Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28775775
   « Vissza

Általános iskolai igazgatók konferenciája

 « Portaszolgálat 
2011. október 5.
 

      Szeptember 29-én rendhagyó eseményre került sor az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében, ahol az ország általános iskolai igazgatói számára rendeztek konferenciát. A rendezvény szervezője dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella, a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatónője volt, akit idén márciusban választottak meg az országos szervezet elnökévé. A szentmihályi intézményvezető már megválasztását követően ígéretet tett rá, hogy az egyik soron következő konferencia helyszíne a XVI. kerület lesz. Az ötletét Szabó Csilla, a Corvin Művelődési Ház igazgatónője is támogatta, így szeptember 29-én a bevezetőnkben említett helyszínen rendezhették a találkozót.

 dscf1425

 dscf1423

      – Az idei tanévben ez volt az első konferenciánk – mondta dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella –, és nagy örömünkre szolgál, hogy több mint 40 település intézményvezetői fogadták el a meghívásunkat. A nézőtéren természetesen a kerületi iskolaigazgatók is nagy számban helyet foglaltak. A konferencia témájáról nagyjából már márciusban megállapodtunk, elsősorban három témakört néztünk át: az aktuális munkajogi kérdéseket, az iskolai egészség-stratégiát és az ellenőrzések, a törvényességi eljárások rendszerét. Az előadókat is eszerint választottuk, Atkári Zsuzsanna a Budapest Főváros Kormányhivatala Közoktatás-értékelési osztályának vezetője (képünkön), dr. Grezsa Ferenc a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet munkatársa és dr. Selmeciné dr. Csordás Mária a NEFMI Közoktatás-irányítási Főosztályáról tartott előadást.
      A rendezvényt a házigazda kerület nevében dr. Csomor Ervin alpolgármester nyitotta meg. A kerületi oktatáspolitikus elmondta, hogy a Kertváros azon ritka települések közé tartozik, ahol évről évre nem csökken, hanem inkább nő a gyereklétszám. Éppen ezért a kerület vezetésének nem racionalizálnia, hanem fejlesztenie kell a helyi oktatási hálózatot. S bár a XVI. kerületben az oktatás működtetése sikertörténetnek számít, az itteni politikusoknak, szakembereknek is fel kell készülniük rá, hogy az új jogszabályokban az államnak sokkal nagyobb szerep jut majd.
       A hamarosan az országgyűlés elé kerülő tervezet szerint az oktatási intézmények az állam hatáskörébe kerülnek majd át, ugyanakkor az önkormányzatok kérelmezhetik a saját iskoláik működtetését. Kovács Péter polgármester már több fórumon is elmondta, hogy a XVI. kerületi önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyi iskolák kerületi tulajdonban maradjanak. Az állami szerepvállalás persze nem csak az intézmények működtetésére, hanem a pedagógusok bérének fizetésére is hatással lesz. Méghozzá jótékony hatással, hisz az állam garanciát kíván vállalni a pedagógusbérek kifizetésére.
         A készülő köznevelési törvény szerint az iskolák oktatási funkciója mellett a nevelésit is erősíteni kívánják. Ezt a célt szolgálja az iskolaotthonos képzés, és a napközi szerepének erősítése, és az, hogy a gyerekeket minél tovább az iskolában tartsák. Egyelőre még bizonytalan tehát, hogy a jövőben ki lesz az intézmények fenntartója, az állam, az önkormányzatok, vagy a kettő közösen. Nem tudni, hogy ki gyakorolja majd a munkáltatói jogokat, és ki fogja kinevezni az intézményvezetőket. Ez utóbbira az állam és az önkormányzatok mellett a Pedagógus Kamara is alkalmasnak tűnik.
       A dr. Hoffmann Rózsa által elkészített törvénytervezet egyelőre országjáró körúton van, és az oktatási államtitkár egy korábbi nyilatkozata szerint a pedagógustársadalom mindenhol kedvezően fogadta a reformokat. Az ÁIIOSZ márciusi közgyűlésén is született egy állásfoglalás, mely szerint az Általános Iskolák Igazgatóinak Országos Szövetsége is hajlandó a párbeszédre, és javaslataival segíteni kívánja az oktatási rendszer átalakítását. (R)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez