Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655065
   « Vissza

Egy könyv a kerület épített világáról

 « Portaszolgálat 
2011. november 15.
 

  
     Hat éve annak, hogy a kerület helytörténetével foglalkozó szakemberek feltérképezték a kerületi házakat, s ennek nyomán kiadták a Kerületünk épített világa című könyvet. Az első kiadás a nyomdába adás szűkössége miatt kapkodva készült, számos hiba csúszott bele, ennek ellenére igen nagy sikert aratott, és mostanra teljesen elfogyott.  A kerületi önkormányzat, mint kiadó tehát úgy döntött, hogy a művet átdolgozott formában újra ki kell adni.
  helytort2 

Ráday Mihály városvédő méltatja a könyvet, a hátsó sorban Kovács Péter polgármester, Lantos Antal helytörténész, Tóth Miklós főépítész és Széman Richárd fotográfus

    Az eredeti könyv elektronikus nyomdai dokumentációja időközben elkallódott, tehát egy teljesen új könyv készítésébe foghatott a három szerző: Lantos Antal helytörténész, Tóth Miklós kerületi főépítész és Széman Richárd fotográfus. Az alapoktól történő újjáépítés igen jót tett a könyvnek. A helytörténti gyűjtés ugyanis az elmúlt években igen intenzív volt, és rengeteg adat, fotó, leírás került elő a kerület patinás épületeiről is. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy például Mátyásföld az ország egyik leggazdagabb nyaralótelepe volt, s Szentmihály sem lakóhelyként funkcionált teljes mértékben. Márpedig a felső tízezer a korabeli építészeti stílusban igazi gyöngyszemeket alkotott, melyek részben vagy egészben még ma is megtalálhatók. (E sorok írója meglepetten fedezte fel, micsoda építészeti műremekek mellett jár nap mint nap, anélkül, hogy némelyiket egyáltalán észrevette volna.)
     A Kerületünk épített világa könyv bemutatójára november 9-én, ünnepélyes keretek között került sor az Erzsébet-ligeti Színház Harmónia termében. Itt megtekinthető volt az a tablókiállítás, amely majd körbejárja a kerületet, hogy azok is megnézhessék a szebbnél szebb épületeket, akik nem vásárolják meg a könyvet. A zsúfolt terembe alig fért a közönség, oly nagy volt az érdeklődés. Stílszerűen a XVI. Kerületi Újság főszerkesztője, Szabó Réka Zsuzsanna volt a konferanszié-műsorvezető, Peczkay Endre sashalmi színművész verseket mondott, Paor Lilla mátyásföldi művésznő sanzonokat adott elő. Eközben szót kapott Kovács Péter polgármester, aki ez úton is köszönte a szerzőpáros munkáját, s kiemelte, hogy ez a könyv a korábbival ellentétben sokkal gazdagabban lett képekkel illusztrálva, mégsem egy képeskönyv, mivel rengeteg új adatot sikerült az épületekről beszerezni. Egymás mellé kerültek az összetartozó részek, s az épületek bemutatása kerületrészenként, jól láthatóan eltérő alányomással történik. Külön dicsérte a kivitelezést végző Korrekt Nyomdaipari kft-t (vezetője, Barkó Imre az első sorban kapott helyet).        Köszöntötte a bemutatón megjelent kerületi díszpolgárokat, Pánczél Tivadart, Novák Dezsőt és Szabó Gézát.
     Eközben megérkezett az ünnepségre Ráday Mihály városvédő, aki az ünnepség helyszínének megközelítése során (bizonyos téves útbaigazítás miatt) félórás körutazást tett a kerületben. A könyvről szólva igen dicsérte a szerzőket, az önkormányzatot, mert tudomása szerint ilyen színvonalas helytörténeti építészeti mű más kerületben nem született. Szívesen be is mutatta volna az Unokáink sem fogják látni... című műsorában, de ezt sajnos már megszüntették, viszont mindenkinek alapos tanulmányozásra ajánlja. Legvégül Lantos Antal kapott szót, aki a szerzőtársak munkáját, és az önkormányzat támogató hozzáállását méltatta.
     A bemutatót követően a könyvet a helyszínen meg is lehetett vásárolni, azt a szerzők nyomban dedikálták is, aki pedig utólag szeretne hozzájutni, látogasson el a polgármesteri hivatalba (4011-400), a Corvin Művelődési Házba (401-3060), illetve a Helytörténeti gyűjteménynek otthont adó volt Úttörőházba (az Imre utcai HÉV állomásnál), ahol a könyv 6.300 Ft-os áron megvásárolható. Mint Kovács Péter a polgármesteri interjúban megemlítette: igen szép karácsonyi ajándék. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez