Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664537
   « Vissza

Zugló 75. születésnapja

 « Cikkek és hírek 
2010. október 20.
 

A főváros XIV. kerülete hagyományosan október 1-én ünnepeli a születésnapját. 75 évvel ezelőtt, 1935. október 1-jén lett Zuglóból önálló kerület. Korábban ugyanis a VII. kerület peremterületeként tartották nyilván. A zuglói hagyományok szerint minden esztendőben megkoszorúzzák a Polgármesteri Hivatal falán elhelyezett emléktáblát, illetve a kerület legfontosabb eseményére, a díjátadó ünnepségre is ezen a napon kerül sor. Ez utóbbi ceremónia helyszíne sokszor változott már: volt, hogy a házasságkötő teremben, aztán évekig a Stefánia Palota színháztermében, majd a Mezőgazdasági Múzeum aulájában, tavaly pedig ismét a Stefánia Palotában, de annak a régi, patinás részében került sor. Idén a kitüntetéseket a Szent István Király Zeneiskola Columbus utcai Zeneházában adták át.

Zugló a rendszerváltás óta három településsel kötött már testvérvárosi kapcsolatot. A legrégebbi kapcsolata az erdélyi Alsórákossal van, de a dél-lengyelországi Racibórz-zsal is régi keletű a kapcsolata. A legfrissebb együttműködési megállapodása pedig Berlin-Steglitz-Zehlendorf kerületével van érvényben. A három település egyaránt képviseltette magát az idei rendezvényen.

A Szent-István Király Zeneiskolában rendezett ünnepségnek a házigazdája Záborszky Kálmán zeneszerző, karnagy,
 DSCF8501

Ludmila Nowacka, Racibórz alpolgármestere
és Zugló akkori vezetősége, Halász Iván, Szűcs István
és Dr. Weinek Leonár

iskolaigazgató volt, aki színvonalas zenei produkciókkal tette még emlékezetesebbé az idei jubileumi ünnepet. A Himnuszt például Gesztesi-Tóth László Lyon város nagydíjával kitűntetett művész játszotta orgonán. A rendezvényen a születésnapos kerület nevében dr. Weinek Leonárd leköszönő polgármester, a vendégek nevében pedig Puskás Lenke, Alsórákos alpolgármestere, Cerstin Richter-Kotowski, Steglitz-Zehlendorf kulturális tanácsnoka és Ludmila Nowacka, Racibórz alpolgármestere mondott rövid ünnepi beszédet. Ezt követően pedig a díjak átadására került sor.

Elsőként a Zugló Sportjáért Emlékserleg díjazottjait szólították. A díjat 1994-ben alapította Zugló önkormányzata, és olyan személyek kaphatják meg, akik tartósan jó sporteredményeket produkáltak, vagy a kerület sportmozgalmában szintén tartósan kiemelkedő szerepet játszottak. Az idei évben a képviselők Pataki Ibolyának, a BVSC-Zugló kerékpáros szakosztály vezetőjének, a Kerékpáros Magyarország Szövetség főtitkárának, Badari Tibornak, egykori kétszeres Európa-bajnok ökölvívónak, a Zuglói Boksz Klub alapítójának és elnökének, Hazsik Endrének, a KSI SE igazgatójának, Solti Antalnak, az MTK vívóedzőjének, a magyar tőrvívó-válogatott megbízott szövetségi kapitányának és a Mozgásgátoltak Halassi Olivér Sport Clubjának ítélték oda ezt a díjat. Ebben az évben rendhagyó módon egy olyan sportolót is kitűntetésben részesítettek, aki fiatal kora miatt nem felelhetett még meg a díj feltételeinek. Kapás Boglárka, a BVSC-Zugló 17 esztendős úszója, azonban nyáron Szingapúrban sporttörténelmet írt azzal, hogy az Ifjúsági Olimpián az első magyar aranyérmet ő szerezte, illetve azzal is, hogy két arany- és egy ezüstérmével a magyar csapat és az olimpia legeredményesebb sportolója volt.

Ugyancsak ezen a jubileumi ünnepségen került sor a Zugló Közbiztonságáért Elismerő Oklevél átadására. A díjat azon személyek kaphatják, akik huzamosabb ideje kiemelkedő tevékenységet végeztek Zugló közbiztonságának és közrendjének védelme érdekében. 2010-ben ebben a díjban a következő személyek részesültek: Häring Gyöngyi rendőrszázados, kiemelt fővizsgáló, Vonnák László rendőr főtörzszászlós, ügyeletes, Sütő László rendőrzászlós, körzeti megbízott, Feldicskó Zsolt tűzoltó őrnagy, a Zuglói Tűzőrség általános kiemelt főelőadója és Árnics Mihály, a Kerületőrség Zuglóért Közalapítvány járőrvezetője. Ugyancsak ezt a díjat kapta Radovic Dusán rendőr főhadnagy, aki 2010. július 23-án 14.30-kor szolgálatteljesítés közben hősi halált halt. A posztumusz elismerést a meggyilkolt rendőr özvegye, Lukács Marianna rendőr főhadnagy vette át.

Zugló életében a legfontosabb elismerés a Zuglói Emlékérem. Ez, az 1996-ban alapított díj, a kerület díszpolgári címének felel meg. 15 évvel ezelőtt elsőként dr. Hajnal György kanonok, a Regnum Marianum plébánia plébánosa, Samodai József kronológus, helytörténész, Záborszky József, zenekar- és zeneiskola alapító kapta. Idén ebben az elismerésben Körtvélyessy Zsolt, Jászai Mari-díjas színművész, Ocskay Rudolf szakmérnök, volt önkormányzati képviselő és Turi Istvánné. a Meseház Óvoda vezetője részesült.

Zuglóban hagyományosan intézményeket is díjazni szoktak. Idén az egyéni kitüntetettek mellett a Zuglóért Emlékérmet az Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Budapest- Rákosfalva Szent István király Plébánia Karitász csoportja vehette át.

Az emlékérmet Cerstin Richter-Kotowski, Berlin-Steglitz-Zehlendorf kulturális tanácsnoka és Ludmila Nowacka, Racibórz alpolgármestere is megkapta.

Posztumusz díjazott volt még dr. Kádár Elek, az Uzsoki Kórház volt sebésze, Vadas Ferenc művészettörténész, a Herminamező Polgári Kör egykori tagja és a Zuglói Helytörténeti Műhely egyik alapítója. valamint Radovic Dusán rendőr főhadnagy is.

Az idei Zuglói Nap nem csak amiatt volt rendhagyó, mert a kerület jubileumot ünnepelt, hanem azért is, mert mindössze két nappal előzte meg a helyhatósági választásokat. Ráadásul az is biztos volt, hogy a mostani díjátadáson résztvevő politikusok közül többen kiesnek a kerület közéletéből. Így számukra ez volt az utolsó nyilvános fellépés a kerületben. Az idei rendezvény különlegességei közé tartozott az is, hogy Zugló rendszerváltás utáni történetének mindhárom polgármestere, dr. Kutalikné dr. Kardos Zsuzsanna (1990 – 2002), Rátonyi Gábor (2002 – 2006) és dr. Weinek Leonárd (2006 – 2010) jelen volt. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez