Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28780122
   « Vissza

A bírók futni is tudnak…

 « Portaszolgálat 
2012. március 21.
 

 

   varju

Lipcsei Gábor, Vámos Tibor, Erős Gábor és Borovitz Tamás. Feldühödött nézők néha megkergetik a játékvezetőket...


     Március 19-én rendhagyó rendezvénynek adott otthont a Corvin Művelődési Ház Harmónia terme. A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör ugyanis meglehetősen ritka vendég az Erzsébet-ligetben (a szervezet 2007-es megalakulása óta mindössze két alkalommal történt, hogy a baráti kör a mátyásföldi kulturális központban vendégeskedett). De nem csak emiatt volt rendhagyó a március 19-i rendezvény. A meghívott vendégek ugyanis ritkán szoktak egy asztalhoz ülni. A fórum témája a labdarúgás volt, az előadók pedig Vámos Tibor és Erős Gábor játékvezető-asszisztensek, illetve Lipcsei Gábor, a Ferencváros legendás labdarúgója, az FTC második csapatának jelenlegi edzője voltak. A meghívottak között volt még Kassai Viktor, a 2011-ben a világ legjobbjának választott játékvezető is, aki egy magas rangú UEFA ellenőr Magyarországra érkezése miatt az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani a kertvárosi szereplést.
     A Kassai – Vámos – Erős játékvezető trió 2006-ban alakult. A FIFA és az UEFA illetékesei szerint ugyanis a nemzetközi mérkőzéseken sokkal hatékonyabban működnek az egy nemzetből származó játékvezetők és asszisztensek, ezért hat-hét éve a triókat kezdték el menedzselni. A magyar csapat több nemzetközi tornán – többek között a 2007-es kanadai U20-as labdarúgó-világbajnokságon bizonyított – ezért meghívást kapott a 2008-as pekingi olimpiára. Itt mindössze egy mérkőzést kaptak (a selejtezőben az Ausztrália – Argentína meccs jutott nekik), majd tétlenül nézték végig a tornát. De, mivel nem küldték haza őket, sejteni lehetett, hogy a torna végén még egy nagy feladatot kaphatnak. Így is történt: az olimpiai focidöntőt (Argentína – Nigéria) ugyanis a magyar játékvezetők közreműködésével rendezték meg. A trió innentől kezdve egyre komolyabb feladatokat kapott. Rendszeresen foglalkoztatták őket a Bajnokok Ligájában, majd a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra is meghívást kaptak, ahol három mérkőzést követően a vébé egyik legfontosabb meccsén, a német – spanyol elődöntőn is szerepet kaptak. A trió egyik tagja, Vámos Tibor két évtizede kötődik a kerülethez. Tanárként, majd 11. éve igazgatóként dolgozik a Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban.
      A március 19-i est egyik legszebb pillanata volt a trió másik játékvezető-asszisztensének, Erős Gábornak a vallomása. Ő ugyanis a dél-afrikai vébésikert követően egy súlyos betegségen esett át. A szervezetéből egy rosszindulatú rákos daganatot kellett kioperálni, ráadásul a műtétet a negyedik kontrollt követően meg is kellett ismételni. A kiváló sportember azonban talpra állt, és akaraterejének köszönhetően tavaly már a Bajnokok Ligája döntőjében lengetett.
      Ugyancsak kerületi kötődésű volt az est harmadik résztvevője is. Lipcsei Péter Árpádföldön él a családjával. A második otthona azonban a Fradi népligeti centruma. Az 58-szoros válogatott labdarúgó az FTC 113 éves történetének az abszolút csúcstartója, hisz pályafutása során összesen 648 alkalommal húzhatta magára a zöld-fehér mezt.
      A kötetlen hangulatú március 19-i rendezvényen a Fradi ikonja egy közelmúltbeli programjáról is beszámolt. Lipcsei Péter ugyanis nemrég a Real Madridnál járt, ahol négy napig a világ legjobb edzőjének, José Mourinhonak a vendégszeretetét élvezhette. De hasonlóan izgalmas dolgokról beszélt a két asszisztens is, akik elmesélték, hogy milyen az, amikor az alacsonyabb osztályú bajnokságokban a feldühödött nézők megkergetik a bírót és a partjelzőt. Szerencsére ma már a játékvezetők is olyan edzésmunkát végeznek, mint az élsportolók, így, ha futásra kerül sor, akkor nem könnyű őket utolérni. (teg)

      A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör következő rendezvénye április 12-én lesz, amikor is 17 órától Kovács Kokó István olimpiai bajnok, profi világbajnok ökölvívónk, a Magyar Olimpiai Csapat vezetője lesz a kerületi sportbarátok vendége. A rendezvény ingyenes lesz, és a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez