Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663671
   « Vissza

Orvos válaszol – újszerű távkonzultációs rendszer a szakrendelőben

 « Portaszolgálat 
2014. március 12.
 

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is megtekintette annak az újszerű távkonzultációs rendszernek a bemutatóját, ami március elején kezdte meg működését a XVI. kerületi Szakrendelőben. A rendszerben nyolc szakterület orvosához intézhetnek kérdést a szakrendelő honlapján futó új szoftver segítségével, és ez várhatóan csökkenti majd a orvos-beteg találkozásokat.

kepfile

Csomor Ervin alpolgármester, Kovács Péter polgármester, Szatmáry Kristóf államtitkár, parlamenti képviselő és Szócska Miklós államtitkár – az új rendszert dr. Kiss Marianna, a szakrendelő igazgatója mutatta be.

     Az Orvos válaszol néven egy országosan egyedülálló rendszer kezdte meg működését március elején a XVI. kerületi Szakrendelőben. Mint Kovács Péter polgármester lapunknak elmondta, eleinte csak a kisgyerekes szülők számára tervezték az IP-alapú kérdezz-felelek csatornát, mivel az okostelefont természetes módon használó anyukák már jóideje e-mail útján konzultálnak orvosukkal. Aztán kiterjesztették a rendszert egyéb szakterületekre is, így most a sebészet, nőgyógyászat, háziorvos, házi gyermekorvos, reuma, urológia, kardiológia, neurológia témakörében lehet kérdéseket feltenni. Emlékeztetett arra, hogy a szakrendelő honlapján elérhető rendszer a polgármesteri választási programban is szerepel.                          

 Államtitkár a bemutatón

    A bemutatóra március 3-án került sor, egy illusztris vendég jelenlétében: az orvos válaszol rendszert megtekintette Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár. Jelen volt Szatmáry Kristóf államtitkár, Kovács Péter polgármester és Csomor Ervin alpolgármester, a rendszert dr. Kiss Marianna, a szakrendelő igazgatója mutatta be. A bemutatón jelen voltak azok az orvosok, akik a hozzájuk intézett kérdéseket megválaszolják. Dr. Imre Tamás gyermekorvos Szócska Miklós kérdésére elmondta, hogy a betegforgalmának mintegy harmadát az e-mail útján megválaszolt kérdések teszik ki, Kovács Péter pedig arról beszélt, hogy az elektronizált kismamák okostelefonnal lefotózzák a gyerek nyelvét vagy a kiütéseit, és e-mail-ben elküldik azt az orvosnak.
      A bemutató során a szakrendelő igazgatónője saját adataival egy kérdést küldött el a szakrendelő honlapjáról a gyermekorvosnak, aki táblagéppel a kezében ott ült a hátsó sorban. Az üzenet megérkezett, és az orvos nyomban meg is válaszolta, és visszapostázta a választ, ami az igazgatónő megadott e-mail címére került.
      Nagyjából ennyit tud a rendszer, talán még az figyelemre méltó, hogy ha az orvos egy napon belül nem válaszol, akkor egy figyelmeztető e-mailt kap, hogy megválaszolatlan kérdése van... Ami nagyon fontos, hogy az adatokhoz csak az orvos és a beteg férhet hozzá, és az adat hatvan nap után automatikusan törlődik a rendszerből.

Versenyfutás a betegadatokért

    Az államtitkár közbevetőleg elmondta, hogy a világban jelenleg egy óriási versenyfutás folyik a betegek egészségügyi adataiért. A nagy közösségi szájtok részére a felhasználók gondolkodás nélkül küldözgetik a legbizalmasabb adataikat, és ellenőrizhetetlen színvonalú orvosi tanácsokban részesülnek. Példaként említette Angelina Jolie esetét, aki mindkét mellét levágatta egy olyan genetikai vizsgálat eredményeként, ami utóbb tudományosan megalapozatlannak bizonyult. Ezért is nagyon fontos, hogy itt a XVI. kerületben a betegek nyolc szakterületen megbízható orvosokhoz fordulhatnak tanácsért, és a kialakított rendszer pedig gondoskodik az egészségügyi adatok megfelelő védelméről.

Lekérhető előzmények

     A kérdések megfelelő feldolgozásában segítséget jelent, hogy mostantól elérhetővé vált az orvosoknak az Országos Egészségbiztosító Pénztár egy új szolgáltatása, a Betegéletút. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy minden biztosított minden finanszírozott kezelését láthatja az orvos az országos rendszeren keresztül. Ez alól csak az jelent kivételt, aki írásos nyilatkozatban tiltja meg, hogy az orvosok megtekinthessék az adataikat (az ilyen nyilatkozatok elkészítéséhez a kerületi lakosok részletes tájékoztatást találnak a www.szakrendelo16.hu honlap címoldalán). Tehát az Orvos válaszol orvosai, ha szükségesnek tartják, betekinthetnek a beteg korábbi kezelési adataiba, s ezzel is javulhat a távgyógyítás minősége.

    Az államtitkár a helyszínen ellenőrizte, hogy a Betegéletút adatai milyen gyorsan érhetők el a XVI. kerületi Szakrendelő számítógépéről, majd utasította a vele együtt érkezett egészségügyi menedzsereket, hogy az itteni előremutató informatikai fejlesztések miatt a XVI. kerületbe szervezzék meg a Betegéletút országos sajtótájékoztatóját. Kerületünk tehát ismét bekerül az országos médiába.
     Egyébként a bemutató jelentős késéssel kezdődött, s hogy miért, arra Kovács Péter adott választ a Ferenci Videónak adott heti interjúban. Szatmáry Kristóffal együtt ugyanis beinvitálták az éppen megérkező államtitkárt a szakrendelő igazgatói irodájába, és hosszan faggatták arról, miként lehetne javítani a kerület egészségügyi finanszírozásán – az úgynevezett teljesítmény volumenkorlát miatt ugyanis néhány szakterületen eléggé hosszú a várakozási idő. Pénzt közvetlenül bár nem sikerült szerezni, az államtitkár nagyon jó ötleteket adott – mondta Kovács Péter az interjúban, de hogy mit az egyelőre nem árulta el.

kepfile

Az új rendszer kezelőfelülete a szakrendelő honlapján. Segítségével elektronikus úton közvetlenül elérhető nyolc szakterület orvosa (www.szakrendelo16.hu)

Hogyan működik?

     Az új egészségügyi szoftver a szakrendelő honlapjáról érhető el, éppen úgy mint az előjegyzési rendszer. A betegnek meg kell adnia a TAJ-számát, a születési dátumát, majd az ellenőrző rendszeren áthatolva fel lehet tenni a kérdést, miután kiválasztották a szakterületet. Továbblépve meg kell adni azt az e-mail címet, ahová a kérdező a választ várja, s amint befejezte a műveletet, az üzenet már ott is van a nyolc részvevő orvos ugyanennyi táblagépének valamelyikén. Innentől már csak a választ kell megvárni, ami legrosszabb esetben is két napon belül megérkezik.
      Csomor Ervin alpolgármester lapunknak elmondta, hogy a rendszer továbbfejlesztése kapcsán elképzelhető egy kérdés-válasz adatbázis összeállítása, tehát a kérdező ebben előzetesen tájékozódhatna, hogy nincs-e az ő kérdése már megválaszolva – de ez még csak a tervek sorába tartozik. Addig is használják bátran az Orvos válaszol rendszerét. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez