulladékot szabadna elhelyezni. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez