Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28774717
   « Vissza

FIGYELEM, KULLANCSVESZÉLY!

 « Cikkek és hírek 
2011. október 31.
 

 

image001

     A kullancsok és az általuk közvetített kórokozók jelentősége folyamatosan növekszik. A világon mintegy 900 kullancsfajból Európában 40-50 faj van. A klímaváltozás kedvező feltételeket teremt a kullancsok számára is. Míg régebben tavasz-őszi szezonális előfordulásról beszéltünk, ma Magyarországon szinte egész évben előfordulnak. Az őshonos kullancsfajok földrajzi terjedése és aktivitása nő, a mérsékelt égövi országok közül többen új fajok megjelenését észlelték. Újabb és újabb kórokozókat mutatnak ki kullancsokból, és az ezekkel kapcsolatos ismeretek is bővülnek.
    Mindösszesen mintegy 200 féle kórokozóval fertőzhetik az embereket, állatokat. Kutyában a legjelentősebb kullancs okozta betegségek jelenleg a babesiosis, Lyme-kór és a kullancsencephalitis.
Mivel a betegségek nem ritkán halállal végződnek, valamint a kezelés költsége sokszor igen magas, nagy jelentősége van a VÉDEKEZÉSNEK.
    GYÓGYSZERES VÉDEKEZÉS: Jelenleg a két legjobb módszer a gyógyszeres nyakörvek és a nyakba cseppenthető készítmények, úgynevezett „spot-on”-ok használata. Ezenkívül nem szabad lebecsülni a mechanikus eltávolítás fontosságát sem, vagyis hogy sétáltatás után a kutyák szőrét sűrű fogú fésűvel átfésüljük. Ez önmagában nem jelent megbízható védelmet, de még a nyakörvek és a spot-onok mellett is érdemes végezni.
      Fontos tudni azt is, hogy még a leghatékonyabbnak tűnő védelem sem jelent 100%-os megbízhatóságot. Vagyis kullancsokkal nagyon „szennyezett” környezetben sajnos egy-egy kullancs áttörheti a védelmet, és elkezdheti a vérszívást az állatból. Emiatt a sétáltatást is azokra a helyekre korlátozzuk, ahol nincs sok kullancs. A tavaszi és őszi, csapadékos-párás-meleg időszakban az erdős-bokros területek kerülendők.
    Külön szeretném még hangsúlyozni, hogy nincsen „legjobb” készítmény. Egyes szerek hatékonysága állatonként különböző lehet, vagyis vannak olyan állatok, amelyeknél az egyik jól bevált, márkás készítmény nem, vagy csak korlátozott mértékben, míg egy másik teljes hatékonysággal működik. Így ha valamelyik készítménnyel nem vagyunk elégedettek, akkor váltsunk egy másikra.
     A nyakörvek és a cseppek kombinációkban is alkalmazhatóak, hatékonyságuk így kölcsönösen kiegészítik egymást.
     A spot-on készítményeknél fontos, hogy ne közvetlenül a fürdetés után tegyük őket a kutyára, macskára, ugyanis akkor felszívódásuk csak részleges. Samponos fürdetés után várjunk minimum 48 órát, és csak azután csöppentsük az állatra a készítményt. Ajánlatos ezt este végezni, így elkerülve, hogy a nyaki tájék simogatásával a készítményt letöröljük kedvencünkről.

     VAKCINÁZÁS: Babesiosis ellen már hazánkban is kapható vakcina a 6 hónapos vagy idősebb kutyák Babesia canis-szal szembeni aktív immunizálására az akut babeziózis
     (B. canis) klinikai tüneteinek és az előforduló szövődmények enyhítésére, melyet félévente kell alkalmazni. Figyelem: nem előzi meg a fertőződést!
     Lyme-kór elleni vakcina alkalmas a 12 hetes, vagy annál idősebb egészséges kutyáknál a Borrelia által előidézett megbetegedés megelőzésére. Az alapimmunizáltságot 3 hetes időköz kihagyással, 2-szer végzett oltással lehet elérni. A védettség fenntartásához évente egyszer adott emlékeztető oltás ajánlott. A készítménnyel már fertőzött állatok oltása is ajánlott, ezáltal megakadályozható a betegség klinikai tüneteinek kialakulása.
      Kullancsencephalitis: kutyánál Magyarországon jelenleg nincs vakcina.
      Összefoglalva:  Folyamatosan kell védekeznünk a kullancsok ellen, melyekről kérjük állatorvosunk tanácsát!

dr. Pesti József kisállat-specialista szakállatorvos, Park Állatgyógyászati Centrum, 1165 Bp., Diósy Lajos u. 5.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez