Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28783694
   « Vissza

Asztrológiai útmutató a Nyilas jegyében

 « Horoszkóp, asztrológia 
2015. november 11.
 

Szellem és anyag, avagy az az ezo-biznisz

kepfile

     November 22-én, 16 óra 14 perckor – azaz kevéssel napnyugta után – a Nap átlépi a Skorpió és a Nyilas jegy határát. Az alaptermészetének jobban megfelelő tüzes jegybe érkező Napot a Merkúr és Szaturnusz fogadja. A kezdeti csillagállás meghatározza az egész hónap alaphangulatát. Azét a hónapét, amely a mi kultúrkörünkben az Advent időszakát foglalja magában. A következő hetek már a karácsonyi készülődés jegyében telnek.

~ o ~

     A Nyilas kettős jegy, bár kettőssége kevéssé nyilvánvaló, mint az Ikreké és a Halaké. A mitológiai Nyilas olyasvalaki, akinek emberi felsőteste és ló alsóteste van. Ez arra utal, hogy az ember részben ösztönös lény (eltekintve azoktól, akik teljesen állatok, lásd barom, disznó, liba és még amit emlegetni szokás). Ugyanakkor az embernek van egy olyan része, amelyik a szellemi tanítások felé fordul. Ezt szimbolizálja a Nyilas (kentaur) felső fele: az ember, aki nyilát az ég felé lövi. A szellem és az anyag viszonya, mint a filozófia alapkérdése valamilyen módon az egész életünkben jelen van. A Nyilas havában aztán különleges hangsúlyt kap, immár nem bölcseleti, hanem hétköznapi szinten.
    November 29-én kezdődik a várakozás ideje, azaz az advent. Ez a néhány hét aztán sűrítve tárja elénk mindennapi életünk összes furcsaságát. Úgy tűnik, mintha pár évtizeddel ezelőtt az emberek még nagyobb egyensúlyt tartottak volna a gyakorlati és a lelki-szellemi készülődés között. Az ajándékok beszerzése és az ünnepi menüről való gondoskodás mellett az adventi koszorú elkészítése, a Luca-napi búza elvetése, és a roráte (pirkadat előtt szentmise) látogatása egyaránt belefért ugyanannyi időbe, amennyibe mostanság nem.
Mostanság az emberek többsége amolyan kettészelt kentaurként várja a karácsonyt. Egyértelműen nagyobb hangsúlyt kap a fizikai készülődés, még a vasárnapi zárva tartás alól is felmentést kapnak a kereskedők. A háziasszonyi kötelességeken túl az advent gyakorlatilag az ajándékok utáni rohanással telik. Némely női magazin időnként ad olyan tanácsot, hogy a háziasszony menjen el fodrászhoz is, ami, lássuk be, nem nagy elmozdulás a magasabb szintek (szellemiség) felé. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy aki viszont nagy jelentőséget tulajdonít a lelkiségnek, az hajlamos elhanyagolni a hétköznapi intéznivalót.
És végül itt van az ezredforduló csodája – kísérlet a kentaur alsó- és felsőtestének összehangolására: az ezoterikus vásár.
     Az ezotéria kifejezés a görög „belső” szóból származik. A titkos tanokra utal, amelyeket csak a beavatottak ismertek, azaz egy belső kör számára voltak fenntartva. Ugyanakkor jelenti azt is, hogy a nem látható, nem nyilvánvaló összefüggésekkel foglalkozik, vagyis a belső, rejtett tudással, ami az emberi lét legmélyebb titkait és értelmét tárja fel.
Végül, amit kevésbé emlegetnek: belső kör az is, ami bennünk legbelül van, és amihez az önismeret útján juthatunk el. (Ez az ezotéria kellemetlenebb, munkásabb része.) Mindhárom megközelítésre igaz azonban, hogy titkos, rejtett, nem kézzelfogható. Lényegében nem tárgyiasítható. Ilyen módon az ezoterikus (karácsonyi) vásár legalább annyira fából vaskarika, mint az „ezoterikus irodalom”. Értve az utóbbi alatt azt, hogy egy regény vagy vers a konkrét cselekménytől, témától függetlenül közvetíthet ezoterikus tartalmat, mély összefüggéseket. Viszont nem lesz ezoterikus attól, ha sűrűn emlegetnek benne bizonyos kifejezéseket. Hasonlóképpen a hét csakrával díszített kötött zokniban továbbra is a földön fogunk járni.
     Addig is, amíg az ezotériát utoléri a reformáció – tudják, amikor a pénzért árusított bűnbocsánat ellen felléptek – ki-ki otthon helyreállíthatja az anyagi és a szellemi oldal egyensúlyát az adventi készülődés alkalmával.
                                                                                                                                             Tóth Éva Ágota

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez