Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664027
   « Vissza

Az Év sörfőzdéje – Árpádföldön

 « Cikkek és hírek 
2014. február 17.
 

    Ritkán fordul elő, hogy egy kezdeményezés a születését követően máris legendává válik. Az árpádföldi Legenda Sörfőzde azonban nemcsak a neve miatt, hanem a törekvéseivel és az eredményeivel is egy év alatt legendás (kultikus) hellyé vált, amit csak tetézett az a tény, hogy 2013-ban az Év Sörfőzdéje címet is kiérdemelte.

    Magyarországon a rendszerváltás környékén még közel ötszáz helyen készítettek kézműves söröket, ám az a tény, hogy a 90-es évek elején a sör is jövedéki termékké vált (azaz adót kellett fizetni utána), megtizedelte ezeket a kis sörfőzdéket. A sörfőzés válságba jutott, olyannyira, hogy az elmúlt két évtizedben nem is alakult új főzde. 2013 elején azonban változás történt, hisz Hopfanatic néven Kiskunhalason, majd Legenda Sörfőzde néven Árpádföldön is egy-egy új sörfőzde nyílt. 

Konyhában kísérletezett

                                       kepfile

       Kovács József (becenevén Olasz) a sör minőségét ellenőrzi az árpádföldi Legenda sörfőzdében

    Ez utóbbi létrehozója Kovács József (becenevén Olasz) volt, aki autodidakta módon ismerkedett meg a sörfőzéssel, és otthon, a konyhában több kiváló italt sikerült kikísérleteznie. Az így főzött söreivel, a Bitumennel és a Brutal Bitterrel nevezett a 2012-es Főzdefesztre, ahol összetalálkozott Utassy Rolanddal és Tibold Ákossal. A találkozás eredményeképpen a három lelkes sörrajongó elhatározta, hogy egy közös főzdét alapít. Kovács Józsefnek köszönhetően egyértelmű volt, hogy az új főzdének a Kertvárosban kellett létrejönnie. A kerület sörszerető lakói 2012-ben a sashalmi piac egyéves rendezvényén találkozhattak először a különleges kézműves sörökkel, majd 2013 április 1-én a Szlovák út és a Legenda utca sarkán levő egykori közért és pizzéria helyén megnyitott sörfőzdében már meg is kezdődhetett a legendává válás.
     Diesel, Bitumen, Brutal Bitter, Tripla X, Legenda Pony, Jmaes Brown Ale, Póker Face, Joker Face, Kelet-Indiai Társaság IPA, Six Fingers, Dühös, Napalm, Tántorgó ParIPA, Sandy Pony. Csak néhány név, amely ma már fogalom a Legenda vendégei körében. A sörök mind úgynevezett felső erjesztésű italok, amelyek a főzésnek és a fűszerezésnek köszönhetően olyan ízvilágot hoztak a köztudatba, amely itthon eddig még ismeretlen volt. Nem úgy Angliában, Belgiumban vagy az USA-ban, ahol ezek a sörök a favoritok.
     A Legendában a jó sörökhöz a legjobb alapanyagokat, osztrák, német, vagy angol malátát, illetve 27 féle komlót használnak, amikkel nem takarékoskodnak, sokszor az átlag mennyiség többszörösét főzve az italba. Az így létrehozott „IPA” (India Pale Ale) sörök pedig azonnal népszerűvé váltak a vásárlók körében. Ennek köszönhetően egyre többen és egyre messzebbről keresik fel a Legendát. Volt, hogy Lengyelországból érkezett egy busznyi érdeklődő, akik szinte a teljes készletet elfogyasztották, de érkezett már megrendelés Japánból és más távoli országokból is. Kovács József szerint az egyik legnagyobb dicséret az volt, amikor egy belga vendégük a meggysörüket megkóstolva elismerően csettintett, és azt mondta, hogy az bármelyik belga pubban megállná a helyét.
     A Legenda nemcsak a sörivók, hanem a sörfőzők körében is kedveltté vált. A Szlovák úti főzdében már több, úgynevezett vándorsörfőző-terméket is meg lehet kóstolni. Ezek a külsős főzők pedig azért érzik jól magukat Árpádföldön, mert a főzdében nyugodtan kísérletezhetnek, és a főzéshez minden alapanyagot megkapnak. Ott jártunkkor egy-két „leggel” is találkozhattunk: Csupor Marci, a ThermoStout és a Tántorgó ParIPA megálmodója állítólag a világ legfiatalabb serfőzőjének számít, míg Dékány Alexandra, a Sandy Pony „szülőanyja” az egyetlen női sörfőző ma Magyarországon. De ma már Árpádföldön főz a 2013-as esztendő legjobb kézműves sörének kikiáltott Napalm kitalálója, Németh Antal is.

A fogyasztók szavaztak

     És, ha már a legjobb kategóriánál járunk, ne hagyjuk szó nélkül, hogy a tavalyi két Főzdefeszten a közönség egyöntetűen a Legendát választotta a legjobb magyarországi kézműves sörfőzdének. Az eredményt a fogyasztók voksai alapján hirdették ki, de, aki a Mikszáth téren járt, annak teljesen egyértelmű volt, hogy az ország kézműves sörfőzdéit felvonultató versenyben a győztes csakis a Legenda lehet, az ő standjuknál ugyanis nyitástól zárásig folyamatosan kígyózott a sor.
     A Legenda Sörök a XVI. kerületben nemcsak a Szlovák úti főzdében, hanem a Csömöri úti Submarine Station Étteremben is megkóstolhatók. Ezen kívül a Belváros közel 70 kocsmájában kaphatók még a kertvárosi főzött sörök, illetve a Dob utca – Izabella utca sarkán egy Legenda Sörfőző Pub is található. Márciusban a Vezér úton is nyílik majd egy Legenda Söröző. A főzde kapacitása jelenleg 20 ezer liter/hónap, amely már csak nehezen tudja kielégíteni az igényeket. A közeljövőben azonban már 29 ezer literesre nő a kapacitás, ám Kovács József szerint egy magára valamit is adó kézműves sörfőzdének ennél többre már nem szabad törekednie.

                                                                                                                                  Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez