Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661554
   « Vissza

Kertvárosi iskolaválasztó

 « Cikkek és hírek 
2015. február 17.
 

Hogyan mehet a gyerek mostanába’ iskolába

A XVI. kerületi Erzsébet­ligeti Színházban immár hagyományként, negyedszer rendezték meg február elején a kertvárosi iskolaválasztót. Ezen a rendezvényen a kerület valamennyi iskolája bemutatkozott, találkozhattak a szülők a tanárokkal, kérdéseket tehettek fel, miközben a résztvevő gyerekeket különböző foglalkozásokkal kötötték le.

kepfile

                                          Tájékoztatót tart Kovács Katalin tankerületi igazgató

     Olyan kerület vagyunk, ahol rengeteg a gyerek, ezért kiemelten fontos, nem csak a szülőknek, az iskoláknak, hanem a kerület vezetésének is, hogy ebben a nehéz döntési helyzetben minél több információ álljon a rendelkezésre – mondta bevezetőjében Szabó Csilla a Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház igazgatója, aki biztatta a jelenlévő szülőket, bár első hallásra sok szabály vonatkozik a beiskolázásra, igazából még nem hallott olyan esetről, hogy egy szülő ne tudta volna a gyerekét abba az iskolába elhelyezni, ahova szerette volna.

     Bármelyik iskolát is választják, jól fognak járni – nyugtatta a szülőket Kovács Péter polgármester. Mindenhol megtanul a gyerek írni, olvasni, számolni, minden olyan dolgot elsajátít, ami ahhoz kell, hogy a diák eredményesen tovább tudjon lépni a középiskolába. Nagy különbségek nincsenek az iskoláink között, bármelyiket választják, nem tudnak mellétrafálni, a budapesti átlag feletti valamennyi oktatási intézményünk – hangsúlyozta a kerület első embere.

     Kovács Katalin tankerületi igazgató felszólalásában részletesen ismertette a beiskolázást érintő legfontosabb tudnivalókat:
     – Tanköteles a gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31-éig a hatodik életévét betölti. Aki betöltötte, annak legkorábban a következő tanévben (az adott év szeptember eleje) iskolába kell mennie. A szabályozás szerint az iskolába lépés és a tankötelezetté válás eltér egymástól. Akik például 2014. augusztus 31-éig betöltötték 6. életévüket, azok legkésőbb 2015. szeptember 1-én iskolába fognak menni. Ez a fő szabály, van azonban fölfelé és lefelé is eltérés.
     – Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség eléréséről első körben az óvoda vezetője dönt, de ha a szülővel az értékelésben nincs egyetértés, akkor a Nevelési Tanácsadó szakemberei iskolaérettségi vizsgálat alapján döntenek.
     Aki tehát tanköteles lenne a kora alapján, de nem iskolaérett még, annak a Nevelési Tanácsadó szakemberei engedélyezhetik további egy évre az óvodai részvételt, illetve az a szülő, aki 6 éves kora előtt szeretné iskolába íratni a gyermekét, szintén a Nevelési Tanácsadó szakértői bizottságának javaslatára írathatja iskolába a csemetét.
     – Az idei évben is április hónapban lesz a beiratkozás, amire három nap áll majd rendelkezésre, azonban a konkrét időpont még nem ismert, erről kormányhivatal dönt.
     – A beiratkozáshoz vinni kell a szülőknek a gyermek személyazonosságát igazoló igazolványt (ami lehet személyi igazolvány, annak hiányában a születési anyakönyvi kivonatot kell a lakcímkártyához mellékelni, és ezeken kívül az eredeti óvodai szakvéleményre is szükség lesz, ami a gyermek iskolaérettségét igazolja).
     – Szintén kormányhivatal teszi közzé február végéig a körzeteket. Mivel nem történt ezen a területen változás, nagy valószínűséggel a tavalyi körzetek maradnak, ezek az önkormányzat és az iskolák honlapján megtalálhatók.
     – Lényeges változás történt január elsejétől abban a kérdésben, hogy kit köteles felvenni az általános iskola. Eddig, akinek állandó lakhelye, illetve tartózkodási helye az iskola körzetében volt, bejutott, mostantól viszont úgy változott a szabályozás, hogy azokat köteles felvenni az iskola, akik életvitelszerűen laknak az iskola körzetében. Ennek meghatározásánál az óvodai szabályozáshoz igazodnak: életvitelszerűen lakik ott a gyerek, ha az adott körzetben van a lakóhelye és a lakcímkártyáján három hónapnál régebbi az adott lakcím bejelentése.
     Ha ez valakinél nem felel meg, az életvitelszerű ott tartózkodás csak vélelmezhető az iskolaigazgatók által. Ennek bizonyítására a védőnői ellátás igénybevételéről szóló igazolást kell benyújtani az iskolák felé, ami igazolja, hogy a gyerek az adott körzetben lakik. Így azok is, akik eddig nem tudták lakcímkártyájukkal a lakóhelyüket igazolni, pl. albérletben laktak és eddig nem jutottak be a körzetes iskolába, ezentúl megtehetik. Ha valamiért még ez az igazolás sem szerezhető be, még mindig nincs minden veszve, az iskolák családlátogatás keretében fognak meggyőződni arról, hogy az életvitelszerű ott tartózkodás, ott lakás megvalósul-e. Akik valóban életvitelszerűen ott laknak, azokat köteles felvenni az iskola.
     – Ezt követően, ha a kötelezően felvettek mellett, még van szabad helye az adott általános iskolának, akkor felveszi a halmozottan hátrányos helyzetű, a hátrányos helyzetű, illetve a sajátos nevelési igényű gyermekeket, és ha még mindig van szabad helye, akkor az úgynevezett különleges helyzetű gyermekeket is. Előírás, hogy mindegyik csoportból a kerületieket előnyben kell részesíteni. Különleges helyzetű az, akinek a szülője vagy a testvére tartósan beteg vagy fogyatékkal élő, vagy az, akinek a szüleinek a munkahelye az iskola körzetében található, illetve az, akinek a testvére jelenleg az iskola tanulója, továbbá akinek a lakcíme egy kilométeren belül található az iskolától. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez