Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28783264
   « Vissza

Polgármesteri találkozó Csömörön

 « Cikkek és hírek 
2015. április 18.
 

Március 26-án civil polgármesteri fórumon, március 27-én pedig kistérségi találkozón vettek részt a környék településvezetői Csömörön.

kepfile

A képen jobbról balra Pénzes János, Hatvani Miklós, Fábri István, Paulovics Géza és Csányi István látható

     Isaszeg, Mogyoród és Csömör civil, illetve független polgármesterei a pártpolitikai függetlenség lehetőségeiről és következményeiről folytattak eszmecserét a Petőfi Sándor Művelődési Házban március 26-án. A Csömöri Civil Egyesület Civil Klub nevű rendezvénysorozatának részeként megtartott, nem csak térségi szinten, hanem talán országosan is rendhagyónak mondható fórumán Csányi István nemzetközi kapcsolatok szakértő beszélgetett a meghívott önkormányzati vezetőkkel.
    Hatvani Miklós, a helyi Április 6. Kör Egyesület színeiben harmadszor is mandátumot szerző isaszegi polgármester nem először fejtette ki azt az álláspontját, hogy kívánatos lenne, ha az ország önkormányzati vezetői a valós települési érdekeket képviselve a nagypolitika színterén is határozottabban hallatnák a hangjukat. Véleménye szerint az állami adósságátvállalás és annak módja eleve elhibázott volt és igazságtalanul zajlott a települések között. Mint mondta, az önkormányzati eskü szövegének azt a részét, amely arról szól, hogy a polgármesterek és a képviselők minden erejükkel a településük érdekét szolgálják majd, mindenki komolyan gondolja, de általában csak a pártoktól független vezetők cselekszenek is következetesen esküjük szerint.
     Pénzes János isaszegi alpolgármester, az Április 6. Kör Egyesület elnöke 1990 óta megszakítás nélkül, 25 éve tagja a helyi képviselő-testületnek, így összehasonlításra is van módja. Már a rendszerváltás előtt megalakult, nagy múltú helyi szervezet képviselőjeként a legszomorúbb időszaknak azt a ciklust tartotta a város életében, amikor egy rövid időre a pártpolitika eluralta a település vezetését.

    Paulovics Géza Mogyoród 2014 ősze óta hivatalban lévő független polgármestere azt tapasztalta, hogy a pártjelöltek a helyi ügyekben is frakciószerűen szavaznak, szembemenve olykor akár a racionális döntésekkel is. Településén komoly pénzügyi és működési terhet örökölt, de ésszerű átszervezéssel, a helyi vállalkozók bevonásával már rövid idő alatt is érdemi eredményeket tudott elérni. Az emberek szerinte az önkormányzattól nem nagy dolgokat, hanem a közvetlen környezetük rendbetételét, kulturált állapotok kialakítását várják el.

    Fábri István, aki 2010 óta csömöri polgármester és a rendszerváltó helyi önkormányzat egyetlen pártoktól független képviselője volt, a települési közösségekhez való kötődést tartotta meghatározónak a közügyekért való tenni akarásban. Személyes tapasztalata szerint a kilencvenes években a pártképviselők sokkal inkább a falu érdekeit tartották szem előtt, és kevésbé felülről vezérelt módon, vagy egy politikai táborhoz való kötődésük által vezérelve irányították a települést. Komoly gondnak látja ugyanakkor, hogy a magyar társadalomban, beleértve az önkormányzatokat is, kevésbé működik a szolidaritáson, vagy a közös érdekeken alapuló érdemi együttműködés, mint ahogy a rossz központi döntésekkel szembeni érdekérvényesítés is nehezen valósul meg.

    Csányi István, a rendezvény moderátora a hallgatóság kérdéseihez és hozzászólásaihoz is kapcsolódva zárszavában követendőnek nevezte a fórumon képviselt települések önkormányzati hozzáállását. A XVIII. századi francia gondolkodóra, Toucquillere hivatkozva úgy vélte, hogy a helyi önkormányzatoknak most is kulcsszerepet kell vállalniuk a központi akarat túlkapásainak kontrollálásában. (A fórumról mozgóképes összeállítás is készült, mely a www.csomortv.hu oldalon tekinthető meg.)

     Március 27-én a Csömöri Polgármesteri Hivatal adott otthont a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás ülésének. A dr. Gémesi György gödöllői polgármester által vezetett, a térségben található települési önkormányzatokat tömörítő társulás ülésén a költségvetési vonatkozású döntések mellett kiemelt figyelmet kapott a szűkebb régió turisztikai fejlesztése. Szervezete tevékenységéről tartott tájékoztatót Darázs György, a 2011-ben alakult Turisztikai Egyesület Gödöllő elnöke, aki egyben a Lázár Lovaspark igazgatója is. Hatvani Miklós isaszegi és Fábri István csömöri polgármester településük jelentősebb rendezvényeiről, illetve a legújabb turisztikai vonatkozású kezdeményezéseiről számolt be az ülés résztvevőinek.
     A polgármesterek általános konklúzióként a turisztikai terén történő szorosabb együttműködést, az egyes települések határain átnyúló programszervezés szükségességét fogalmazták meg.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez