Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659379
   « Vissza

Kertvárosi iskolaválasztó – hová járjunk iskolába?

 « Cikkek és hírek 
2019. február 20.
 

   A nyolcadik alkalommal megrendezett Kertvárosi iskolaválasztó rendezvény kiváló alkalom a szülőknek arra, hogy az itteni állami iskolakínálatból kiválasszák azt, ami a legszimpatikusabb nekik és a beiskolázásra váró gyereknek. Ebben a választásban némi akadályt jelent, hogy a kerület gyermekeit úgynevezett körzetekbe sorolják, s alapesetben csak arra számíthatnak, hogy a körzethez tartozó állami iskolába veszik fel a gyereket.

kepfile

Kovács Katalin tankerületi igazgató ismerteti a körzethatár-változásokat

  A szülő joga a szabad iskolaválasztás, ennek gyakorlati megvalósulása mindig sokakat érdekel. Hogy a gyerek iskolaérett, arról az óvodában hoznak döntést, s erről születik egy hivatalos papír: az óvodai szakvélemény. Ha a szülők úgy döntenek, hogy a gyereket nem a körzetes iskolába szeretnék beíratni, ezt a szakvéleményt érdemes annyi példányban lemásolni, ahány iskolát kinéztek a körzetes iskolán kívül.
  Az iskolaválasztás során nem szabad szemérmesnek lenni: az eredeti papírral be kell menni a körzetes iskolába, és ott közölni, hogy a gyereket valamelyik másik iskolába szeretnék járatni. Erre azért van szükség, mert a beiratkozás lezárulta után a tankerület minden tanköteles gyerek keresésére indul, és ha a körzetes iskolában nem lelik nyomát, akkor hatósági eljárás indulhat a szülők ellen a tankötelezettség teljesítése érdekében.
   Az alternatívan kiválasztott (egy vagy több) iskolában a szakvélemény másolati példányával célszerű jelentkezni. A kiválasztott iskola elsősorban a saját körzetébe tartozó gyerekeket veszi fel. Ha ezután még marad szabad hely, akkor a nem körzetes jelentkezők közül előnybe kell részesíteni a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket. Ha még ezután is marad hely, akkor sorsolás nélkül felvehető a sajátos nevelési igényű és a különleges helyzetű gyermek. A jogszabály a különleges helyzetű gyermeket úgy határozza meg, hogy: 1) ha a gyermek szülője illetve a testvére tartósan beteg, vagy fogyatékkal élő; 2) ha szülő az iskola körzetében dolgozik; 3) ha a lakóhely egy kilométeren belül van az iskolától; 4) ha a testvér az adott intézmény tanulója. Ezek közül a jelentkezők közül is mindig előnyben kell részesíteni a kerületi gyerekeket a nem kerületiekkel szemben. Az esetlegesen még így is felmaradó helyeket sorsolás útján lehet betölteni.
  Akik nem a körzetes iskolába íratnák a gyereküket, azoknak érdemes egy sorrendet meghatározni, hogy melyik iskolát választanák első, második, harmadik helyen. Ezt az igényt ugyanis figyelembe vehetik a jelentkezések lezárulta után, amikor az iskolák és a tankerü­let egy nagy találkozás során egyezést hoz létre a jelentkezők és a szabad férőhelyek között. (F)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez