Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662511
   « Vissza

Mi történik itt?!

 « Portaszolgálat 
2013. március 22.
 

kepfile

Szatmáry Kristóf államtitkár,
parlamenti képviselő


    A március 15-i ünnepségek szünetében kértük beszélgetésre Szatmáry Kristóf államtitkárt, parlamenti képviselőt, hogy szembesítsük azokkal a kérdésekkel, melyek az egyszerű állampolgárok számára megválaszolhatatlanok.
    – Nagyon sok nemzettársunk nem érti, mi folyik ebben az országban: folyamatosan konfliktusba kerülünk Európával, száguldoznak ide-oda az árfolyamok, tiltakozó akcióktól hangos a sajtó – mitől van ez a nagy felbolydulás?
   – A márciusi ünnephez kapcsolódva hagy idézzem az 1848-as forradalom 12 pontjának egyikét: közös teherviselést követel a kiáltvány hatodik pontja. Széchenyi szavaival élve: mindenki képességei és lehetőségei szerint vállaljon részt a közös terhekből. Ma Magyarországon a mindennapi életet terhelő havi kiadások a legmagasabbak egész Európában. Ebben a nehéz helyzetben, amikor egész Európa a jövőjéért küzd, egyáltalán nem mellékes, hogy az emberek hogyan tudnak kijönni a havi jövedelmükből.
     – Hogyan emelkedhettek ilyen magas szintre a rezsiköltségek Magyarországon?
   – A kilencvenes évek közepén az akkori kormányzatnak jó ötletnek tűnt a közműszolgáltató vállalatok privatizációja. Gyors bevételt jelentett akkoriban ez, viszont úgy adták el ezeket az ágazatokat, hogy garantálták – bármi történjék is – a külföldi cégek által befektetett összeg viszonylag magas hozamát. Húsz éves távlatból ez azt jelenti, hogy az akkor befektetett pénzük többszörösét megkeresték.
     – Hogyan lehet ezen változtatni?
     – Az elmúlt három év arról szólt, hogy a magyar kormány megpróbálja eltépni azokat a béklyókat, amelyek az elmúlt két évtizedben ránk raktak. Ezek közül első volt az állami eladósodottság csökkentése, majd a lakosság devizában történő adósságának csökkentése, és most jutottunk el az önkormányzati adósságok átvállalásához.
   – Ez tiszta adósrabszolgaság, ami itt kialakult, hiszen akinek ilyen mértékű adóssága van, az nem ura önmagának.
     – Pontosan erről van szó: ilyen adósságok mellett nem beszélhetünk független magyar gazdaságpolitikáról, és az emberek is elsősorban azzal foglalkoznak, hogyan tudják kifizetni a rezsiköltségeket és a havi törlesztéseket. Ezeket a terheket rakták ránk az elmúlt húsz évben. Hogy Magyarország a saját erejéből, a saját tudásából és munkájából tudjon megélni, ezeket a béklyókat le kellett vetni. Ez természetesen nem történhetett egyik napról a másikra, mert annak beláthatatlan következményei lettek volna, de lépésről lépésre, határozottan, a külső és belső ellenállással szemben haladt a függőségek felszámolásával a magyar kormány. Most jutottunk el a rezsicsökkentéshez – azt mondjuk, hogy viseljük közösen a terheket. Azok a közműszolgáltató cégek, akiknek nyeresége jelentősen meghalad egy tisztességes mértéket, osszák meg a haszon egy részét a lakossággal, magyarán szólva: csökkentsék a rezsiköltségeket.
     – Ám az európai színtéren nem azt hallani, hogy elveszik a külföldi cégek nyereségének egy részét, hanem azt, hogy a kormány diktatúrát vezet be, eltörlik a demokratikus alapértékeket, megszegik az EU szerződéses kötelezettségeket, és hasonlókat.
     – A rezsicsökkentésben érintett közszolgáltatóknak eszük ágában sincs lemondani a hasznuk egy részéről, és fondorlatos módon a kormány elleni támadásokat politikai köntösbe csomagolják, és ehhez meg is vannak a megfelelő kapcsolataik külföldön és (sajnos) Magyarországon is. Politikailag próbálják gyengíteni a kormányt, hogy elálljon a rezsicsökkentés szándékától, és hagyja békén az ő, egyébként erkölcstelen mértékű profitjukat. Ez a harc zajlik most. 1848-ban egyszerűbb volt a csata: felálltak a csapatok, és győzött a jobb. Most ennél sokkal kifinomultabb módon zajlik a gazdasági hadviselés, a gazdasági érdekeket demokráciaféltésbe, politikai ellenállásba és egyéb tényezőkbe csomagolják.
   – Hol kapcsolódik ehhez a most, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése érdekében elindított aláírásgyűjtési akció?
     – A politikai színtéren a magyar kormány demokratikus legitimációját vitatják, azt, hogy a rezsicsökkentésre nincs is meg a társadalmi felhatalmazása. Az eredményes aláírásgyűjtéssel azt tudjuk bizonyítani, hogy a kormány törekvései mögött ott áll százezer, kétszázezer vagy akár 1-2 millió magyar választópolgár, aki támogatja a magyar kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos küzdelmét.
                                                                                                                                                Ferenci Zoltán



             Aláírásgyűjtés a rezsicsökkentésért

 

kepfile

     A rezsicsökkentés a mostani időszak slágertémája, s mint a képen is látható, a kerületi lakosoknak is módjukban áll támogatni az alábbi álláspontot: KÖVETELJÜK, HOGY A MAGYAR PARLAMENT MINDEN KÜLFÖLDI ÉS BELFÖLDI NYOMÁS ELLENÉRE TARTSON KI A REZSICSÖKKENTÉS MELLETT. Az aláírásgyűjtés március 16-án indult, az aktivistákkal (képünkön Szatmáry Kristóf államtitkárral és Kovács Péter polgármesterrel) a Sashalmi piac melletti CBA üzlet előtt találkoztunk. Miután frissen indult az akció, szinte minden érdeklődőnek egyesével kellett elmagyarázni, mi is itt a tét. Ennek ellenére rekord-magas számú, mintegy 700 aláírás gyűlt össze csak ezen az egy helyszínen. Ugyanilyen aláírásgyűjtés folyt a Jókai úti ABC előtt, valamint az Örs vezér terei aluljáróban, az ott begyűjtött aláírások számáról nincs információnk. Az aláírásgyűjtés (a Húsvéti hétvége kivételével) folyamatos, péntek délután és szombat délelőtt a Jókain és a piacon lehet megtalálni az aktivistákat, az Örs vezér terén, az aluljáróban pedig hétköznapokon gyűjtik az aláírásokat azoktól, akik a célokkal egyetértenek.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez