Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658639
   « Vissza

Egy iskola – két igazgató

 « Cikkek és hírek 
2013. július 19.
 


Visszahelyezte állásába a Centenáriumi iskola korábban fegyelmivel eltávolított igazgatóját a bíróság – a másodfokú döntés kézhezvétele után ez lesz a kerület első olyan iskolája, amelyet ketten igazgatnak...

kepfile


     Hatalmas port vert fel korábban Kaszás Zoltán iskolaigazgató ügye. A Centenáriumi általános iskolát hosszú ideje vezető igazgató már a Fideszes önkormányzattól kapott újabb igazgatói megbízást, és ez az önkormányzat volt az, amelyik a múlt évben fegyelmi vizsgálatot indított ellene. A probléma tulajdonképpen véletlenszerűen, egy ártalmatlan iskolai jelentés alaposabb vizsgálata nyomán derült ki. Hogy pontosan miben is valósult meg a szabálytalanság, azt a kerületi nagyközönség azért nem tudhatta meg mindmostanáig, mert az önkormányzatot köti a fegyelmivel kapcsolatos titoktartás, Kaszás Zoltán igazgató pedig (aki az ügy titokgazdája) nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen gazdasági visszaélések miatt marasztalták el.

Mi volt a hiba?

     Az üggyel kapcsolatban annyi sejthető, hogy az igazgató és a gazdasági vezető, kihasználva a Centi iskola önálló bérgazdálkodását, bizonyos dolgozóknak nem számfejtette és nem fizette ki azt a bért, amire  a jogszabályok alapján jogosult lett volna, más dolgozóknak pedig (az így megszerzett bértömeget felhasználva) olyan kifizetéseket teljesítettek, amelyre az adott dolgozók nem lettek volna jogosultak. Állítólag az is előfordult, hogy a nyári szünidő alatt egyes pedagógusok fizetés nélkül maradtak, és az így megszerzett bért is mások kapták meg. Ez a gyakorlat hosszabb időszakban gyakorlat volt az iskolában, és azért nem tűnt fel az ellenőrzésre jogosult szerveknek, mert a bérfelhasználás összességében rendben volt, a kisördög meg a részletekben bújt meg...
     Az igazgatói akciót a fegyelmi jogkört gyakorló önkormányzat olyan fegyelmi büntetéssel sújtotta, hogy Kaszás Zoltántól visszavonták az igazgatói megbízást, de tanárként az iskolában maradhatott dolgozni. Fegyelmi vétséget követett el az iskola további három dolgozója, élén a gazdasági vezetővel, akik (az ő munkáltatójuktól) szintén megkapták a fegyelmit. A belső ellenőri vizsgálat egy sor további szabálytalanságot tárt fel a Centi iskola gazdálkodásában, többek között igen gyanús útnyilvántartásokat, amelyek mögötti beszerzéseket igencsak nehezen lehetett indokolni. Az önkormányzat vezetése emiatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. (Az ügyben a XVI. kerületi rendőrkapitányság kezdett eljárni, megvizsgálták a bizonyítékokat, elrendelték a nyomozást, majd felkérték a Budapesti rendőrfőkapitányt, hogy a nyomozás lefolytatására jelöljön ki egy másik kerületet. Az iskola gazdasági visszaéléseivel kapcsolatos ügyeket így most a zuglói rendőrség vizsgálja.)

Új vezető – ellenszélben

     A Centi iskolában az volt a sajátos, hogy az igazgató a hosszú működése alatt szinte saját képére formálta az iskolát, jelentős személyi kapcsolatokat ápolt a tantestület meghatározó részével. Az önkormányzat nehéz helyzetben volt, hiszen a menesztett vezető helyett új igazgatót kellett találni az iskola élére. A vezetői tisztre aspirálók egy kivételével visszariadtak a feladattól, egyedül Horváthné Sabáli Éva pályázott az igazgatói tisztségre. Külső szemmel elképesztő ellenszélbe került, internetes felületeken ócsárolták, tüntetést szerveztek ellene, de ő kitartott a pályázat mellett, és az önkormányzat – egyéb ötlet híján – múlt év októberében kinevezte az igazgatói tisztségre. Munkába lépése napján az iskolások harmada nem ment iskolába – állítólag bizonyos tanári ráhatásra –, az ügyben az oktatási jogok biztosa folytatott eredményes vizsgálatot.

Perelt az igazáért

     Az iskola menesztett igazgatója közben folyamatosan harcolt az igazáért. Pert indított a fegyelmi döntés ellen, amelyben sajátos módon az iskolát kellett perelnie, nem pedig a munkáltató jogkört gyakorló önkormányzatot. A pert még a múlt év végén első fokon megnyerte, mégpedig azért mert a döntés szerint a fegyelmi jogkör gyakorlója súlyos eljárási hibákat vétett.
    Július elején került sor a másodfokú döntésre, amely tartalmában megegyezett az első fokú ítélettel. A szóban kihirdetett döntés értelmében a bíróság hatálytalanította a fegyelmi határozatot, és Kaszás Zoltánt visszahelyezte igazgatói beosztásába.
     A dolog szépséghibája, hogy a fegyelmihez vezető folyamatot a bíróság egyáltalán nem vizsgálta, csak azt, hogy ki volt jelen a fegyelmi tárgyaláson. A közalkalmazotti törvény és az önkormányzati törvény ugyanis ellentmond egymásnak: az egyik szerint csak a képviselőtestület tagjai lehetnének jelen egy fegyelmi tárgyaláson, a másik viszont a jegyzőt és az aljegyzőt is a képviselőtestület kellékének tekinti. Kaszást azért mentették fel, mert a fegyelmi tárgyaláson ott volt a jegyző és az aljegyző. A bíró indoklásában kiemelte, hogy ez valóban törvényi ellentmondás, de nem érdekes, mert az a törvény már úgysem hatályos.

Jelentős változások

     Való igaz, hogy a törvényi környezet a dolog kipattanása óta jelentősen megváltozott. Az iskolák kikerültek az önkormányzatok hatóköréből, és az igazgatók kinevezése pedig egyenesen az Emberi Erőforrás Minisztere hatáskörébe került. Tehát Balog Zoltán miniszter feladata lesz, hogy megvizsgálja a Centenáriumi iskolában történt bérügyeket, értékelje a fegyelmi eljárást, és döntsön arról, hogy a továbbiakban ki igazgassa az iskolát. Ehhez természetesen bekéri a kerületi tanügyi igazgatás véleményét. Az eljárásra akkor kerül sor, ha a bíróság írásba foglalja, és az érintetteknek megküldi az ítéletet. Amint ez megtörtént, a döntésre visszatérünk.

                                                                                                                                        (Ferenci)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez