Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654826
   « Vissza

Új barátság és új kitüntetések

 « Portaszolgálat 
2011. október 5.
 

Zugló születésnapján

  dscf1530

Zugló díszpolgárai:Kardos Péter főrabbi, a zuglói zsinagóga vezetője, dr. Hajnal György, a Regnum Marianum Plébánia kanonok plébánosa és Baranyi László színművész

     Hagyományos, ám mégis rendhagyó módon ünnepelte Zugló önállóságának 76. évfordulóját. A zuglói helyhatóság 1935. október 1-i megalakulását az utódok a kerület születésnapjának tekintik, és a rendszerváltás óta rendszeresen egy szép ünnepséggel emlékeznek erre a jeles eseményre. 1995 óta például ezen a napon adják át Zugló legrangosabb elismeréseit, a díszpolgári címmel egyenértékű Zuglóért Emlékérmet, illetve a Zugló Sportjáért és a Zugló Közbiztonságáért járó elismeréseket. A tavaly megalakult képviselő-testület egyik fontos döntése volt, hogy a díszpolgári elismerés nevét Zugló Díszpolgára címre változtatta.
      A szeptember 30-án a Szent István Király Zeneházban megrendezett ünnepségen a kerület vezetői – dr. Papcsák Ferenc polgármester, Kovács Balázs, Rozgonyi Zoltán és dr. Ferdinandy István alpolgármesterek – először adták át ezt a díjat. Az első kitüntetett, dr. Hajnal György, a Regnum Marianum Plébánia kanonok, plébánosa volt, aki 16 évvel ezelőtt a Zuglóért Emlékérem első díjazottja is volt. Ezzel a zuglói helytörténész plébános a kerület első „kettős díszpolgára” lett. Rajta kívül 2011-ben díszpolgári elismerésben részesült még Kardos Péter főrabbi, a zuglói zsinagóga vezetője, illetve Baranyi László színművész, aki sok rangos színházi szereplése mellett a Família Kft. nagypapájaként szerzett magának rengeteg elismerést.
      A hagyományos díjak közül a Zugló Sportjáért Emlékérmet idén dr. Horkai György, a BVSC olimpiai bajnok vízipólósa, dr. Fenyvesi Csaba, a BVSC háromszoros olimpiai bajnok párbajtőrvívója, Ráczkó Gitta, a Halassy Olivér SC paralimpiai bajnok úszója, Szocsák Gábor, a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola testnevelője, illetve a KSI SE Tornaszakosztálya vehette át.
      Zugló Közbiztonságáért díjat kapott Krämer Ildikó rendőr százados, Krajczár Anita rendőr hadnagy, Rontó Péter rendőr őrmester, Salamon Lajos tűzoltó százados, Árvai Gábor polgárőr és Ikladi Endre kerületőr.
      Legvégül idén is átadták a Zuglóért Emlékérmet, ami ugyebár már nem helyettesítette a díszpolgári címet, ám a testület mégis a megtartása mellett döntött, és olyan magánszemélyeknek ajánlotta fel, akik sokat tettek Zugló hírnevének öregbítéséért. Idén a testület Juhász Erika festőművésznek, Szécsi Istvánnak, a POFOSZ XIV. kerületi szervezete vezetőjének, Tremmelné Druga Irmának, a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatónőjének, Váczi Miklósnénak, a Rózsavár Óvoda vezetőjének, illetve posztumusz dr. Pálossy Bélának, az Uzsoki utcai kórház kardiológus főorvosának, Zárug Bélának, a Zuglói Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnökének, Vedres Mátyásnak, az ORFK nemzetközi hírű helyszínelőjének, a külföldi állampolgárok közül Balázs Christine Magyarországon élő óvodapedagógusnak, és Mericske Zoltán ütőegyüttesének ítélte oda ezt az elismerést.
     Zugló születésnapi ünnepségének hagyományai közé tartozik, hogy az ünnepelt kerület meghívja az eseményre a testvérvárosait is. Idén a rendezvény díszvendége az erdélyi Alsórákos volt, mely népes küldöttséggel vett részt az eseményen. Rajtuk kívül jelen volt még a lengyelországi Racibórz és a német Berlin Steglitz-Zehlendorf küldöttsége is. Az idei ünnepségen azonban újabb szereplővel bővült ez a testvérvárosi kapcsolatrendszer: dr. Papcsák Ferenc polgármester ugyanis a díjátadó gálán írta alá az erről szóló megállapodást Balló Józseffel, a szintén erdélyi Csíkcsicsó polgármesterével. A határon túli erdélyi politikus az aláírást követően bejelentette, hogy az új kapcsolatot megerősítve a közeljövőben 50 csikcsicsói honfitársunk Zuglóban fogja majd letenni az állampolgársági esküjét. (sc)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez