Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 10 gerezd fokhagyma, 5 dkg zsiradék, 1 csapott evőkanál liszt, só, bors, tej
A kis kockákra vágott húst zsiradékon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, folyamatosan vizet adva hozzá puhára pároljuk. Mikor zsírjára sült, a húst félretolva lisztet keverünk a zsírba, kis pirítás után összekeverjük, annyi tejet adunk hozzá, hogy közepes sűrűségű szaftot kapjunk, egyet rottyantunk rajta. Puliszkával kínáljuk: egy bögrényi kukoricalisztet darával keverve annyi sós vízbe öntünk, hogy „szigetként” ússzon benne. A „sziget” közepébe fakanál nyelével lyukat fúrunk. 20 percig főzzük, fele levét leöntjük, félreteszszük, összekeverjük, szükség szerint a levét visszaöntögetjük, míg közepes keménységű anyagot kapunk. Kicsit visszatesszük a tűzre, majd tálra szedjük ki, cérnával szeleteket vágunk. Már a levesünk is megvan: a forró puliszkaszeletekre hideg tejet öntünk.
Jó étvágyat kívánunk! |