Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28774855
   « Vissza

100 éves az EGIS – Karinthytól a monoklonális antitestekig

 « Cikkek és hírek 
2013. szeptember 19.
 


Fennállásának századik évfordulóját ünnepli idén az Egis gyógyszergyár. Az 1913-ban Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyár néven alapított vállalat 1926-ban „az ipari méretű tápszergyártás hazai megteremtőjeként” vett részt a Budapesten rendezett Embervédelmi Kiállításon.

             kepfile

A főzőház, ahol ötven munkással útjára indult a 100 éves Egis. Ma a XVI. kerületben működő cégek közül a Bökényföldi úti üzemükből származik a legtöbb GDP.


    A gyárról készült képeslapokon ábrázolt épület, ami az Ovomaltine tápszer főzőháza volt, ma is áll. Az „Óvómaltin” reklámszlogent Karinthy Frigyes alkotta meg. Később a tablettázó működött itt, és e múltat idéző helyhez kapcsolódik az Egis centenáriumi évének egyik különleges momentuma: épp itt lesz a gyógyszergyár új, világszínvonalú infrastruktúrával ellátott hatóanyag technológiai K+F központja. A 4,6 milliárd forintos, várhatóan a jövő hónapban befejeződő beruházás révén az Egis a legkorszerűbb, már kis mennyiségben is jelentős biológiai hatást kiváltó, úgynevezett nagy potenciálú hatóanyagokat is képes lesz fejleszteni, ezáltal nő a versenyképessége és újabb gyógyszerpiaci szegmensekben is megjelenhet.
     A kutatás és a fejlesztés végigkísérte a gyár történetét. A Korányi Klinika orvosaival közösen kifejlesztett, 1924-ben forgalomba hozott „theosan készítmények” – a keringési betegségek gyógyításában hatásos, alapvetően theobromint és papaverint tartalmazó szerek – hatalmas sikert jelentettek a Wander számára.
    1932-ben felépült a vállalat első kutatólaboratóriuma, ahol a Wander kutatói rövid időn belül számos új készítményt fejlesztettek ki. A vérehulló fecskefűben található tiszta chelidonin alkaloid izolálásából született az epebetegségek kezelésére szolgáló Temidol, majd 1937-ben egy még nagyobb jelentőségű tudományos eredményre vezetett a Wanderben folyó kutatómunka: a gyógyszergyár kifejlesztette első heterociklusos szulfonamid készítményét, a gyulladásos megbetegedések elleni Ronint.
      A következő években fontos szerepet kapnak a gyógyszergyár életében a biohasonló monoklonális antitestek, ami miatt többek között „szuperlaborral” bővítették a Bökényföldi úti üzemüket.
     A dél-koreai Celltrion csoporttal kötött megállapodása révén nyolc biohasonló monoklonális antitesttel (mAb) bővül az Egis termékpalettája. Európa első biohasonló monoklonális antitest gyógyszerét az Egis hozza forgalomba – a fent említett készítmények közül elsőként –, amely az autoimmun betegségek kezelésére szolgál, úgymint a reumás ízületi gyulladás, a pikkelysömör okozta ízületi gyulladás, a Bechterew kór, a pikkelysömör, a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás. -izs-or

            kepfile
A Keresztúri út és a Gyógyszergyári utca sarkán a tanműhelyből kialakított Egis Tudományos és Technológiai Központban interaktív eszközökkel mutatják be az orvosoknak és a gyógyszerészeknek a kutatás-fejlesztés, a hatóanyag- és késztermékgyártás gyakorlatát.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez