Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662176
   « Vissza

Vízelvezetés és vízmegőrzés

 « Cikkek és hírek 
2011. július 21.
 
Dimbes-dombos kerületünknek nagy problémája a vízelvezetés. A Rákosi úton közlekedők korábban több sarkalatos vizes hellyel találkozhattak nagyobb viharok idején: előbb a Körvasút sornál, majd a Kossuth Lajos utcánál kellett egy víztengeren átgázolni, azután az Ilona utca és a János utca közötti szakaszon ért tengelyig a víz. A Körvasút sornál a problémát (a sarasodás miatt) csak részben sikerült megoldani, a Párta utcai viszont kiválóan sikerült. A Kossuth Lajos utca vízelvezetésének megoldása szintén megtörtént múlt évben – az utca alá épített csővezetéken az esővíz a Csömöri úti nagyméretű csapadék-csatornába kerülve az út felszíne alatt megy tovább a Rákos patakba.

Ugyanez a megoldás valósult meg az Ilona utcánál: az út alá nagy átmérőjű csőhálózat került, amelyik a Rákosi úti kereszteződéstől elvezeti az esővizet a Rákos patakba. Fontos apróság, hogy a csővezeték lefektetése miatt került sor az egyébként aszfaltburkolatú Ilona utca felbontására, majd újjáépítésére.

Mint Pappné Furdan Mária, a Kerületfejlesztési Iroda vezetője elmondta, hogy a következő vízelvezetési munkára az Állás – Menyhért – Monoki utcák vonalában kerül sor, az itt felgyülemlő vizet a csapadékcsatorna egyenesen belevezeti a Szilas patakba. A munkára kiírt közbeszerzési eljárás első körben nem járt eredménnyel, azért az őszre tervezett kivitelezés is csúszni fog. A nagy munka egyébként EU-támogatásból valósul meg, és a kivitelezés időszakában a környék közlekedése is jelentősen változik majd.

Mint megtudtuk, a csapadékvíz elvezetésére csak kényszerből kerül sor, azokon a helyeken, ahol a talaj nem képes elszikkasztani az összegyülemlő vizet – jellemzően ilyen az Ilona utca környéke, ahová még a Budapesti úton túlról is idefolyik a lehullott esővíz. A talajnak ugyanis igen nagy szüksége van a vízre, ezt nagyanyáink idejében még nagyon jól tudták, és a hordókban felfogott esővizet később locsolásra használták fel. Ez a megoldás manapság is alkalmazható, de vannak más megoldások is. Például jó szívóképességű talajban elegendő egy csövet a háztól pár méterre besüllyeszteni a földbe, és abba belevezetni az esővizet. Ha nem jó a talaj szívóképessége, akkor érdemes drénhálózatot kiépíteni, illetve ezt ki lehet egészíteni egy kisebb víztárolóval. A fák nagyon hálásak a tövükbe odavezetett vízért, és ezzel később magunknak munkát is megspórolunk – mondta az irodavezető, s befejezésül kifejtette, hogy a víz a Földön a legdrágább kincsünk, fontosabb mint az olaj, vagy bármi más, hiszen a víz semmi mással nem pótolható. Becsüljük meg, vigyázzunk rá. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez