Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28779892
   « Vissza

Civil kezdeményezés a Kertvárosban

 « Cikkek és hírek 
2019. augusztus 22.
 

  Mi történik, ha egy lokálpatrióta postás és egy hasonló érzelmű közterület-felügyelő összefog? Többek között alakulhat egy civil egyesület, amely, ha jól működik, akár még egy mozgalmat is elindíthat. Valahogy így lehetne összefoglalni Schaffer Viktor (közterület-felügyelő) és Daróczi Zoltán (postás) együttműködését. Történt ugyanis, hogy a két közfeladatot ellátó és lokálpatrióta érzelmű személy útjai egyszer csak (2017. év végén) keresztezték egymást. Ebből a találkozásból pedig előbb egy beszélgetés, majd pedig közös gondolkodás lett. A „Hogyan tehetjük szebbé és élhetőbbé lakhelyünket?” téma pedig mindjárt egy új ötletet is szült: alakítsanak egy civil egyesületet, melybe minél több hasonló gondolkodású személyt lehetne tömöríteni.

kepfile

A Civil 16 egyesület június végén nyugdíjasoknak szervezett kirándulást Hatvanba

   Tavaly év elején aztán létre is jött a Civil 16 Egyesület, amely az elmúlt egy esztendőben már számos programmal jelezte közéletiségét. A közös szemétszedések, a közterületi bútorfestések, a kóbor kutyák befogásai és chip alapján történő beazonosításai, illetve a tűzifák és élelmiszercsomagok kiszállítása mellett ma már jogi és egészségügyi tanácsadással is próbálnak segíteni a kertvárosi embereknek. Köszönhetően annak, hogy a tagság létszáma az elmúlt egy évben megtízszereződött. Ma már orvos és jogász is tagja a csapatnak, akikkel tehát ezeket a programokat meg lehet valósítani.

kepfile

Civil jelöltek a polgármesteri hivatal előtt, középen Schaffer
Vikor, a Civil 16 egyesület vezetője és polgármesterjelöltje

    A Civil 16 Egyesület rövid idő alatt kinőtte magát, olyannyira, hogy az idei helyhatósági választásokon már szerepet akar és fog is vállalni. A nemrég született döntés alapján az egyesület ugyanis október 13-án mind a 12 önkormányzati körzetben önálló jelöltet fog állítani. Ehhez persze a szükséges aláírásokat is össze kell majd gyűjteniük, de – ahogy Daróczi Zoltán rákosszentmihályi postás fogalmazott – bíznak benne, hogy ebben az átpolitizált világban is helye van a civil törekvéseknek.
   – Mi nem vagyunk egyetlen politikai pártnak sem elkötelezve, a tagjaink bérből és fizetésből élő hétköznapi emberek, akik csak azért indulnak a választásokon, hogy minél nagyobb civil erőt tudjunk, tudjanak bejuttatni a várost vezető testületbe. Természetesen a mi hátterünk és ismertségünk nem vetekedhet a politikai pártokéval, ám reméljük, hogy a választópolgárok egy része támogatja majd civil törekvéseinket.
   A Civil 16 Egyesület nagy és erős kampányt nem engedhet meg magának. A tagok önerőből próbálják meg finanszírozni a plakátok és szórólapok elkészítését. Mellette ott vannak még az internetes fórumok, amelyek szintén fontos színterei a különböző közösségeknek.
   – Egy jelentős rendezvényünk lesz csak a kampányidőszakban: mégpedig egy környezet- és állatvédelmi családi nap, melynek szeptember 15-én egész nap az Ikarus BSE Bátony utcai sporttelepe lesz majd a helyszíne. Erre a gyerekek miatt bohócot, bűvészt és a népszerű Alma Zenekart is meghívtuk.
   Az egyesület közel húsz rendezvényt szervezett már a kerületben. Ezek közül talán a havi rendszerességű nyugdíjas találkozói a legnépszerűbbek. A Legenda Sörfőzde Centerben tartott találkozókon ugyanis közel százan szoktak részt venni. De sokan vettek már részt az eddigi szemétszedési akciókon, illetve a közterületi padfestéseken is, melyekhez a szemetes zsákokat, az ecseteket és festékeket az önkormányzat szokta biztosítani. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez