Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658916
   « Vissza

Robbanás a társasházban

 « Tűzoltósági hírek 
2013. október 18.
 


kepfile

    A XVI. kerületi Wesselényi utcában lévő társasház lakói október 10-én valami robbanás-szerűségre ébredtek. Van, aki úgy emlékszik vissza, mintha földrengés rázta volna meg az épületet, más csak egy puffanásra ébredt – de hogy valami rendkívüli történt, az nyilvánvaló volt.
    Ez a társasház nagyon sajátos formájú, a lakások zömét egy folyosón át lehet elérni, Mikor a lakók ott összegyülekeztek, azt látták, hogy a hátsó lakás bejárati ajtaja már éppen kezd átizzani a túloldalán tomboló tűztől. Valamennyien kimenekültek az udvarra.
Innen lehetett valójában felmérni, mekkora a baj. Az ház hátsó frontján lévő lakás, melynek tetőszerkezete részben közös a többi lakáséval, a képen látható módon felrobbant, oldalfala kidőlt, a födém pedig rászakadt a lakótérre, s az innen induló tűz egyre jobban terjedt rá az akkor még ép födémre.
     Ekkor már érkezőfélben voltak a tűzoltók, akiket a robbanásra felébredő szomszédok riasztottak, akik a kertből átnézve nyomban felmérhették a pusztulás mértékét. A tűzoltók nagyon szakszerűen láttak neki az oltásnak, megakadályozták, hogy a tűz a nagyobb épület födémjére teljesen átterjedjen, négy sugárral eloltották az égő épületet és a tetőszerkezetet is, ami akkorra már teljes terjedelmében lángolt.
Hogy a felrobbant épületben lakó idős asszony hol lehet, azt senki nem tudta. Később keresőkutyát hoztak a helyszínre, az találta meg az idős nő holttestét: az ágyon feküdt, pontosan rá omlott a födém. Hogy a robbanás ölte meg, vagy az összeomló ház, azt a boncolás fogja megállapítani.
     Az önkormányzat nagyon derekasan viselkedett a nehéz helyzetbe került lakókkal szemben. A tűz eloltása után nem sokkal már azt tudakolták, hogy kinek van szüksége átmeneti szállásra. Nem élt senki ezzel a lehetőséggel, hiszen a felrobbant lakáson kívül a többi lakórész szinte teljesen épen maradt.
     Az önkormányzat küldött dolgozókat is, akik a leégett tetőszerkezetet lebontották, s a fedetlenül maradt lakások feletti födémet fekete fóliával ideiglenesen megvédték a várható esőzésektől. Közben jöttek a gázosok, akik az egész épületben megszüntették a gázszolgáltatást – vélhetőleg gázrobbanás történt, s míg nincs pontosan megállapítva, hogy mi volt a kiváltó ok, addig ide bizony nem kapcsolják be a gázt. A lakók őszinte meglepetésére az Elektromos Művek is lekapcsolta a teljes házat a villamos hálózatról. Hogy ez pontosan miért történt, azt nem lehet tudni. Érdeklődésükre azt a választ kapták, hogy a társasházat majd akkor kapcsolják rá ismét a hálózatra, ha valamennyi lakásban a jelenlegi szabványnak megfelelően átépítik a villamos hálózatot.
     Úgyhogy most nagy a tanácstalanság a társasházban. Az elhunyt hölgy a lakására eltartási szerződést kötött, az eltartó szépítgette, festette, hőszigetelte a most felrobbant lakást. Az eltartás fejében általa elnyert ingatlan állapota némi kívánnivalót hagy maga után – erősen gondolkodik állítólag, hogy szüksége van-e neki egy ilyen örökségre...
     A társasház lakói részben idős nyugdíjasok, részben kiskeresetűek, netán állástalanok, a lakásoknak csupán egy része volt biztosítva. Az elhunyt lakótárs biztosítási helyzetéről a többi lakónak általában fogalma sincs, és már nincs is kitől megkérdezni... Jön a tél, a lakásokban se fűtés, se világítás nincs, és jóideig várhatóan nem is lesz.
     Hogy ebből a kilátástalan helyzetből hogyan lehet kilábalni, fogalmunk sincs... (F)


 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez