Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.23. kedd
Béla
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28804010
   « Vissza

Frizbimérkőzések az Ikarus pályán

 « Cikkek és hírek 
2013. április 19.
 

kepfile

          A frizbimeccs a demokráciára épül, nincs bíró, a játékosok maguk jelzik a szabálytalanságot

    Amióta nagyméretű műfüves sportlétesítményünk van, egyre több, pályát kereső sportág talál meg bennünket. Nemrégen magunk is hírt adtunk arról, hogy junior amerikai futballdöntőt rendeztek az Ikarus BSE Bátony utca sporttelepén, az április 6-7-i hétvégén pedig frizbisek vették birtokukba a pályát. Ezzel egy újabb sportág debütált a Kertvárosban. A helyszínen aztán egy igazán autentikus személytől, Szatmáry Zsolttól, a Magyar Frizbi Szövetség elnökétől azt is megtudtuk, hogy a játék nem csak errefelé, hanem Magyarországon is csekély ismertséggel rendelkezik. Köszönhetően annak, hogy nincs meg az infrastruktúrája, nem képeznek utánpótlást, és még a média sem kapta fel a játékot. Pedig e sorok írója is tanúsíthatja, hogy egy-egy gól elérése is milyen komoly sportteljesítményt igényel, a játékot ráadásul 15 gólig vagy 100 percig játsszák.
     Az április 6-7-i kertvárosi frizbinapon a felnőtt és junior bajnokság első, koedukált fordulóját bonyolították le. Ez a torna még nem a bajnoki címről, hanem a következő forduló rangsorolásáról döntött. A tornán 5 csapat vett részt, köztük a tavalyi bajnok LOL, illetve az U21-es magyar válogatott. A frizbit hétfős csapatok játsszák egy 100 méter hosszú és 37 méter széles pályán (egy nagyméretű műfüves pályán hosszában két pálya is kialakítható, így párhuzamosan két meccset is rendezhetnek rajta), a gólzóna pedig a pálya végeitől számítva 17 méterre kezdődik. Ide kell úgy bejuttatni a korongot, hogy azt a csapattárs még a földet érés előtt elkapja. A játék bizonyos tekintetben hasonlít az amerikai futballra, annak ellenére, hogy a test-test elleni küzdelem nem megengedett.
   Ugyanakkor fontos szempont, hogy a frizbi demokráciára épül. Nincs ugyanis bíró, a játékosok a szabálytalanságot maguk jelzik, amit a sértett és az elkövető megbeszélnek, és minden mérkőzést egy közös kiértékeléssel zárnak. De az amerikai foci állandó nekifeszülései helyett ebben a játékban rengeteget futnak is. A frizbivel ugyan nem szabad mozogni, anélkül viszont már kötelező a futás. Elképzelheti az olvasó, hogy a közel hetven méter hosszúságú játékteret a 100 perces játékidő alatt hányszor kell a játékosoknak végigsprintelniük!
A kertvárosi torna pedig a lassúbb változat volt: a fiúk ugyanis sokkal gyorsabban játsszák ezt a sportot a lányoknál, a koedukált csapatokban azonban egymáshoz is igazodniuk kellett a nemeknek. Aki tehát április 6-7-én kilátogatott az Ikarus-pályára, az fel-alá cikázó fiatalokat láthatott, amint egymást biztatva nagy bőszen egy fehér frizbit hajkurásztak. Tették mindezt szervezetten és olajozottan, ezért még a laikus számára is élményt jelentett egy állítólagos magyar frizbirangadó megtekintése.
     Sajnálatos módon viszonylag kevesen látogattak ki azon a hétvégén a létesítménybe, jobbára csak az a néhány ismerős és hozzátartozó biztatta a játékosokat, akik a csapatokat elkísérték, ennek ellenére Gregor Péter, a LOL csapatkapitánya, a verseny egyik szervezője úgy nyilatkozott, hogy jó választásnak tűnt a számukra a kertvárosi sporttelep, és még az is lehet, hogy a jövőben újabb frizbitronákat hoznak majd a kerületbe.
    Gregor Péter a szép sporttelepet látva odáig is elment, hogy akár már egy helyi csapat megszervezését sem tartotta kizártnak. Mint mondta, olyan fiatal minden kerületben akad, aki még nem találta meg a számára megfelelő sportolási lehetőséget vagy éppen vonzódik a különleges és kevesek által űzött sportok iránt. A frizbit épp nekik találták ki. (R.T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez