Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28665230
   « Vissza

Bringásélet – szakmai szemmel

 « Cikkek és hírek 
2012. június 14.
 

kepfile

     A megszaporodó bringalopások késztettek minket arra, hogy eltérjünk a tervezett témától és a kerékpárzárakról szóljunk néhány szót. Fontosnak érezzük, hogy egy átfogó képet mutassunk be a kerékpárlakatokról és azok helyes használatáról. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy sok bringás nincs tisztában az általa használt lakat vagy zár visszatartó erejével és nem megfelelő eszközt használ. Nézzük tehát a kereskedelemben kapható kerékpárzárakat és azok használhatóságát.

 

kepfile


     SPIRÁLZÁR – Ezek a 0.8-1.2 cm vastagságig terjedő sodronyzárak a védelem legalacsonyabb fokát képviselik. Ennek a számzáras változata egy percen belül kinyitható, de a bringatolvajok egyszerűen egy kisméretű csípőfogóval elvágják. Ezt a lakatot csak látótávolságon belül szabad használni. A kerületben található bevásárlóhelyek elől számos bringát tulajdonítottak el, amelyek ilyen lakatokkal voltak lezárva.
    

kepfile

    SODRONYZÁR – Ezek már egy fokkal erősebbek, de a levágása csak pár perccel hosszabb, mint a spirálzáraké. Ezek a zárak is csak feltételesen ajánlottak, mert nem védik meg az értékes kerékpárokat. Egy fűrészlappal pár perc alatt elvágható, a rajta levő műanyag borítás még a fűrészlapot is jól megvezeti. Ezért használatuk is csak pár perces lekötésre ajánlott.


     LÁNCOS LAKAT – Ezek már megfelelő védelmi erőt képviselnek, a hosszuk is megfelelő a biztonságos lekötéshez. A vastag edzett láncszemek és az edzett lakat már nehezen fűrészelhető, és csak nagyméretű szerszámmal vágható le. Kiegészítő lakatként ajánlott. Hátránya a relatív nagy súly, és az, hogy körülményes a kerékpáron való szállítása.

kepfile


     U-LAKAT – Az U-lakat a lezárás legbiztosabb módja. Fűrészelni szinte lehetetlen, és a zárhoz is elég körülményes hozzáférni, mivel bele van építve a lakat központi részébe. A súlya is elfogadható, és a legtöbb típushoz adnak rögzítő idomot amivel a vázra lehet szerelni. Másik, hosszabb zárral együtt érdemes használni és így elegendő védelmet nyújt, de hátránya , hogy csak egy behatárolt szélességű oszlophoz köthető vele a kerékpár.

kepfile


     ABUS BORDO – Ez a kerékpárzárak legújabb generációja. A zár kicsi, könnyen szállítható és nagyon merev. A szegecsek is kellően merevek, mérete miatt pedig könnyedén használhatjuk olyan helyeken is, ahol az U-lakattal problémás lenne a lakatolás. Több kivitelben kapható, a legjobb (legdrágább) 15-ös értéket képvisel a biztonsági skálán. Számzáras kivitelben is elérhető. Létezik egy könnyített verziója gondolván az országútis és a hölgy kerékpárosokra. Ez jelenti most egy kerékpár legmagasabb védelmét.


     MINDEZEKET ÖSSZEGEZVÉN fontos kiemelni, hogy ellophatatlan kerékpár nincs. Mindenki döntse el, hogy milyen szintű védelmet szán szeretett bringájának, de szem előtt kell tartani, hogy a kerékpár értéke nagyban befolyásolja a védelem mértékét. Mi az üzletben azt szoktuk tanácsolni, hogy a kerékpár értékének minimum a 10, de inkább 20%-át költsék lakatra, mert a komoly védelem a bringán már elrettentő erővel szolgálhat, ugyanis olyan nagy erőfeszítés levágni a zárat hogy már nem éri meg ellopni.


       Néhány jó tanács a kerékpárzárak használatához.
– A zár fogja össze a vázat és legalább az egyik kereket.( A másik kerék még így is veszélyben van) Két minőségi zár használata ajánlott.
– A bevásárlóhelyek kiemelten veszélyes területek, itt érdemes erősebb védelmet adni kerékpárunknak.
– Soha ne maradjon felügyelet nélkül a bringa még egy pillanatra sem, ha nincs lelakatolva!
– Jól látható, forgalmas helyen legyen lekötve a bringa, mert a gyalogos forgalomnak legalább van egy minimális visszatartó ereje a tolvajokkal szemben!
 – Órát, lámpát, kulacsot, pumpát, (bármi, ami mozdítható) ne maradjon a bringán. Ezek a kiegészítők ugyanúgy értékek, tehát vigyázzunk rájuk!
– Ne mindig ugyanazon a helyen és időben legyen lekötve a bringa, mert kifigyelhetik.
– A lépcsőházak folyosója, társasházak kerékpártárolója is kiemelten veszélyes terület. Még lelakatolva sem érdemes itt tárolni értékes kerékpárt. A tolvajoknak nem okoz gondot egy bezárt folyosó vagy tároló. Legyünk óvatosak és körültekintőek, és sokáig fogjuk használni a bringánkat.
   Bármilyen jellegű bringás kérdésre szívesen válaszolunk személyesen az üzletben vagy a kerekpar@bikeking.hu e-mail címen, a tanulságos történeteket megosztunk a facebook oldalunkon www.facebook.com/BikeKing-Kerékpárszaküzlet-és-szakszerviz/ oldalon.

   Addig is jó tekerést és balesetmentes bringázást kívánunk mindenkinek!

     kepfile

    Bike King Kerékpárszaküzlet és Szerviz XVI. Veres Péter u. 91.• 06-70-279-71-77

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez