Hozzávalók: 40 dkg spenót, 10 dkg vaj, 5 zsemle, 5 tojás, 5 dkg reszelt sajt, sajtmártás, só, őrölt bors, tej A spenótot megfőzzük, kinyomkodjuk, deszkán felvagdaljuk, 5 dkg vajon pár percig megforgatjuk. A tejben áztatott, kifacsart, megdarált zsemléket beletesszük, sózzuk, borsozzuk és tűzön összepároljuk. A tűzről levesszük, kihűlés után belekeverjük a tojások sárgáját, majd a kemény habbá felvert fehérjét. Vajjal kikenünk egy mély tűzálló tálat, a masszát beleöntjük, majd sütőben, gőzfürdőben kb. 30 percig sütjük. (Akkor kész, ha a beleszúrt villát nem ragacsosan húzzuk ki.) Megforrósított, vajjal kikent tálra vajba mártogatott kanállal nagy galuskákat szaggatunk, sajtmártással leöntjük, a tetejét reszelt sajttal megszórva, frissen tálaljuk. A sajtmártás: 5 dkg vajat felolvasztunk, átforrósítunk benne egy evőkanál lisztet (nem pirítjuk!), felöntjük 3 dl hideg tejjel, sózzuk, borsozzuk, elkeverünk benne 4 evőkanál reszelt sajtot. Ízesíthetjük kevés tejföllel és mustárral is. Jó étvágyat kívánunk! |