Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655999
   « Vissza

Szumós jegyző mawashiban

 « Cikkek és hírek 
2012. július 12.
 

kepfile

Egy archív kép a krakkói EB-ről


     Ritkán kell egy címet azonnal magyarázni, de ezúttal engedjék ezt meg nekünk. Van egy sportág, melyben gyakorlatilag csak egyetlen ruhadarab fedi a versenyzők testét, ezt pedig úgy hívják, hogy mawashi (speciális öv). A szumó egy távol-keleti szakrális sportág, amely az utóbbi évtizedekben (főleg a televíziós közvetítések miatt) az egész világon népszerű lett, és mára már versenysport vált belőle. Ennek, illetve annak köszönhetően, hogy a nők is szumózhatnak, természetesen a mawashin kívül más ruhadarab is van már a versenyzőkön, de azért még mindig ez az öv a fő ruhadarab. Ennyit a címben található idegen szóról, de hogy kerül ez a szumóöv egy jegyzőre? A feleletet Ancsin László kertvárosi jegyző adta meg nekünk.
     – Nagyon egyszerű a válasz, ma már itthon is sokan szumóznak, és aki birkózott egy kicsit, az tudja, hogy a szumó és a birkózás jól kiegészíti egymást.
     Ancsin László több mint húsz évig birkózott. Pontosabban nagyrészt birkózott, a végén azonban már inkább csak a szumóra koncentrált. A Vasas versenyzőjeként a válogatottságig vitte, pechére egy olyan súlycsoporthoz tartozott, ahol Farkas Péter személyében egy olimpiai bajnok, Komáromi Tiboréban pedig egy ezüstérmes birkózott. Ancsin László ennek ellenére sok szép eredményt ért el, a hazai bajnokságokon rendre érmes volt, több nemzetközi eseményen is dobogóra állhatott, ifiként szerepelt vébén és Európa-bajnokságon, illetve Ifjúsági Barátság Versenyen is. Pályafutása végén azonban már csak szumózott. Ezt se rosszul tette, hisz kijutott a Riesa-ban rendezett világbajnokságra, majd a krakkói EB-re is. A szumóval aztán 2000-ben hagyott fel, és nem sokkal később már Dunavarsányban jegyzőként állt munkába. Később Piliscsabán, majd Kerepesen is ő irányította a hivatal munkáját, majd 2007 elején a XVI. kerület jegyzőjévé nevezték ki. Ez két okból is jelentős volt, egyrészt, mert már 2001 óta ez a kerület az otthona, másrészt pedig ebben a kerületben nem sok hagyománya volt a birkózásnak. A jegyző azonban néhány régi sporttárssal összefogva 2009-ben megalapította a Kertvárosi Birkózó és Szumó Egyesületet, mely klub mára KSE néven a kerület legtöbb szakosztállyal rendelkező egyesületévé vált.
     – Jó fél esztendeje, hogy néhány régi sporttársammal újból edzésbe álltunk. A Szent-Györgyi  Albert Általános Iskola tornatermében hetente egy alkalommal szoktunk edzeni. Volt, aki többet is lejárt, mert el akart indulni a veterán országos bajnokságon, én azonban a heti egy tréninggel is megelégedtem.
     Aztán eljött a június, amikor is Magyarország, egészen pontosan Mogyoród adhatott otthont a Szumó Európa-bajnokságnak. A rendezvény főszervezője Kollárik Mihály, az Európai Szumó Szövetség elnöke volt, aki történetesen Árpádföldön lakik, és „másodállásban” a KSE-nek is az elnöke. Nem mellesleg Ancsin László jegyzőnek is a „felettese” (a Vasas Bírkózó Szakosztályának elnöke volt) volt a szumós időszakban. Kollárik Mihály meg felvetette, hogy mi lenne, ha a jegyző egy hétvége erejéig az öltönyt és nyakkendőt ismét a mawashira cserélné. A gondolatot tett követte, és Ancsin László 43 esztendős korában újból egy világversenyen találta magát. 

kepfile


      – A terv az volt, hogy egyéniben is elindulok, hisz akkor a saját súlycsoportomban versenyezhettem volna, de mivel a szabály azt írja elő, hogy egy nemzetet csak két sportoló képviselhet, nekem már nem maradt hely. A csapatban viszont szőnyegre léphettem. Pechemre, a hollandok és az olaszok elleni találkozón is egy-egy hústoronnyal sorsoltak össze, s bár mindkét mérkőzésen volt nyerési esélyem, végül alulmaradtam.
      A magyar férfi szumócsapat az ötödik helyen végzett. Ennél azonban fontosabb volt, hogy valami megmozdult ebben a különleges sportágban.
     – Felmerült, hogy jó lenne, ha itthon is rendeznénk ilyen csapattalálkozókat. Az Európa-bajnokságon kiderült, hogy lenne igény ilyen mérkőzésekre, illetve, hogy a leglátványosabban éppen az ilyen csapattalálkozókkal lehetne népszerűsíteni a sportágat.
Ősztől tehát indul majd a szumó roadshow. Az ország több városában is terveznek majd ilyen csapattalálkozókat. Az eseményekre nevezni lehet majd az együtteseket, és a Kollárik Mihály vezette KSE is nagy valószínűséggel ott lesz a résztvevők között.
     – Nem terveztem, hogy aktívan versenyezni fogok, de a kertvárosi csapatban szívesen szerepelek, ezért, ha hívnak, akkor ismét felveszem a mawashit, és én is ott leszek a szőnyegen. (R)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez