Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656296
   « Vissza

Térfigyelő a lakótelepen

 « Portaszolgálat 
2011. január 19.
 

 

Mostantól kezdve éjjel-nappal mindent látnak a kerületi rendőrök. Köszönhetően annak a 12 térfigyelő-kamerának, melyet az elmúlt év végén szereltek fel a Veres Péter úton, illetve a Jókai lakótelepen. Illetve köszönhetően annak a fantasztikus reflektornak, melyet az önkormányzattól kapott új rendőrautó tetejére szereltek fel.

A térfigyelő-rendszer kiépítése már régi terv volt a kerületben. Dr. Balázs Norbert alezredes, korábbi kerületi rendőrkapitány idején úgy tűnt, meg is valósulhatnak ezek az elképzelések, ám végül csak a 2010-es költségvetésben sikerült erre a célra pénzt elkülöníteni. Az év második felében a Jókai lakótelepen 12 kamerát szereltek fel. A kamerák azonban nem csak a házak közti közterületet, hanem a lakótelep környékét, így a Veres Péter útnak egy szakaszát is lefedik. A 12 kamerát már decemberben beüzemelték, január 3-tól pedig már élesben zajlik a környék megfigyelése. A Veres Péter úti kapitányságon kialakított központban a rendőrök 24 órás szolgálatban ülnek a monitorok előtt, és figyelik, mi történik a Jókain. A január 11-i átadáson azonban kiderült, hogy nem csak bűnelkövetőkre, hanem szabálytalankodókra is vadásznak. Mivel a Jókai lakótelep közvetlenül a rendőrség mellett található, ezért elkövetőből kevés akad arrafele, ám szabálytalankodóból annál több. Ezt a rendszer eddigi adatai is bizonyítják, hisz míg bűnelkövetőből az első héten csak két személyt kellett a kamerák segítségével elfogni, addig több mint egy tucat esetben kellett szabálysértés miatt eljárását kezdeményezniük a rendőröknek. Az ügyeletes rendőr még a térfigyelő-rendszer avatásán is talált a Jókain szabálytalanul parkoló járművet, így a kerület vezetői élesben is megfigyelhették a rendszer és az azt követő mechanizmusok működését.

     IMG_7662-1 

 

Dr. Terdik Tamás kerületi rendőrkapitány elmondta, hogy az önkormányzat az eddig három szabadidős rendőr mellett újabb három szabadidőben foglalkoztatott rendőr fizetését is átvállalta. Ez utóbbi trió feladata a térfigyelés és azonnali reagálás. A három rendőrből egy mindig a monitorok előtt ül, és figyeli, mi történik a bekamerázott területen. A másik két kollégája pedig kizárólag a kerületben járőrözik, s ha a központból riasztást kap, azonnal a helyszínre megy. A három rendőr 4 óránként váltja egymást, így senki sem fárad bele a képernyő nézésébe. Az önkormányzat ezt a gyorsreagálású egységet egy új Skoda Octavia típusú rendőrautóval szerelte fel. A rendőrkapitány kérésére ennek a járműnek a tetejére került fel az a fényszóró, melyet az utastérből tudnak irányítani a rendőrök, s mely alkalmas arra, hogy azokat a területeket is bevilágítsa, ahova nem tudnak autóval bemenni a rendőrök. A 4,6 millió Ft-os adományt január 11-én adta át a polgármester a rendőrségnek.

     IMG_7675-1

Az ünnepségen megtudtuk, hogy a rendszer 16 kamerát is elbírna. Állítólag ennyi eszköz által rögzített képet az ügyeletes rendőr is figyelemmel tudna még kísérni. Éppen ezért az önkormányzat tervezi, hogy a hiányzó négy kamerát is minél előbb felszerelteti. Ezeket az eszközöket azonban már nem a Jókaira telepítenék, hanem a felújított sashalmi piac kapna hármat, a negyedik pedig a szintén felújított Havashalom parkba kerülne. Amint az első 16 kamerás térfigyelő-rendszer kiépül, már kezdődhet minden elölről, hisz a kerületben számos olyan hely van, mely nagyon igényli már ezt a fajta védettséget. A következő 16 kamera nagy valószínűséggel a Centire kerülne, de az Erzsébet-liget bekamerázása is a tervek között szerepel. (M)

             

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez