Cseppet még odébb vagyunk attól, hogy tejben (220 Ft), vajban (2700 Ft) fürdő Kánaánban érezzük magunkat, de a Sashalmi piacon is látjuk a sertéshús ÁFA-csökkentésének kedvező hatását: a comb kilója 1050 Ft (mangalicából 1580 Ft), a lapocka, az oldalas és a dagadó 10020-1050 Ft, a karaj 1050-1100 Ft (mangalicából 1620 Ft), a tarja 1020-1100 Ft (mangalica 1580 Ft). Marhalapocka 1898-2100 Ft, lábszár 1898-1980 Ft, rostélyos 1550 Ft. Baromfi árak: csirkemell 1048 Ft, comb 848-920 Ft, egész csirke 720-748 Ft, pulykamell filé 1450 Ft, kacsacomb 1698-2100 Ft. Mindjárt itt van a Húsvét és – bár nem beszélnek róla – sokaknak okozhat álmatlan éjszakákat a kérdés: mitől rózsaszínű a sonka? Nos, azt írja a szakirodalom, hogy a sóval és füstöléssel való kezeléstől! A sóban lévő nitritek az izomszövet festékanyagát átalakítják, ettől lesz mély bíborvörös színe a meg nem főtt angolszalonnának is. A rózsaszín árnyalat akkor alakul ki, mikor az angolszalonnát megsütik, illetve a sonkát megfőzik. A nitritek nélkül e húsok szürkék lennének, továbbá ezek meggátolják a kórokozó baktériumok (pl. a botulizmust okozók) szaporodását. Sashalmon a kötözött sonka 1300-3000 Ft, a parasztsonka 2050-2480 Ft. További tájékoztató árak: alma 150-248 Ft, körte 358-698 Ft, citrom 598-698 Ft, mandarin 490-548 Ft, grapefruit 468 Ft, narancs 290-548 Ft, kivi 398-450 Ft, banán 449 Ft, eper 1098 Ft. Zöldségek: sárgarépa 198-298 Ft, gyökér 598-998 Ft, karalábé 148-248 Ft, karfiol 398-490 Ft, kelkáposzta 290-398 Ft, fejes káposzta 198 Ft, hagyma 198-298 Ft, krumpli 150-248 Ft, paradicsom 590-890 Ft, paprika 698-848 Ft, zeller 348-398 Ft. Halak: pontyszelet 1750 Ft, csuka 1950 Ft, kárász 1190 Ft, amurszelet 1690 Ft, sügérfilé 2900 Ft, vörös tonhal 7900 Ft. A tojás darabja 31-40 Ft. Jó vásárlást kívánunk a Sashalmi piacon! Tóth |