Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28778367
   « Vissza

Tűzoltósági hírek

 « Tűzoltósági hírek 
2016. június 7.
 

Betegmentés

Rosszul lett egy idős ember Tábornok utcai, földszinti lakásában és nem tudta beengedni a mentőket május 6-án reggel. A tűzoltókat hívták segítségül, akik a szobaablakot betörve hatoltak be, a beteget kórházba szállították.

Égő matrac

A Fogarasi út 86. előtt kigyulladt egy bokor alatt lévő ágymatrac május 30-án. A raj egy gyorsbeavatkozóval végezte el az oltást, sérülés nem történt.

Fakár

Vészesen megdőlt egy kiszáradt fa a Szuglói körvasútsor 109-nél. Az útszéli fát a tűzoltók május 31-én délután darabolták fel. Még aznap este a Dorozsma közbe szólt a riasztás, ahol több ága lehasadt egy fának, veszélyeztetve a járókelőket.

Szakadó esők, villámok

A május végi, júniusi felhőszakadások sok helyen adtak munkát a tűzoltóknak; elöntött pincék, kidőlt fák, villámcsapások. Május 30-án hajnali 3 óra előtt érkezett a riasztás Csömör külterületére, ahol egy családi ház tetőszerkezete égett le a villámtól, egy kerepesi, Ady Endre utcai, százhúsz négyzetméteres családi ház teteje is leégett ez okból. Az oltást a Csömöri Önkéntes tűzoltók, a fővárosi és gödöllői egységek végezték. Mindkét ház lakhatatlanná vált, személyi sérülés nem történt.
Mit tegyünk, ha villámveszély fenyeget? Ne tartózkodjunk vízben, magányos fa, antenna, fémtárgyak (bicikli!) közelében. Ha otthon vagyunk, ne álljunk az ablakba, a vihar idejére zárjuk be az ablakokat. Legbiztosabb, ha csukott gépkocsiban vagyunk úgy, hogy a fémes részekhez ne érjünk. Ha bevág a villám az utastérbe, nem jut be az áram, hanem a földbe vezetődik.
Mivel a testünk is tele van elektromos idegpályákkal, ezekre is úgy hat a villám, mint a vezetékekre. Ha csak a közelünkbe csap be, az is végzetes lehet: a villám árama a talajban minden irányban terjed. Ha a két lábfejünk között feszültségkülönbség alakul ki, áramütés következik be, és ez akár szívmegállást is okozhat. Fontos az azonnali újraélesztés megpróbálása úgy, mint minden más esetben. Akit valamilyen formában villám ért – ha nem is okozott panaszt –, kórházba kell vinni 24 órás megfigyelésre, ezalatt szívritmuszavarok jelentkezhetnek.

Felborult a sörös kamion

Június 2-án reggel Cinkotán, az M0-ás felhajtó szakaszánál felborult egy sörszállító kamion, személyi sérülés nem történt. A tűzoltók elhárították a forgalmi akadályt.

Darázsirtás

A tűzoltóság nem tudja vállalni a lakosság részére a méhrajbefogást, darázsfészekirtást, csak közterületen, közintézményben. Ám az ilyen munkát végző szakemberek könnyen elérhetőek. A nagyobb darázsfészkek, lógó méhtelepek ellen szakember szükséges, házilag – ha indokolt – hatásos a csavarlazító spray, a népszerű zsíroldó a kisebb kolóniák kiirtásához. Legyen kéznél csípéskor mindig kalcium pezsgőtabletta (nagy dózisban), és hívjunk orvost – ő is kalcium-injekciót ad be. A méh fullánkja beleszakad a bőrbe, de a kiszakadt méregzacskó még percekig pumpálja a mérget – a darázsé nem, ez többször is szúrhat. Aki a méregre allergiás, annak életveszélyt jelent egy szúrás is. Erdős részeken messzire kerüljük el a 4-5 cm-re is megnövő lódarázs fészket, ellenük nincs védekezés. Agresszívek, csapatos támadásuk egy lovat is elpusztít. Ha megtámadnak, legjobb, ha mozdulatlanul hasra fekszünk, fejünket betakarjuk, így megúszhatjuk pár csípéssel.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez