Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658446
   « Vissza

Helytörténeti Fasor a Sashalmi sétányon

 « Portaszolgálat 
2011. június 15.
 

 

56 fa elődeink emlékezetére

  IMG_1130

Gilyén Ince képviselő avatja Dr. brzesczinai Kelecsényi (Kale­csinszky) Zoltán, az árpádföldi egyháztanács egykori elnöke, a függetlenségi mozgalom vezetője emléktábláját

Június 3-án délután az Összetartozás napjának kerületi rendezvényére került sor a Sashalmi sétányon. Az Önkormányzat az általa szépen rendbe hozott, nagy gonddal kialakított téren 56 piros virágú gesztenyefát ültetett. Határozata értelmében minden fával a kerületet alkotó elődtelepülések – Cinkota a közigazgatásilag hozzá tartozó Árpádfölddel, Mátyásföld, Rákosszentmihály, Sashalom – prominens személyiségei előtt kívánt tisztelegni. Ezen a napon került sor az emlékfák avatására, hiszen a névadók közül többen is az elcsatolt területekről származtak.

Kovács Péter polgármester ünnepi beszédében kiemelte: „a képviselő-testület lokálpatrióta kötelességének érezte, hogy méltó módon emlékezzen meg a kerületünket alkotó volt nagyközségek kiemelkedő személyiségeiről”. Elmondta, a háború előtti sashalmi Korzó, ahol annak idején szép szerelmek is szövődtek, a mai Sashalmi sétány felújítása szinte kínálta a lehetőséget a méltó megemlékezésre. A képviselőtestület gondos előkészítő munka és alapos vita után fogadta el a fák névadóit.

Az ünnepség részeként a Helytörténeti Fasor első fájánál kezdve, az emléktáblákat egyesével leplezték le az arra felkértek. Ugyanis minden egyes jeles személyiséget, az elődtelepülések kiválóságait, akik elöljáróként, lelkészként, tanítóként sokat tettek községükért vagy művészetükkel, sportteljesítményükkel öregbítették lakóhelyük hírnevét, a mai utódok, köztük Kovács Péter polgármester, dr. Csomor Ervin és Kovács Rajmund alpolgármesterek, önkormányzati képviselők, díszpolgá­rok, hozzátartozó leszármazottak, lelkészek, iskolaigazgatók, helytörténészek „köszöntöttek” úgy, hogy emléktáblájukról levették a XVI. kerület címerével kivarrt, nemzeti színű szalaggal átkötött leplet a résztvevők tapsa kíséretében. A legszebb pillanat talán az volt, amikor a rákosszentmihályi Szent Mihály Cserkészcsapat alapítója előtt a mai csapatvezető és két cserkész fiatal tisztelgett egyenruhában.

Az emléktáblákon minden névadóról egy-egy mondat olvasható, a Helytörténeti Fasor „bejáratánál” pedig az Önkormányzat táblát helyezett el, rajta a Fasorral, annak kialakításával kapcsolatos tudnivalókkal. A XVI. kerületi Önkormányzat füzetet is megjelentetett, amelyben minden fát kapott jeles személyiségről rövid ismertetőt állított össze Lantos Antal és Széman Richárd. Kovács Péter polgármester lakótársaihoz fordulva így fejezi be ajánlóját: „Amikor végigmegyünk a fasoron, hajtsunk fejet azok előtt, akiknek azokat az alapokat köszönhetjük, amelyekre fel lehetett építeni a mai egyre gazdagodó és szépülő, szívünknek oly kedves „kertvárosunkat”!

Reméljük, hogy a Fasor sokáig ilyen szép és ép marad, az ott lakók egy-egy vödör vízzel segítik a fák növekedését, s a mai utódok azzal is megtisztelik elődeik, „apáik”, „nagyapáik” emlékét, hogy vigyáznak a fákra és a fák előtt elhelyezett oszlopocskákra, a rajtuk lévő emléktáblákra egyaránt, hogy majd a mi utódaink is tiszteleghessenek őseik előtt. (K)

A fasor utóélete

  P1120290

A díszes avatóünnepség már befejeződött, amikor véletlenül kiderült, hogy az egyik kis emlékoszlop nagyon bizonytalanul áll a lábán, a beton alapzatról a díszes fém felépítményt kézzel is le lehet emelni. Közelebbről megszemlélve a problémát, a jókora betonalap és a fém tartó között nem volt semmiféle mechanikus kapcsolat. Utóbb kiderült, hogy a kivitelezés során technológiai hibát vétettek, a betonba nem kerültek be a tartócsavarok, s amikor utólag próbálták azokat befúrni, akkor a kötés alatt álló betonalapok széttörtek. Ezért a kivitelező (az avatás közelsége miatt) a betonra egyszerűen felragasztotta a fém felépítményt, de ez meg nem tartott szinte semmit. Ha bármelyik emléktáblát erősebben megmozgatták, az nyomban levált a földbe süllyesztett betonalapzatról.

Szóval ez volt az előzménye annak, hogy az avatás követően az 56 díszes felépítményt a polgármester utasítására összeszedték, és biztonságba helyezték. Vasárnap estére kitört a pánik: elterjedt a hír, hogy a helytörténeti fasort a vandálok teljesen tönkretették. A látszat tényleg ez volt, mert egyetlen emléktábla sem volt a helyén, de szerencsére az nem a színesfémgyűjtők zsákmánya lett, hanem a kivitelező gyűjtötte össze és tárolta el biztonságos helyre. Lapzártakor kilátogattunk a helytörténeti fasorba, ahol két munkás éppen a betonalapokat öntötte egy félméteres gödörbe. A példátlan fiaskó miatt most már olyan erős alapok készülnek, hogy arra akár házikót is lehetne építeni. Ha elkészül az 56 masszív betontömb, akkor ismét kikerülnek a szép emléktáblák a fém tartókkal – hogy lesz-e újraavatás, arról nincs információnk. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez