Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656728
   « Vissza

Rezsifórum a Kertvárosban

 « Portaszolgálat 
2014. február 17.
 

A rezsicsökkentés az igazságos közteherviselés része – mondta Kósa Lajos a XVI. kerületben rendezett rezsifórumon. Szatmáry Kristóf kerületi országgyűlési képviselő egyebek között arról beszélt: „fontos, hogy merjünk büszkén kiállni és megvédeni az eddigi politikánkat, köztük a rezsicsökkentést”.

kepfile

                                                   Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf a fórumon

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel az Erzsébetligeti Színház február 12-én este; mintegy hatszázan voltak kíváncsiak Szatmáry Kristóf kerületi országgyűlési képviselő és Kósa Lajos Fidesz-alelnök rezsifórumára. A színházterem előtt felállítottak egy kivetítőt és az elé is székeket helyeztek el, hogy mindenki le tudjon ülni.

   A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón Szatmáry Kristóf arról beszélt, hogy a Kertváros az egyik legjobban fejlődő kerülete volt a fővárosnak az elmúlt években, utak, uszodák épültek, óvodák, rendelők, játszóterek újultak meg. A kormány intézkedéseinek köszönhetően a kerület 70 ezer lakosa mintegy 2,2 milliárd forintot takarított meg a rezsicsökkentéssel, az önkormányzati adósság átvállalásának köszönhetően pedig képletesen körülbelül 100 ezer forintnyi tartozástól szabadult meg minden egyes kertvárosi lakos – mondta. Korábban egyetlen kormány sem tett ennyit az itt lakókért – fogalmazott a politikus. Kósa Lajos pedig azt hangsúlyozta: a rezsifórum célja az, hogy az emberek ne csak a pénztárcájukon keresztül értsék meg, miről szól a rezsicsökkentés, hanem a baloldal és a Fidesz gazdaságpolitikája közötti alapvető különbséget, valamint az április 6-i választás valódi tétjét mutatja be. 

      A résztvevőket Kovács Péter, a Kertváros polgármestere köszöntötte. Szatmáry Kristóf a választás valódi tétjéről szólva úgy fogalmazott: vége annak a politikának, amit a baloldal 40, majd 4, majd pedig 8 évig folytatott, de három választási vereség sem volt elég arra, hogy levonják a konzekvenciát. 2014-ben is ugyanaz a csapat, ugyanaz a program, de több vereséget már nem tudnak elviselni. „Bízzunk benne, hogy akkora vereséget mérünk rájuk, hogy Magyarország végre le tudja zárni ezt a korszakot” – hangoztatta a képviselő. Szerinte ma összebékíthetetlen az a politika, amit a Fidesz és amit a baloldal képvisel, de hisznek abban, hogy áprilisban végre kimondják az emberek: munkával, tehetséggel és tudással lehet boldogulni ebben az országban. „A nemzeti érdek szem előtt tartása és a munka becsülete az iránytű” – fogalmazott. 

    Szatmáry Kristóf emlékeztetett arra, hogy 2010-ben milyen kilátástalan helyzetben volt az ország, amikor a Fidesz átvette a kormányzást, és úgy volt 7-8 százalékos a hiány, hogy végzetesen eladósodott az ország. „Ma már látjuk, hogy ez a pénz részben Bécsbe ment” – jegyezte meg, Simon Gábor szocialista politikus 240 millió forintos, eltitkolt bankszámlájára utalva. A képviselő szerint a gazdaság beindításának kulcsa az volt, hogy több pénzt hagytak az embereknél, és ennek egyik eszköze a rezsicsökkentés volt. „Fontos, hogy merjünk büszkén kiállni és megvédeni az eddigi politikánkat, köztük a rezsicsökkentést” – jelentette ki Szatmáry Kristóf. Mint mondta, a XVI. kerület és Zugló (melynek Alsórákos városrésze részben ehhez a választókerülethez tartozik) mindig az országos politika irányvonalába illeszkedett: ha az MSZP nyert, akkor itt is szocialista képviselő győzött, és ugyanígy volt a Fidesszel is. Ezt megfordítva úgy fogalmazott: „ha mi itt nyerünk, akkor országosan is nyerünk. Nincs olyan forgatókönyve a baloldalnak, hogy nyernének úgy országosan, hogy itt nem győznek”. 

     Kósa Lajos arról beszélt, hogy a rezsicsökkentés annak az általános és igazságos közteherviselésnek a része, amelyben a különböző gazdasági szektorok képviselői is hozzájárulnak a válságkezeléshez. „Együtt sírunk, együtt nevetünk. A szocialisták viszont azt mondják: együtt nevetünk, de csak ti sírtok. Szerintük fizessenek az átlagkeresők, szerintünk meg fizessenek a multik is” – magyarázta a Fidesz alelnöke. Megjegyezte: a baloldal miközben „Összefogás” néven indul, valójában semmiben nem ért egyet, csak abban, hogy gyűlölik a Fideszt. Az eddigi nyilatkozataikból azonban világosan kitűnik az is, hogy a rezsicsökkentést eltörölnék és ismét a jövedelmek adóterhelését növelnék. Ez azonban ismét rontaná a munkavállalás feltételeit. A kormány ezért vezette be az egykulcsos személyi-jövedelemadót, valamint a családi adókedvezményt és fordult inkább a fogyasztási típusú adók felé, amivel 600 milliárd forintot hagyott a magyar családoknál – emlékeztetett, hozzátéve: ennek a rendszernek az az előnye, hogy az emberek maguk döntenek fogyasztásukról, ráadásul szociálisan is igazságos, hiszen a többet vásárló gazdagok több adót is fizetnek. Kósa Lajos szerint azért lehet rezsiharcról beszélni, mert a baloldal bár „szociálisnak álcázza magát” mégis a tőkét képviseli és azt nem hajlandó adóztatni, helyette ismét a jövedelmek terheit növelné. Ezt a módszert egyszer már kipróbálta az ország, tönkre is ment miatta a gazdaság – fogalmazott. „A baloldal nem érdemel több esélyt” – jelentette ki.
     Mire számíthatunk az Összefogástól? – tette fel a kérdést Kósa Lajos. Szerinte „nincs olyan politikai programpont, amiben egyetértenének. Gyurcsány Ferenc eltörölné a nyugdíjkorhatárt, Bajnai Gordon egyetemi tandíjat akar, a szocialisták új korszakot nyitnak, vagy helyette inkább új bankszámlát” – utalt az MSZP választási jelmondatára és a Simon-ügyre a Fidesz alelnöke, „elképesztő színjátéknak” nevezve, amit a baloldali politikusok folytatnak. A kampányról szólva azt mondta: a Fidesz el fogja mondani, hogy mit csinált az elmúlt négy évben, a minimálbér emeléstől a gyed extrán és a rezsicsökkentésen át a pedagógus életpálya modell bevezetéséig; ez összesen 150 elemből áll, és ugyanezt a politikát folytatják, ha újra bizalmat kapnak a választóktól. Végezetül arra kérte a résztvevőket, hogy menjenek el szavazni április 6-án az országgyűlési, május 25-én az európai parlamenti, októberben pedig az önkormányzati választáson.

kepfile

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez