Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28775025
   « Vissza

A szentmihályi kettős gyilkosság hiteles története

 « Portaszolgálat 
2011. augusztus 24.
 

Kettős gyilkosság áldozata lett a Szent József pékség két tulajdonosa, a cég ügyvezetője pedig csodával határos módon menekült meg a haláltól. A tettes nem sokkal később öngyilkos lett. A sokak által ismert áldozatok idáig vezető történetét a pékség korábbi munkatársainak elmondása alapján rekonstruáltuk.

A Szent József pékség korábban Rákosszentmihály büszkesége volt, a József utcai boltnál régen hosszú sorok várakoztak a frissen sült kenyérre. A jól menő vállalkozásba M. László hozta be társtulajdonosnak S. Mátyást, akit szakmabeliként teljesen alkalmasnak tartott a cég irányítására. Kívüle M. József volt még a Szent József pékség harmadik tulajdonosa, neki 20 százalékos érdekeltsége volt, M. László 30 százalékban részesedett a cégből, S. Mátyásé volt a fennmaradó 50 százalék.

Az új tulajdonos-vállalkozót a dolgozók kezdetben nagyon szerették, mint visszaemlékeznek, ilyen jó fej főnököt csak álmodni lehetne. Kedves volt, barátságos és figyelmes, ha valami plusz feladatot kellett elvégezni, akkor ellentételezésként üdítőt, egyéb apróságokat hozott a dolgozóknak. Jól ment a cég is, bár a jelenlegi válságban is látható, hogy a pékségeket, mivel alapvető terméket állítanak elő, kevésbé viseli meg a nehéz gazdasági helyzet.

Később S. Mátyás viselkedése kezdett megváltozni. Új élettársa lett, gyermeke született, s valami miatt az lett a fóbiája, hogy őt mindenki meglopja. Néha a legváratlanabb dolgokkal vádolta meg a cég dolgozóit, aztán eltelt tíz perc, és bocsánatot kért tőlük. Egy munkatársnak egy ízben arról panaszkodott, hogy valami baj lehet a fejében odabent – valami nincs rendben az agyával. De akik vele együtt dolgoztak, azok a személyiség ilyen gyors és váratlan átalakulása láttán ezzel nagyjából tisztában is voltak. A vezető nem csak ivott, néha eléggé sokat, hanem aktívan építette is a testét, és ennek nyomán különféle szteroidokat is szedett be rendszeresen. A gyilkosságok elkövetése időszakában erősen kigyúrt testalkattal rendelkezett a 40 év körüli férfi.

A cég vezetésébe is beférkőzött ez a bizalmatlanság, és itt már tettlegességre is sor került. S. Mátyás társait is megvádolta rendszeresen azzal, hogy meglopják őt, fenyegette őket, és egy alkalommal M. Józsefet fojtogatni kezdte. A dolgozók és a cégtársak viszont nem mertek feljelentést tenni, mert komolyabb erőszakos cselekmény nem történt, s ha S. Mátyást pár nap után kiengedik a rendőrségről, akkor csak még jobban elvadul a helyzet. (Egyikük felemlegette, hogy az elmúlt húsz évben ebben az országban minden bolondot szabadon engedtek, s nincs, aki megvédje a normálisokat az agresszív nemnormálisaktól.) Híre ment annak is, hogy S. Mátyás az új élettársát, kislányának az édesanyját is bántalmazza, de az előbbi okok miatt az asszony sem mert ellene feljelentést tenni. A cég dolgozói arra gondolnak, hogy a szteroidok mértéktelen szedése okozhatta ezt a féktelen agresszivitást, bár az is lehet, hogy a tömegkommunikációban elharapódzó erőszak is közrejátszott a személyiség megváltozásában.

A lényeg az, hogy a tulajdonostársak, ha az agresszív cégtársukkal találkozni szándékoztak, akkor különféle óvintézkedéseket tettek, például biztonsági őrt rendeltek a helyszínre – a kétajtós-szekrény méretű őr jelenlétében S. Mátyás nem mert velük szemben erőszakoskodni. A pékséggel viszont baj lett, mivel múlt év december 17-én S. Mátyás rendőrökkel jelent meg a pékségben, és mindenkit kizavart onnan (nehogy még jobban meglopják). A pékség tehát bezárt, de a tulajdonostársak korábbi vitái miatt épp nem volt ügyvezető (a réginek lejárt a megbízatása), és így nem volt, aki aláírja a kilépéshez, új elhelyezkedéshez szükséges papírokat. Hogy ne legyen ilyen gond az adminisztrációval, K. Dezső elvállalta a bezárt pékség ügyvezetői megbízását, és így a munka nélkül maradt pékek el tudtak menni új munkahelyre.

S. Mátyás a cég szétverését követően a tulajdonostársak számára gyakorlatilag eltűnt, hónapokon át nem vette fel még a telefont sem. A hírek szerint új pékséget nyitott a Pest megyei Pilis körzetében, a régi cég ügyeit pedig teljesen elhanyagolta. A két tulajdonos az ügyvezetővel hármasban intézte a Szent József pékség ügyeit, a hivatalosan meghirdetett közgyűlésekre S. Mátyás egyetlen alkalommal sem ment el. Azt nem tudhatták, hogy S. Mátyás újonnan nyitott vállalkozása is becsődölt, és ettől az agresszív ember teljesen kifordult önmagából. A tulajdonostársak egyéb vállalkozásai viszont megállták a helyüket a piacon, és ez nyilván csak úgy lehetséges, hogy őt meglopták, kisemmizték.

Ilyen előzmények után került sor az augusztus 12-i végzetes közgyűlésre a József utcai pékség épületében, amelynek hátsó bejárata a Köztársaság útra nyílik. Először szokás szerint csak hárman voltak, s természetesen nem is rendeltek oda biztonsági őrt. Ám egyszer csak váratlanul megjelent S. Mátyás az élettársával és a hétéves kislányával. A tulajdonostársak szokás szerint ismételten vitatkozni kezdtek, majd miután a vita elfajult, S. Mátyás szólt az élettársának, hogy a gyerekkel együtt hagyják el a helyiséget, majd előkapott egy pisztolyt. A másik három próbálta lebeszélni, hogy valami meggondolatlanságot tegyen, ám ő közölte, hogy akkor most valamennyiőtöket lelőlek, utána pedig magammal is végzek.

A többiek, miután látszott, hogy S. Mátyást nem lehet a szándékától eltéríteni, támadásba lendültek. M. László elkapta a gyilkos nyakát hátulról, K. Dezső elölről támadt rá, és a céljuk az volt, hogy megszerezzék a fegyvert. Így történhetett meg, hogy bár egy lövés eldördült, azzal a tettes a saját kezét lőtte át. A pisztolyt elvették a nagy darab férfitől, berakták egy nejlonzacskóba, hogy ujjlenyomatostól később a rendőrség rendelkezésére álljon, kicsit elverték még a támadót, hogy lelassítsák a távozásban, majd mindhárman kimenekültek a pékségből a Köztársaság útja irányába.

Innen ugye kétfelé lehet szaladni, a Rákosi út és a Béla utca felé. K. Dezső a forgalmas Rákosi utat választotta, M. László és M. József a Béla utca irányába szaladt. Az utca sarkánál viszont lelassítottak és megálltak, és mobilon próbálták hívni a rendőrséget. S. Mátyás viszont igen gyorsan magához tért a vesztett helyzetből. A pékségben keresett egy méretes kést, azt magához vette, majd beült a kocsiba, ahol a lánya és az élettársa várta őt, és autóval indult az áldozatok nyomába. Vesztükre meglátta a két cégtársát a Béla utcai saroknál, és nagyon gyorsan a nyomukba ért. Előbb M. Józseffel végzett (a Rákosi úton menekülő K. Dezső még hallotta a fájdalmas jajgatását), majd a tettes M. Lászlót terítette le, szívébe hatszor vágta bele a pékség kését. K. Dezső a KG Vas Műszaki bolt melletti kis telekrészre menekült be, ott elbújva hívta a rendőrséget, és csak akkor mert előjönni, amikor a rendőrök megérkeztek. Éppen vették fel a golyóálló mellényt, amikor odalépett hozzájuk, és átadta a gyilkostól megszerzett pisztolyt, mondván, hogy már nem szükséges az efféle védelem...

A gyilkos S. Mátyás eközben az élettársával és a kislányával fóti lakásuk felé tartott, majd megérkezve utasította az élettársat, hogy a kislánnyal együtt menjen el a rendőrségre, és mesélje el nekik a történteket. Miközben ez megtörtént, ő otthon keresett egy kötelet, és felakasztotta magát. A helyszínre érkező rendőrök már csak a holttestét találták meg.

A környéket megrendítette a nyílt utcán, fényes nappal elkövetett kettős gyilkosság, a rendőrség a helyszínelés időszakára teljesen lezárta a környéket. Az áldozatok a helyi üzleti élet ismert szereplői voltak, a cégnek a szentmihályi TZteam szállította a számítógépeit, a pékség épületét lapunk mostani számában hirdették volna meg, az egyik tulajdonos július végén személyesen adta fel a hirdetést a szerkesztőségben. M. László 1998-2002 között önkormányzati képviselő volt, a testület Gazdasági Bizottságát vezette, elnöke volt egy időben a KDNP XVI. kerületi szervezének, és alapító tagja a közéletben igen aktív Déli Harangszó Baráti Körnek.

  gyilkos17

  aldozat5 

Helyszínelő rendőrök és áldozatok a Köztársaság úton. A gyilkos Fóton felakasztotta magát

Az esetnek aligha lehet bármiféle tanulságát levonni, talán a legfigyelemreméltóbb a pékség egyik dolgozójának idézett kijelentése, miszerint az országban nincs hatékony védelem az agresszív fenyegetők ellen, és a hatóságok csak akkor lépnek működésbe, ha a cselekmények már visszafordíthatatlanná váltak. A borzalmas tragédia nagy valószínűséggel sokáig beszédtémát jelent majd a kerületben.

Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez