A virág a természet egy kis csodája: a növény szaporító szerve, ünnepi jelkép, a szeretet egyik kifejező ajándéka. A virág elbódít illatával, elvarázsol szépségével, üzenetet közvetít. Más megközelítésben a virág egy különleges csemege, egy rabul ejtő íz- és formavilágot kínáló ínyencség, gasztronómiai kultúránk kicsinyke szeglete. Halmos Monika munkáinak egy részében a virág, mint a szépség megtestesítője jelenik meg: fotókon, festményeken, virágkötészeti alkotásokban, lírában. Kicsi hazánkban ő tud a legtöbbet az ehető virágokról, szívesen ír novellákat, korrekt ételrecepteket és megrendelésre szinte bármit, bármilyen műfajban. Van, aki rendre ünnepi köszöntőt kér tőle, van, akinek egyedi ajándékokat készít, másnak szakácskönyvet ír-illusztrál. Sajátos hangulatú fotóival szakácskönyvekben, magazinokban, naptárok lapjain találkozhatunk. Elfeledett növényeket és ízeket hoz vissza köztudatba, újraálmodja a régi magyar konyhát, s mindeközben környezet- és természettudatos életvitelre sarkall. Ha kell, minderről vetített képes előadásban adja át a tudást az érdeklődő közönségnek. Nyáron virágszirmokkal ízesített finomságokat készít – nemrég került a boltokba gyógynövényekkel ízesített lekvár- és savanyúság kollekciója, a Százszorszép Finomságok. Monika nemrég lett újra kerületünk lakója, itt dolgozik műtermében. (A levendula- és rózsaszezon beköszöntével virágkóstolókra is sor kerül a sokoldalú műteremben: mi is megkóstolhattuk az aktuális virág-kínálatból született finomságokat, mint a levendulás keksz, a körömvirágos pogácsa, az „Erdődal-desszert”, ami erdei gyümölcsökből és bodzavirággal ízesített lágy krémből áll... Bővebben erről blogjában olvashatnak: www.halmosmonika.blogspot.com) Most üvegfestményeinek és ehető virágos készítményeinek is üzletet keres, hogy az itt élők is bármikor hozzájussanak e kis varázslatokhoz. Addig is látogassanak el honlapjára, gyönyörködjenek, vagy olvassanak egy kellemeset.
www.rozsakunyho.hu
Sarkantyúkás sárgadinnye lekvár
Finom, zamatos sárgadinnyéből készítjük: egy kg-nyi előkészített dinnyehúshoz 10-12 db apróra tépkedett friss sarkantyúkavirágot adjunk. A lekvárt a szokott módon készítsük el, használjunk hozzá korszerű, cukortakarékos befőzőszert.
|