Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28782179
   « Vissza

Schirilla lubickolt egyet a Naplás tóban

 « Cikkek és hírek 
2013. március 21.
 

     Egy évvel ezelőtt, egészen pontosan március 18-án ragyogó napsütésben és langyos tavaszias melegben adták át azt a tanösvényt, melyet a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai alakítottak ki a Naplás-tó körül, s mely a maga több mint 5 kilométeres hosszúságával a főváros jelenlegi leghosszabb tanösvényének számít. Oláh Csaba, a mezőőrök vezetője szerint az elmúlt egy esztendőben a tanösvény nyomvonalát követve sokan járták körbe a tavat, és ismerkedtek meg ezzel a kiemelten természetvédelmi területtel.
     Az egy esztendővel ezelőtti megnyitót az Eleven Íjász Sportegyesület által rendezett első 3 D-s íjászverseny is színesítette, melyet a szervezők nem titkoltan hagyományteremtő céllal szerveztek meg. Ebből következően idén, március 16-án, a tanösvény egyéves évfordulóján ismét íjászok népesítették be a tópartot.
     – Ez a verseny, melyet immár második alkalommal rendeztünk meg a Naplás-tó partján, a Pest megyei régió versenysorozatának első állmása – tudtuk meg Pap Mihálytól, az Eleven Íjász SE egyik alapítójától, a magyar válogatott edzőjétől. – Ez egy 3 D-s íjászverseny, mely a legnépszerűbb szakág a szövetségen belül. A versenyzők ugyanis nem lőlapokra, hanem élethű műanyag állatokra lőnek. Úgy, mintha vadásznának. A Naplás-tavi verseny egyelőre még csak bemelegítés a szezonra, emiatt nem számít hivatalos szezonnyitónak, pedig ez az év első versenye. A versenyzőknek 24 állatra kellett egy-egy lövést leadniuk, és ez alapján dőlt el, hogy ki hányadik helyen végzett. A lövések távolságát egyrészt a versenyzők életkora, másrészt a lövéshez használt fegyver fajtája határozta meg. Mivel a résztvevők nem csak olimpiai irányzékos reflexíjat, hanem más fegyvereket is használhattak, elmondhatjuk, hogy a verseny igazi sztárparádé volt, hisz a mezőnyben több világ- és Európa-bajnok magyar íjász is kipróbálta magát.

kepfile

Krémes várta a Naplás-tó partján a Nemzet Rozmárját, aki vizesen, tavi moszattal a könyökén kezdett lakmározni, miközben a nézők hosszas tapssal üdvözölték

     A délelőtt tehát az íjászokról szólt, akiket még a váratlanul téliesre fordult időjárás sem rettentett el a versenytől. A hideg idő nekik kevésbé, ám a délután nagy attrakciójának, Schirilla György fellépésének annál jobban kedvezett. A Nemzet Rozmárja ugyanis először vállalkozott arra, hogy a XVI. kerületben is vízbe ugrik, és úszik egyet. Az 52 esztendős sportemberről köztudott, hogy csak a jeges vízben szeret úszni, mely vonzalmát édesapjától, idősebb Schirilla Györgytől örökölte. A kisebbik Schirilla ott folytatta, ahol az apja 1999-ben abbahagyta, járja az országot, és hirdeti az egészséges életmódot, illetve azt, hogy az edzett szervezet mindent kibír. A Naplás-tó 0,9 celsius fokos hőmérséklete ideális közeg volt a számára, ő ugyanis éppen az ilyen hideg vizekhez szokott hozzá. Ezt bizonyítva nem sokat teketóriázott, hanem néhány üdvözlő gondolatot követően kibújt a ruhájából, és belecsobbant a hideg tóba, majd komótosan, mintha a 25 fokos Balatonban tenné, úszni kezdett. A tó közepéről aztán mosolyogva integetett ki a parton összegyűlt tömegnek, majd, miután kiúszott, az első dolga volt, hogy belefeküdjön a gát oldalát ellepő hóba. A gyerekek pedig boldogan szórták a havat a Nemzet Rozmárjára, aki látszólag ezt is élvezte.
     – Ez az úszás tavaszköszöntő eseményként lett meghirdetve, de valójában egy télbúcsúztató úszásról volt szó – mondta Schirilla. – Számomra ebben a szezonban ez, a kilencedik úszás volt az utolsó. Nem mondom, a 0,9 fokos víz egy kicsit lehűtött, de én nagyon élveztem, hogy itt úszhattam, és tervezem, hogy a jövőben is megmártózom majd a Naplás vizében – mondta a Nemzet Rozmárja, majd felajánlotta Kovács Péternek, hogy ússzanak együtt a következő alkalommal. Polgármesterünk köszönte a megtisztelő invitálást, amit el is fogad, feltéve, ha a Naplás tó vize az úszás alkalmával legalább 18 fokos lesz – az alatt ugyanis ő nem megy vízbe...!
    Szóval így fejlődik egy kezdeményezés egy gazdag programsorozattá. Ahogy Kovács Péter polgármester mondani szokta, elég csak egy kavicsot dobni az állóvízbe, az így keletkezett hullámok azok, amelyek messzire eljutnak majd.
      A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat épített egy tanösvényt, amit a kerületi íjászok egy versennyel egészítettek ki, s, ha a Nemzet Rozmárjának hinni lehet, egy év múlva már Schirilla György is visszatérő fellépője lesz a soron következő tóparti születésnapnak. (R.T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez