Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657755
   « Vissza

Történelmi sportsiker: EB bronzérem

 « Cikkek és hírek 
2013. május 16.
 

kepfile


    A mindössze 20 esztendős Bartha Nikola történelmi sportsikert ért el a káposztásmegyeri jégcsarnokban rendezett 48. felnőtt karate Európa-bajnokságon. Ő ugyanis az első kertvárosi karatéka, aki ilyen magas szinten dobogóra állhatott.
   A XVI. kerület bővelkedik tehetséges karatézókban, köszönhetően a Hontono Do és Fighter Karate egyesületeknek, akik régóta már több iskolában is foglalkoznak a gyerekekkel, és nemcsak a küzdelemre, hanem a versenyzésre is megtanítják őket. A legjobb versenyzők ma már az időközben fúzionált BVSC és a Fighter közös klubjában edzenek, és a korosztályos versenyeken évről évre remekül teljesítenek. A csapatból azonban Bartha Nikola az első, aki már a felnőttek között is felért a csúcsra (pontosabban a csúcs közelébe), és bravúros versenyzéssel az idei Európa-bajnokság harmadik helyén végzett.
    Hogy mekkora bravúr volt ez a szereplés, azt bizonyítja, hogy a magyar karatézók közül korábban mindössze hárman, S. Kovács Ádám, Klíma Zsuzsanna és Tóth Beatrix állhattak fel Európa-bajnoki dobogóra. Nikola sikerének értékét növeli, hogy Magyarország először rendezhetett ilyen rangos karateversenyt, ráadásul a sportág történetében talán a legfontosabb pillanatban, ugyanis néhány hét múlva Szentpéterváron fog ülésezni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, ahol döntenek majd arról, hogy mely sportág mutatkozhat majd be a 2020-as olimpiai játékokon. A szakemberek szerint erre nyolc sportág is aspirál erre, de közülük a karate tűnik a legesélyesebbnek.
    Ennek szellemében a budapesti Európa-bajnokság egyben egy a karate melletti demonstráció is volt. A 45 ország közel 700 sportolója például az EB előtti napon a Hősök terén egy hatalmas K betűt és az olimpiai ötkarikát formázta meg, amely kép az internet révén a világ minden pontjára, így valószínűleg a NOB döntéshozóihoz is eljutott. A sportág melletti kandidálás legfontosabb eszköze azonban a kimagasló szervezés és nagy érdeklődés volt, márpedig a május 9-12-i Európa-bajnokság minkét feltételnek eleget tett. A négy nap során telt ház előtt zajlottak a küzdelmek, mely a magyar sportolókat is feldobta. Bartha Nikola, aki öt évvel ezelőtt a kadet Európa-bajnokságon már felállhatott a dobogó harmadik fokára, (ám, azóta nem jött össze neki az éremszerzés) rendkívül éretten és okosan versenyzett. Ennek köszönhetően előbb egy montenegrói, majd egy walesi és egy cseh versenyzőt sikerült legyőznie. A döntőbe jutásért vereséget szenvedett egy svájci klasszistól, így a vigaszágon egy újabb óriással, egy világ- és Európa-bajnok, Európa-ligagyőztes finn versenyzővel  mérkőzhetett a bronzéremét.
    – Nagyon izgultam a mérkőzés előtt, ráadásul a finnről nem voltak jó emlékeim, de szerencsére a közönség biztatása nagyon sokat segített, így végül meglett a bronzérem.
    A rákosszentmihályi sportoló azonban a felejthetetlen eredményhirdetést követően nem sokat pihenhetett. A magyar női csapat tagjaként ugyanis a német válogatott ellen ismét a bronzéremért lépett tatamira. A siker pedig nem vakította el, hanem újabb erőt adott neki, és ennek köszönhetően ismét győzelemmel vette ki a részét az újabb sikerből. A magyar női válogatott is harmadik lett, amire korábban mindössze egyszer volt példa a sportág történetében. A magyar karateválogatott minden idők legjobb szereplését produkálva az előzetesen várt 2-3 érem helyett 5 bronzérmet szerzett. Mi pedig legyünk nagyon büszkék arra, hogy ebből kettő a rákosszentmihályi Bartha Nikola nevéhez fűződik. (R.T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez