Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28783830
   « Vissza

Pengeforgatók csörtéje a közönséggel

 « Portaszolgálat 
2011. február 16.
 

 

Február 10-én egy külső helyszínen, a rákosszentmihályi Móra Ferenc Általános Iskolában tartotta a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör a soron következő rendezvényét. Eddig, ahányszor kimozdult a szervezet az állandó helyszínéről, mindig nagy érdeklődés kísérte a programjait. Így volt ez most is, hisz a Mórában telt ház, közel száz nézője volt a programnak. A nagy érdeklődés persze nem csak a baráti körnek, hanem a meghívott vendégeknek is szólt. A rendezvény díszvendégei ugyanis a magyar kardvívó-válogatott tagjai (Decsi Tamás, Lontay Balázs, Szilágyi Áron és Iliász Nikolász), illetve a közelmúltban megválasztott régi – új szövetségi kapitány, Kovács Tamás voltak. A téma pedig a magyar vívás jelene és jövője, illetve a londoni olimpiára való kvalifikáció volt.

DSCF3687

A kardcsapat: Iliász Nikolász, Lontay Balázs, Szilágyi Áron és Decsi Tamás

 

– A magyar kardcsapat elmúlt négy esztendőben produkált eredményei nem olyan rosszak, mint ahogy arról beszélnek mostanában – értékelt Kovács Tamás. – 2007-ben a csapat világbajnok lett, aztán jött a gyengébb pekingi szereplés. Majd 2009-ben, Antalya-ban a szakág három bronzérmet szerzett a világbajnokságon, ami ismét jónak volt mondható. A legutóbbi párizsi világbajnokságon azonban ismét elmaradtak a várakozástól a vívók. A gárda nagyon tehetséges versenyzőkből áll, de a teljesítményük nagyon hullámzó. Úgy vélem, a jelenlegi világranglistán elfoglalt 10. helyezésük komoly menedzselési hibákra is visszavezethető.

Kovács Tamás hozzátette, a menedzselés a mindenkori szövetségi kapitány feladata. Persze, szerencsésebb lett volna, ha a szövetség már ősszel megtalálja a lemondott dr. Nébald György utódját, hisz akkor az idei versenysorozatra több időt tudott volna készülni a válogatott, de az új kapitány csak február 1-től kapott megbízatást.

DSCF3648 

 Az edzők: Decsi István és Kovács Tamás beszélgetnek

 

– Ennek ellenére nagyon bízom a csapatban, nagyon bízom az edzőkollégákban és nagyon bízom magamban is. A magyar kard egy hungaricum, ezzel a mai generációnak is tisztában kell lennie. Az áprilisban kezdődő kvalifikáción mindenkinek a maximumot kell nyújtania, mindent az olimpiai szereplésnek kell alárendelni. Az eredményesség érdekében növeltük az edzések számát és intenzitását, a versenyzők olyan terhelést kapnak, amelyre már lehet építkezni.

A magyar kardvívók az új szövetségi kapitánnyal a február eleji plovdivi Grand-Prix-n debütáltak. A verseny felemásra sikeredett: a legjobban szereplő vívó, Szilágyi Áron 5. lett. Rajta kívül még Iliász Nikolásznak sikerült a 16 közé jutnia. Decsi Tamás a 32 között, Lontay Balázs pedig már a selejtezőben búcsúzni kényszerült.

– Kovács Tamás érkezése óta új módszerekkel készülünk – mondta Decsi Tamás, a magyar kardcsapat árpádföldi tagja. – Minden délelőtt edzünk, és nagyon hiszünk benne, hogy ennek a rengeteg munkának előbb-utóbb meglesz az eredménye.

A magyar kardcsapat átlagéletkora 24 esztendő. A fiúk tehát még bőven terhelhetőek. Iliász Nikolász (aki 2010-ben a Héraklész Program legeredményesebb férfi versenyzője volt) idén fog érettségizni, Szilágyi Áron pedig éppen túl van az első egyetemi vizsgaidőszakán.

– A korábbi edzésekkel szemben a különbség az edzések, edzőtáborok számában és intenzitásában van – tette hozzá a szövetségi kapitány. – A stábunkba bekerült egy erőnléti edző, Preiszler Gábor judóedző személyében, aki nagyon gyorsan ráérzett, hogy mire van szüksége a vívóknak. Somlai Béla vezetőedzővel, illetve a klubedzőkkel pedig olyan akciókra készítjük fel a fiúkat, amivel meglephetjük a mezőnyt. Az olimpiai szereplés érdekében egy tízpontos etikai kódexet állítottam össze. Eszerint az elkövetkezendő másfél évben nincsenek egyéni érdekek, nincsenek klubérdekek, egyedül csak nemzeti érdekről beszélhetünk. A cél elérése érdekében minden apó dologra oda kell figyelni, de az is tény, a kvalifikáció elérése érdekében szinte minden versenyen bravúrokra is szükségünk lesz.

Dr. Nébald György korábbi szövetségi kapitány Peking után a Decsi – Lontay – Szilágyi – Iliász kvartettnek szavazott bizalmat. A fiatal magyar csapat pedig élve a lehetőséggel egymást követően két világkupát megnyert, egyen pedig második lett. Erre az eredményre most is szükség lenne. A kapitány aztán megbontotta az egységesnek tűnő gárdát, és a fiatalok közül egyet mindig kihagyva Nemcsik Zsoltot is pástra léptette. Az eredmény pedig ismert: a magyar kardcsapat a 2009-es vébé harmadik hely kivételével egyszer sem jutott a négy közé.

– A most Olaszországban dolgozó és vívó Nemcsik Zsolt a kinevezésemet követően megkeresett. Elmondtam neki, hogy az első három versenyen megkapja a lehetőséget, próbáljon élni vele. Az elmúlt 50 évben megfigyelhető volt, hogy azok a világklasszisok, akik korábban húzóemberek voltak, az utolsó olimpiájukon mindig csődöt mondtak. Ez alól én sem voltam kivétel. Most nagyon nagy a tét, nem szabad hibáznunk, mindig a legerősebb gárdát kell pástra küldenünk. Decsi Tamás vezéregyénisége ennek a csapatnak, a társai hallgatnak rá, bíznak benne. A csapat négy emberről szól, nincsenek kezdők meg tartalékok, mindenki egyenrangú, és mindenkinek nagy szerepe van. Szöulban úgy nyertünk olimpiát, hogy a torna során a legnagyobb nevünket, Gedővárit le kellett cserélni. A döntőbe beállva azonban megfordította az oroszok elleni mérkőzést.

A kardszakág persze nem csak férfi kardvívásból áll. Amíg a fiúknál egy rövid távú koncepció alapján zajlik az élet, addig a lányok a 2016-os riói olimpiára készülnek. Londonba maximum két magyar versenyző juthatna ki, de mivel a legjobb magyar is csak 31. világranglistán, egyre is kevés esély van. 2016-ra azonban összeállhat egy éremesélyes női kardcsapat.

A február 10-i rendezvény végén Kovács Raymund kertvárosi alpolgármester is szót kért. A Kertvárosi Vívó SE megalakulásában is részt vállaló politikus elmondta, a XVI. kerületi önkormányzat a pekingi kudarc után is teljes mellszélességgel támogatta a sportot. Két élsportoló, Kiss Dani gátfutó és Decsi Tamás kardvívó külön támogatást is kap a kerülettől. Ők pedig már meg is hálálták ezt, hisz az előbbi versenyző tavaly Barcelonában 77 év után nyert érmet 110 méter gátfutásban, Tamás pedig a 2009-es vébén két bronzérmet szerzett. Decsi Tamás 2009-ben az Év vívója, Kiss Dani pedig 2010-ben az Év atlétája volt.

                      

DSCF3654

– Az önkormányzat idén az atlétáknak, jövőre pedig remélhetőleg a vívóknak fog komoly segítséget nyújtani. Az Ikarus BSE sporttelepén nyártól rekortán futópálya lesz, míg a kerületi birkózók és vívók közös csarnokát jövőre kívánjuk megépíteni. (T)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez