Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659714
   « Vissza

Az új földtörvény garantálja, hogy a föld magyar kézben marad

 « Portaszolgálat 
2013. július 18.
 


Az Országgyűlés szigorú, de gazdabarát földörvényt fogadott el a közelmúltban, amely garancia arra, hogy nemzeti kincsünk, a termőföld, a magyar gazdák kezében maradhasson végérvényesen – mondta el lapunknak Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára

kepfile


     Több fontos oka is volt annak, hogy az Országgyűlés új földtörvényt alkosson – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.  Mint ismeretes, az Európai Unió szabályai szerint 2014. május 1-jétől hazánknak is biztosítani kell a lehetőséget, hogy az Unió állampolgárai is vásárolhassanak termőföldet. A korábbi szabályozás mellett ennek egyenes következménye lett volna, hogy a kitűnő minőségű, és európai viszonylatban alacsony áron megvásárolható földek jelentős része spekulánsok, illetve külföldiek kezébe kerül.
   – Az új földtörvény megalkotásával, amely 2014. január 1-jén lép hatályba, arra törekedtünk, hogy a lehetőségekhez mérten és az Unió szabályait sem megsértve a lehető leghatékonyabb védelmet nyújtsunk ezen nemzeti kincsünk, ezáltal a magyar gazdák számára – emelte ki Szatmáry Kristóf. Az új szabályozás ugyanis helyben lakáshoz és helyben gazdálkodáshoz köti a földvásárlást. Emellett annak, aki földet vásárol, három éven át életvitelszerűen az adott településen kell élnie, illetve földművelési végzettséggel kell rendelkeznie, és csak a magyar gazdákból alakult helyi földbizottság hagyhatja jóvá az adás-vételeket. Ezekkel az intézkedésekkel lehetővé válik a  kül- és belföldi spekulánsok kiszűrése, ugyanis a Kormányzat egyértelmű célkitűzése, hogy a termőföld olyanok kezében legyen, akik arra nemcsak, mint a haszonszerzés egyik eszközére tekintenek.
    Ezt a célt erősítve az új Büntetőtörvénykönyv hatályba lépésével július elsejétől a hazai és a külföldi spekulánsoknak nem lesz lehetőségük arra, hogy csak azért vásároljanak földterületet, hogy a földvásárlásra vonatkozó európai uniós moratórium lejárta után azt jelentős haszonnal továbbadják. A Kormányzat szándéka, hogy az ilyen zsebszerződések végérvényesen a „fiókokban” maradjanak, és ne kerülhessenek bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba. Aki színlelt szerződéssel próbál termőföld-tulajdonhoz jutni, az szabadságvesztés-büntetéssel is számolhat.

    A Kormány nemcsak természeti környezetként és termelési terepként, hanem társadalmi-kulturális térként is tekint a vidékre, ezért is látjuk szükségét arra, hogy rendezett birtokviszonyokat teremtsünk – mondta el az államtitkár. Ma a földek felét nagybirtokosok művelik. Az új törvénnyel elérjük, hogy a nagybirtok aránya mintegy 20%-ra csökken, míg a helyben lakó gazdálkodók által megművelt földek aránya 80 százalékra növekszik, ami a vidék megtartó képességének erejét növelheti.
     Ezekkel az intézkedésekkel az Országgyűlés a föld sorsát a helyben lakó gazdák kezébe helyezte, akik valóban értik, hogy milyen jelentőséggel is bír a vidék. Az ő elhivatottságuk az, ami megnyugvással tölthet el bennünket, éljünk is az ország bármely pontján – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez