Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664064
   « Vissza

A Kertváros ragaszkodik az iskoláihoz

 « Portaszolgálat 
2011. szeptember 7.
 

Szeptember 1-én az ország valamennyi általános és középiskolájában megkezdődött a tanév. A becsöngetés a Kertvárosban sem maradhatott el. A kerület 12 általános iskolájában és két gimnáziumában egyaránt rendben megkezdődhetett a tanítás. Összesen 5 482 (köztük 668 első osztályos) diák ült újra iskolapadba. De, hogy mit is várhatunk ettől a tanévtől, arról dr. Csomor Ervin oktatásért felelős alpolgármestert kérdeztük.

csomor-e
Dr. Csomor Ervin alpolgármester

 – Az önkormányzat elsődleges célja továbbra is az, hogy biztosítsa a feltételeket a magas szintű oktatáshoz. Ezt a célt szolgálja az intézményhálózatunk karbantartása és fejlesztése, illetve a szakmai színvonal növelése is.
A XVI. kerület egyik sajátossága az „Egy iskola, egy óvoda” program. Az önkormányzat 2002 óta újítja már fel az iskolákat és az óvodákat. A program címe szerint minden esztendőben csak egyet-egyet, de valójában ennél sokkal többről van szó.
– Minden esztendőben kijelölünk egy-egy intézményt, ahol nagyobb beruházást hajtunk végre, de emellett természetesen a többi intézményre is odafigyelünk. Idén a Jókai Mór Általános Iskola és a Gyermekkuckó óvoda Centenáriumi lakótelepi épülete volt a két kedvezményezett. Az iskola felújítása már tavaly megkezdődött, az első ütem meg is valósult, idén pedig a második ütemre került sor. Megtörtént a homlokzat hőszigetelése, a régi panelelemek cseréje, és a tornaterem melletti vizesblokkot is teljes egészében felújítottuk. A felújításra 130 millió Ft-ot szántunk, de sikerült 90 millió Ft-ból megoldani, így a fennmaradó 40 milliót betehettük a karbantartási céltartalékba, melyet aztán a többi intézményünkre fordíthattunk.
Elkészült többek között a Batthyány Ilona Általános Iskola bejárati portálja (a cinkotai iskola teljes felújítására a jövő nyári Egy iskola, egy óvoda program keretében kerül majd sor), a Napsugár Óvoda Lándzsa utcai épületében valamennyi régi nyílászárót kicserélték. Megújult a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola vizesblokkja, a Sashalmi Tanoda udvarának térburkolata, újraaszfaltozták az Arany János sportudvarát, felújították a Móra tetőszerkezetét és a Cziráki utcai bölcsődében kísérleti jelleggel egy napelemmel is működő gázbojlert szereltek fel. A felújításokból a Szerb Antal Gimnázium sem maradt ki, az épületen belül valamennyi radiátorra vandálmentes szelepeket szerelnek fel, így biztosítva a fűtés szabályozását. Kevesen gondolnák, de a cinkotai gimnáziumban közel 300 radiátor található, ezek szabályozhatósága nem kevés pénzébe került az önkormányzatnak.
– A Gyermekkuckó óvoda esetében is hasonló sikerről tudok beszámolni. Mivel külön közbeszerzést írtunk ki a nyílászárók cseréjére és a belső felújításra, sikerült a beruházás összköltségét a tervezett 29 millió Ft-ról 18 millióra csökkenteni. Úgy döntöttünk, hogy a fennmaradó összeget szintén az óvodára költjük. Dénes Hilda óvodavezetőt bevonva először a radiátorokat és az ahhoz tartozó csöveket cseréltük le. Jó példája volt a takarékosságnak, hogy az egyik szülő a leszerelt radiátorokat elszállította egy telepre, és az érte kapott közel 350.000 Ft-ot is festékekre és egyéb eszközökre költöttük. Megszüntettük a csoportszobák közti átjárhatóságot, többletfestésekre, burkolásokra került sor, az udvaron egy új uniós szabvány szerinti mászótornyot állítottunk fel, alatta persze ütéscsillapító gumiszőnyeggel. Számos játékot sikerült felújítanunk, illetve néhány helyen füvesítésre is sor került.
Az óvodákkal kapcsolatos még az a hír, hogy az unió hamarosan intézménybővítési pályázatot fog kiírni. Erre mindenképpen jelentkezni fog a kerület, mert a Baross Gábor utcai Fecskefészek óvodában lehetőség lenne a jelenlegi csoportlétszám bővítésére.
– Idén összesen 840 fő jelentkezett oviba, közülük 740-t felvettünk. Csak olyan esetben utasítottuk el a jelentkezőt, ha a gyerek még nem töltötte be a 3. életévét, s ha az édesanyja egy kisebb gyerekkel GYED-en volt otthon. Ugyanakkor a gyerekszületések számából látszik, hogy szükség van a bővítésre. 2008-ban – az új lakóparkok benépesülése miatt – kiugróan magas volt (838) az újszülöttek száma. Ezek a gyerekek idén, de főleg jövőre jelentkeznek majd óvodába. Ráadásul jövő szeptemberben törvényi kötelezettség lesz minden 3. életévét betöltött gyereket felvenni. Tehát mindenképpen szükség lenne a Fecskefészek óvoda bővítésére, ahol újabb három csoportszoba kialakítására nyílhat majd lehetőség.
A születési rátából az is kiderül, hogy 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben az újszülöttek száma alacsonyabb a 2008-as adathoz képest. Ez sem okoz majd problémát, hisz a jelenlegi óvodai csoportok 100%-ban vannak feltöltve, tehát nem árt, ha az óvodapedagógusok később a kisebb létszámú csoportokban egy kis lélegzethez juthatnak majd.
A végére hagytuk az új közoktatási törvényt. Egyrészt azért, mert ez még csak tárgyalási szakaszban van. A dr. Hoffmann Rózsa államtitkár által készített javaslatot ugyan már a kormány elfogadta, de a tervezetet még a Parlamentnek is tárgyalnia kell. Ezért egyelőre mi is csak a sajtóban napvilágot látott részletekre tudunk hagyatkozni.
– Kihangsúlyoznám azt a kerületi szándékot, hogy az önkormányzat a jövőben is ragaszkodik az intézményhálózatához. Úgy gondolom, a Kertváros kitűnő példa arra, hogy miként tud egy önkormányzat magas szinten megfelelni a fenntartói kötelezettségeinek. Kovács Péter polgármester a tanévnyitó ünnepségen el is mondta, hogy a kerület választott országgyűlési képviselőjeként nem adja a szavazatát ahhoz a javaslathoz, mely elvenné az oktatási intézményeket az önkormányzatoktól.
– Ugyanakkor a délutáni oktatás megfontolandó lehet. Itt megint csak kerületi példát említenék: az árpádföldi Arany János Általános Iskola idéntől ugyanis iskolaotthonos képzésben részesíti a diákokat. Az érdeklődés pedig látványosan meg is nőtt az intézmény iránt, hisz míg korábban egy vagy szűk két osztályt tudtak csak indítani, addig idén már háromosztálynyi gyerek jelentkezett az iskolába.
Az új közoktatási törvény leghamarabb csak a következő tanévben léphet hatályba. Idén tehát nem befolyásolja még a pedagógusok munkáját. A korábbi módosítások eredményei azonban már az idei tanévben is érezhetők lesznek: hisz enyhültek a pedagógusok adminisztrációs terhei, és a szigorításoknak köszönhetően csökkent az igazolatlan hiányzások száma is. (R)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez