Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28776339
   « Vissza

Hüllőszámlálás a kerületben is

 « Portaszolgálat 
2011. szeptember 7.
 

 

SIKLÓ, AMIKOR TEKEREG...

 rezsiklo

Az ártalmatlan rézsiklót sokan viperának vélik

Kétéltűek, hüllők a főszereplői annak az országos adatgyűjtő programnak, melyről Dr. Kovács Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának vezetője adott hírt lapunknak. A siklók, békák, gyíkok szerelmese lelkes lokálpatrióta is, és szeretné, ha a kertvárosiak közül minél többen bekapcsolódnának az adatgyűjtésbe.

Külső forrásból került finanszírozásra az az on-line adatgyűjtő program, mely segítségével feltérképezhetjük Magyarország kétéltű és hüllő állományát – tájékoztat Dr. Kovács Tibor. Megtudom tőle, hogy a világon nagyon kevés az a hely, ahol ehhez a mostanihoz hasonló felmérést végeztek volna.
– Ez az országos kitekintésű adatgyűjtés lehetővé teszi a hazai kétéltű- és hüllőfajok elterjedésének minél pontosabb megismerését. Erre azért van szükség, hogy még hatékonyabban tudjuk óvni a Magyarországon jelenlévő 32 fajt – válaszolja a szakember a felmérés céljára vonatkozó kérdésemre. Beszélgetésünkből kiderül, hogy az adatgyűjtés a legjobb módszer arra, hogy megismerjük környezetünket, közelebb kerüljünk a természethez.
Budapesten az említett 32 fajból 20, s kerületünkben ebből legalább egy tucat van jelen. – Nálunk a kertes házas övezetben, a kertekben szinte mindenhol előfordul a fali gyík, a zöld varangy, s ha szerencsések vagyunk, éjszaka még a barna ásóbékával is találkozhatunk. A Naplás tónál fürge gyík, zöld gyík, a tóban mocsári teknős található, erdős részeken pedig erdei békára, erdei siklóra és barna varangyra is lelhetünk. Sokan viperának vélik az ártalmatlan rézsiklót. Lábatlan gyík, de még a pettyes gőte is megtalálható természeti szépségekben gazdag kertvárosunkban – tér át a kerületben feltérképezhető fajokra az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának vezetője. – Szeretném, ha az adatgyűjtésben kerületünk élen járna. Egy ilyen program olyan kollégákat varázsol elő, akikről eddig nem is tudtunk. Nem beszélve a természeti és a közösségi élményekről. Az adatgyűjtés kapcsán része lehetsz egy valós hálózatnak, barátokat szerezhetsz, de az internet segítségével a virtuális képi világban is elhelyezheted magad – zárja szavait Dr. Kovács Tibor.

A program iránt érdeklődők bővebb tájékoztatást a www.herpterkep.mme.hu honlapon találnak. Az adatgyűjtési feladatra jelentkezők levelét  Dr. Kovács Tibor,a gurgulo@gmail.com e-mail címen fogadja nagy örömmel. Zs. T.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez